Megcsalt a párom. Ez kinek a hibája?

Ki tehet arról, ha valaki félrelép egy kapcsolatból? Ki a felelős? Kinek kell (vagy kellett volna) változtatnia a dolgokon? Itt a Szeret, nem szeret párkapcsolati pszichopodcast következő adása.

Kegyetlenül rossz érzés, amikor kiderül, hogy megcsaltak. Elárultak. Hazudtak. Ráadásul mindezt gyakran nem egyszer, hanem többször, napokon, heteken, hónapokon át. Ilyenkor az ember mindent megkérdőjelez a másikról, a kapcsolatról, de még saját magáról is. Az önbecsülésünk és a kapcsolatba, a partnerünkbe vetett bizalom egyaránt sérül, és gyakran megszállottan keressük a magyarázatot a történtekre. Miért történt mindez? Kinek a hibája? Miben és miért nem voltunk elegek neki? Annyival jobb, szebb, vonzóbb volt az a másik? Miről szólt, ami történt? Szexről? Szerelemről? Mindkettőről? Rengeteg kérdés kavarog ilyenkor az agyunkban, és gyakran tévúton keressük a válaszokat.

A titok az élvezet és a fájdalom forrása is a hűtlenségben.
A titok az élvezet és a fájdalom forrása is a hűtlenségben.Floresco Productions / Getty Images Hungary

Pontosan ez történt kedves levélírónkkal is, aki arra kért minket, hogy szenteljünk egy podcastot a hűtlenség témájának, és leírta saját történetét, amit azzal zár, hogy keresi az okokat, mit is rontott el, és hogyan lehetne jobb partnere párjának. Vagyis partnere hűtlenségének az okát önmagában, saját viselkedésében kereste. Ez a gondolat pedig gyökeret vert pszichológus szakértőnk, Sákovics Diana fejében, így a Szeret, nem szeret párkapcsolati pszichopodcast mai részében Péter Annával összeszedték azokat az okokat, amik elvezetnek a hűtlenséghez. A mai adás legfontosabb tanulsága így hangzik: 

Az, hogy a másik megcsalt minket, nem feltétlenül, és pláne nem kizárólag rólunk szól.

Az adásban szó esik a hűtlenség hátterében meghúzódó evolúciós és genetikai okokról, valamint olyan személyiségbeli és kulturális tényezőkről, amelyek hajlamosíthatnak a félrelépésre. Szóba kerül az is, mit tesz a titok egy pár- és mit a szülő–gyerek kapcsolattal, és mi van azokkal, akik párhuzamosan tartanak fenn családokat, vagy más apától fogant gyereküket hazudják partnerük fiának, lányának.

Ha most épp nem tudod meghallgatni a podcastot, töltsd le, mentsd el magadnak egy nyugodtabb időszakra, ha pedig tetszett, és szeretnéd meghallgatni a továbbiakat is, látogass el a Szeret, nem szeret oldalára. Minden kedden új adással jelentkezünk, jövő héten a hűtlenség témáját gyűrjük tovább, méghozzá cyberhűtlenség vonalon. Addig is, ha kérdésed van, véleményed vagy éppen témajavaslatod, írj nekünk bátran a szeretnemszeret@divany.hu  e-mail-címre. Előző adásunkat itt meghallgathatod: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra