Hova menjünk 4D-s ultrahangra?

Először volt a három, aztán pedig már a négydimenziós ultrahang, amit nemes egyszerűséggel a legtöbbször csak babamozinak hívnak. A 3 és 4 dimenzió között az a különbség, hogy az előbbi térbeli állóképet jelent, az utóbbi pedig mozgó, 3 dimenziós képek sorozatát, amelyek visszaadják a méhen belüli magzatmozgásokat.


Bár az én orvosom azt mondta, 4D-s ultrahangra igazából majd csak a 28-30 hét környékén érdemes menni, mert akkor már igazán jól látszik a baba arca és formája, de az általunk megkérdezett 4D-s rendelőkben minél hamarabb ajánlják a látogatást, hiszen mint mondják, ez nem csak egy mozi, hanem remekül alkalmas a fejlődési rendellenességek kiszűrésére is. Több helyen azt mondták, a szülők egy 4D-s vizsgálat után megnyugszanak, elhiszik, hogy gyermekük valóban egészséges és minden rendben van vele, emellett jobban kezdenek kötődni hozzá. Fontosnak tartották továbbá hangsúlyozni, hogy számos – például a végtagokat érintő- rendellenesség felismerése is könnyebb ezzel az új technikával, emellett nem csak a baba, de a méh és a petefészek állapotának is könnyebb megítélését teszi lehetővé.




Barátnőm is a 19. hétben volt, és a vizsgálat valóban megnyugtatta, sőt határozottan állította, hogy már az is megállapítható volt, hogy a baba az apukájára hasonlít, és azt is teljes biztonsággal meg tudták mondani, hogy kislány. Az apukának egyébként nagyon tetszett a vizsgálat, mert ő, mint utólag bevallotta, a kétdimenziós gépen soha nem látott semmi felismerhetőt. Ők képekkel és DVD-vel együtt 15 ezret hagytak a rendelőben.

Az ultrahang technika fejlődésével egyre korábban fel lehet ismerni bizonyos rendellenességeket, nemrégiben például egy 8 hetes, 24 mm-es embrión ismertek fel nyitott gerincet. Emellett azonban a hagyományos, 2 dimenziós technika jelentősége sem csökken, a fejlődési rendellenességek többségét ilyen gépekkel szűrik ki, és egy szakembernek az a kép is rengeteget elmond a babáról. A 4D-s ultrahang vizsgálatokat ugyanakkor ajánlják, mint a hagyományos vizsgálatokat, azaz a 12-14 hét között, a 18-19 héten, a 28-30. héten és a 36. héten.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a 4D-s ultrahang –mivel fizetős, - sokkal hosszabb ideig tart, és intenzívebb, mint a terhesgondozás keretében elvégzett hagyományos ultrahang, ez pedig néhány orvosban aggodalmakat kelt. Brit orvosok egy csoportja például nemrégiben arról cikkezett, nem tartják jó tendenciának, hogy egyre többen használják ezt a technikát, hiszen nem hozzáértő orvos esetében nagyobb sugárzásnak tehetjük ki a magzatot. Ezért 4D-s ultrahangra való bejelentkezéskor nem árt érdeklődni, ultrahangos szakember végzi-e a vizsgálatot, a magyar rendelők többsége egyébként hangsúlyozza, hogy náluk képzett szakemberek ultrahangoznak.

Budapesten és a megyeszékhelyeken is viszonylag sok rendelő van már, és az árak között sem nagyon találunk nagy eltérést. Az ultrahang alapára többnyire 10 000 forint, ez azonban csak a mozi, ezt az árat nincs is értelme nézni, hiszen aki már elmegy egy 4D-s ultrahangra, szeretné hazavinni a látottakat. Így az ultrahang ára képekkel, cédével vagy videóval 12-13 ezer forintra módosul, és ha még külön képeket is szeretnénk kérni, az még hozzátesz a költségekhez, - egy színes kép nyomtatása általában 1000 Ft. A rendelők között azoknak érdemes alaposabban szétnézni, akik ikreket várnak, némely rendelő ugyanis az ikrek ultrahangozásáért többet kér, a Hedison Kft-nél (1133 Budapest, Kárpát u. 9. 5/6, Kleopátra ház, Telefon: 06 30 9962 164) például az alapár ikreknél kapásból 12 ezer forint, a Biovitalnál pedig (1024 Budapest, Lövőház u. 1-5., Tel.: 315-2069, 315-2018 ) 15 ezer Ft.




Ha csak egy bébink van, a Hattyúházban talán olcsóbban kijövünk, itt 12 ezer forint a vizsgálat mindenestül – bár cédét magunknak kell vinni – hátrányuk viszont hogy többnyire csak kora délutánig rendelnek, ami az apukáknak, sőt sokszor az anyukáknak sem jó (Hattyúház Budapest, Batthyány u. 49. tel: 224-95-41, 224-95-40, 06-30-468-5255). Nem rég nyílt meg a 4D Genesis ultrahangos rendelő a II. kerületben, áraikat tekintve ők is ugyanannyit kérnek, mint más rendelők, május 31-ig azonban 25 százalékos nyitási kedvezményt kínálnak, így aki most tervezi a vizsgálatot, érdemes esetleg felhívnia őket. (Budapest, Lotz Károly u. 14. Tel.: 06 1 392 7050.) Naponta 9-től este 8-ig rendelnek, de igény szerint hétvégi időpontot is lehet kérni. A 4D Babavízió rendelői elérhetők a János kórházban, és a Schöpf-Mérei kórházban is. Ők 13 ezer forintot kérnek egy vizsgálatért, ebben benne van az ultrahang rögzítése, és szolgáltatásaik közül kiemelhető, hogy a képeket feltöltik az internetre, ahol 30 napig nézegethetők és le is tölthetők. Emellett a vizsgálat eleve tartalmazza 4 színes fénykép kinyomtatását, amiért máshol külön pénzt kérnek. A Dori ultrahangnál (Budapest XIII. Kucsma utca 17. tel: 06/20-971-4451) külön említésre érdemes, hogy a miskolci, és Miskolc környéki kismamákat és a hozzátartozókat ingyen felszállítják Budapestre a rendelőjükbe.

Vidéken már eltérőbb árakkal találkozhatunk, Pécsen például a négydimenziós vizsgálat 15 000 Ft. (Medison orvosi központ, Pécs, Irgalmasok u. 22.72/532-132), Győrben viszont csak 9000, és ez egy videofelvételt is tartalmaz (Győr, Babits Mihály u. 38/C. Tel: 06-30/373-2106).
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek