Divat vagy szükséges a magzatvédő vitamin?

Tervezett terhesség esetén a kismamák többsége már a fogamzás előtt elkezd terhesvitaminokat szedni, hogy feltöltse vitamin- és ásványianyag-raktárát, hiszen a pocakban növekedő magzat elvonja ezeket az anyai szervezetből. Ahhoz, hogy az anya ne legyen vitaminhiányos, emiatt fáradt, gyenge, pótolni kell, amit a baba elvesz.



Elméletileg, ha az anya kiegyensúlyozottan táplálkozik, nincs szükség plusz vitaminbevitelre. Sok nőgyógyász csak folsavat és vasat ír fel a kismamának, a védőnő pedig jobb esetben segít a megfelelő étrend megtervezésében.

Dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyásza szerint kicsi a valószínűsége, hogy a mai élelemgazdag világban bárki is vitaminhiányban szenvedjen, mégis az egyoldalú étkezés miatt egy-egy vitamin és nyomelem hiánya kialakulhat az anyában. Ennek kimutatása nehéz és rendkívül költséges lenne minden terhes nőnél, ezért pácienseinek multivitamin szedését javasolja. Ezzel kizárja annak a lehetőségét, hogy vitaminhiány miatt legyen valami baja a babának. A nőgyógyász szerint napi egy terhességi vitamin akkor sem árt, ha a kismama egyébként minden vitaminból el van látva.

A hazai piacon több fajta magzatvédő vitamin kapható. Kismamák körében a legkedveltebb az Elevit, amely egyébként a legdrágább: 30 darab 1991 forintba kerül. Kapható még 100 darabos Gravida 4489 forintért, Materna 30 db 1907 forintért, Multivitamin terheseknek filmtabletta 60 darab 1386 Ft, Pregnacare 30 db 1171 forint, Pregnavit 100 db 1614 forintos áron.

A magzatvédő multivitaminok szedését tanácsos szoptatás alatt is folytatni.
Oszd meg másokkal is!
Mustra