Szülés után lefogyni

Óriási érdeklődést és erős kritikákat is kiváltott olvasóink körében a Poronty egy hete zajló  fogyókúraprojektje. Vajon tényleg felesleges a szülés előtti súlyunkat megcélozva fogyni? Milyen gyors fogyás nem egészségtelen? Aki kérdez: a Poronty. Aki válaszol: dr. Laufer Gábor.


Hány kilót illik felszedni a terhesség alatt? Mi a helyzet az ikerterhességeknél?

Nehéz nagy általánosságban beszélni erről, hiszen ez sok mindentől függ, például az illető súlyától, magasságától, és testtömegindexétől (BMI) is. Aki túlsúlyos, és mondjuk 100 kilóval indul, az jóval kevesebbet gyarapodhat, mint aki 50 kilóval indul. Átlagosan mondjuk 12-14 kilót ajánlatos hízni, ikerterhességnél pedig ennek nem a dupláját, hanem úgy 50 százalékkal többet.

Mit egyen (mit tegyen), aki nagyon hízik terhessége alatt, de folyton éhes?


Sajnos a terhesség korunk nagy kifogása arra, hogy nők eszméletlen mennyiségeket hízzanak, azzal a felkiáltással, hogy "kell a magzatnak a táplálék". Nagyon ritkán van de facto éhségről sző, sokkal inkabb nassolási vágyról. Maga az éhség az első néhány falat után általában megszűnik. Úgyhogy aki nagyon hízik, arról nem is hihető, hogy "mindig éhes", hanem sokkal inkább "mindig enni szeretne". Óriási különbség. Az éhség a szervezet jele, miszerint "táplálékra van szükség, egyél". A szervezet egy nagyon logikusan rendezett valami, és ha éppen nincs táplálékra szükség, akkor az egyed nem éhes. Ismétlem, ez nem azonos azzal, hogy "jaj, de nagyon jó lenne megenni azt a szelet csokoládétortát". Ez önuralom kérdése. Az extrém módon meghízó, akár harminc kilót is magukra szedő anyukák a magzatot is veszélyeztetik ezzel.

Válasz a kérdésre? Egyen egy almát. Két almát, ha még mindig éhes. Na de mondom, itt nagyon ritkán van szó tényleges éhségről.

Szülés után milyen gyorsan egészséges lefogyni?


Elméletileg, ha normális volt a súlygyarapodás, a 6 hetes felülvizsgálaton nagyjából az eredeti súlynak kellene jelen lenni, hiszen a baba kijött, a magzatvíz kijött, a méh visszahúzódott eredeti méretére, a szervezetben jelen levő extra vérmennyiség pedig elhanyagolható. Akármilyen súlygyarapodás ezek felett csak egyszerű hízás volt. Annak a leadása meg teljesen az egyéntől függ, nyilván minél több, annál tovább tart.

Fogyni nagyon egyszerű: kevesebb energiát kell fogyasztani, mint amennyit a szervezetünk naponta felhasznál. Ha például a szervezetünk napi 2000 kalóriát éget el, de csak 1500 kalóriát fogyasztunk, akkor a szervezetünk elkezdi felhasználni a raktározott energiatartalékokat, és naponta 500 kalóriányi zsírt éget el.

Fogyáshoz használhatják a programot, amit írtam, és innen letölthető. Van benne egy cikk és egy program, amely kiszámítja a napi kalóriaszükségletet a normális fogyózáshoz. Meg van egy masik program is, ami többezer étel kalóriatartalmát számolja ki, de sajnos ott az ételnevek is angolul vannak, meg a mértékegységek is az angol rendszerben.

Hogyan lehet úgy fogyni szoptatás alatt, hogy ne csökkenjen a tejmennyiség? Lehet egyáltalán?

Nehéz dolog, mert ahhoz tényleg tudományos diéta kell, hogy ne a baba igya meg a levét, arra meg elég kevesen képesek. Úgyhogy a pácienseimnek én általában azt javaslom, hogy szoptatas alatt csak próbáljon nem hízni tovább, és fogyózzon akkor, amikor abbahagyta a szoptatást. Ha a programomat hajlandó valaki használni, fogyhat  úgy, hogy a jelenlegi súlya fenntartásához szükséges kalóriát eszi naponta (tehat ne hízzon, ne fogyjon). Ha emellett szoptat is, akkor egy picurkát fog fogyni.
Oszd meg másokkal is!
Mustra