A növények vásárlása és külföldről történő behozatala során rendkívül fontos figyelmet fordítani arra, hogy csak hatóságilag ellenőrzött növényeket szerezzünk be – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.
A lap által megkérdezett szakértő, Megyeri Szabolcs kertészmérnök szerint ellenőrizetlen növényekkel olyan károsítók – többek között növényi vírusok, gombák, baktériumok, rovarok és fonálférgek – juthatnak el Magyarországra, amelyek kedvező körülményeket találva itt megtelepedhetnek, így veszélyeztetve a hazai növény- és állatvilág mellett az egészséges élelmiszer-előállítást is.
Engedélyhez kötött, hogy mely növények hozhatók haza a nyaralásról
Mint írják, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) #PlantHealth4Life kampányában Magyarország is részt vesz, ahol a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feladata, hogy növényegészségügyi bizonyítványok és növényútlevelek kiállításával előzze meg a karantén károsítók behurcolását.
A lap szerint a növényútlevelet a növényvédelmi hatóság felügyelete alatt felhatalmazott vállalkozók állíthatják ki, amely hatósági címke bizonyos növények Európai Unión (EU) belüli szállításához szükséges, és azt is igazolja, hogy a növények mentesek a zárlati és egyéb vizsgálatköteles károsítóktól. Hasznos tudni, hogy
az EU-n kívülről érkező növényekhez növényegészségügyi bizonyítvány, a tagországokból hazahozandókhoz pedig növényútlevél szükséges.
A növényútlevél-köteles növények közé tartoznak például a pozsgások, cserepes növények, mint a Yucca, az Aloe vera és a Nerium leander. Növényegészségügyi bizonyítvány nélkül pedig mindössze öt faj termése hozható be az EU-n kívülről:
az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz.
Ezek a legveszélyesebb fajok
Különösen nagy veszélyt jelentenek az olyan, úgynevezett karantén károsítók, mint amilyen az őszi sereghernyóként ismert Spodoptera frugiperda, vagy az akár fák pusztulását okozó Xylella fastidiosa nevű baktérium és a japán cserebogár, a Popillia japonica.
A Nébih és a vármegyei kormányhivatalok felügyelői folyamatosan ellenőrzik a növényeket, hogy megakadályozzák a karantén károsítók megjelenését és elterjedését. Ha egy növény nem megbízható forrásból származik – például Olaszországból érkező leander vagy olajfa, amelyeknél jelen lehet a már említett baktérium –, annak behozatala jelentős károkat okozhat a hazai növény- és állatvilágban, valamint az élelmiszer-előállításban. Kiemelték: ezek mellett a károsítók jelenléte befolyásolhatja az erdők és parkok állapotát, a gazdálkodók és a termelők megélhetését, valamint az élelmiszerek minőségét és árát is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés