Ezek a Michelin-csillagos séfek kedvenc szendvicsreceptjei

Kedvenc szakembereink ezúttal kedvenc műfajunk, a szendvicsek titkaiba avattak be minket kedvenc receptjeikkel. Ennyi kedvenc után már csak reméljük, hogy kedvenc alapanyagaikat nem csak csilliárdosok tudják megvenni, és nem lesz 4 óra egy igazán finom szenya összedobása.

Az Insider legújabb összeállításából is kiderül: a Michelin-csillagos séfek is emberek, ők is szeretnek gyorsan, igazán egyszerű ételeket összedobni reggelire, ebédre vagy vacsorára. Egyikük leggyakrabban elkészített otthoni finomságát például egy gyorsétterem reggelije ihlette. 

Emeld a bagelt magasabb szintre tojás és sajt hozzáadásával

Mazen Mustafa, az újonnan megnyílt Los Angeles-i Fellow vezető szakácsa elmondta: ez volt a kedvenc szendvicse, amikor New Yorkban élt. „Remek szendvics, amit hetente többször ettem reggelire munkába menet – mondta el. – Most, hogy LA-ban élek, hiányzik, így otthon is el szoktam készíteni, és legtöbbször srirachás aioliszósszal dobom fel.”

Mustafa házi változatának elkészítéséhez ezekre lesz szükség: friss bagel, tojás, tejszín, comté sajt, majonéz, Sriracha és narancs héja. 

Pirítsd meg a félbevágott bagelt, verd fel a tojásokat a tejszínnel, amíg jól össze nem keverednek. Dobd a keveréket egy teflonserpenyőbe, majd lassú tűzön kevergetve süsd készre. Egy külön tálban keverd össze a majonézt, a Srirachát és a narancs héját. Kend el alaposan a keveréket a bagel felső felén, és kanalazd a rántottát az alsó felére. Ezután csak tedd sajtot a tojások tetejére, vágd félbe a bagelt, és élvezd a reggelit.  

Az egyszerű is lehet finom.
Az egyszerű is lehet finom.Nicky Semenza / 500px / Getty Images Hungary

Szalonnás-tojásos muffin, amit a McDonald’s ihletett

„Ez a muffin minden alkalommal remekül sikerül – mondta az Insidernek Greg Marchand, a londoni Frenchie séfje. – Egészségesebb, mint a McDonald’s verziója, és körülbelül százszor jobb! A gyerekeim és a feleségem is imádják, és – ha olyanok vagytok, mint mi, és sajt, tojás és szalonna mindig van a hűtőtökben, akkor – körülbelül 10 perc alatt összeáll.”  

A tojásokat tojásgyűrűvel süsd meg egy teflonserpenyőben. A szendvics összeállításánál kenj vajat az angol muffin mindkét felére, majd a vajas oldalukat melegítsd egy rácson vagy serpenyőben, amíg megpuhulnak. Fordítsd fel a muffinokat, és készítsd el a szendvicset közvetlenül a sütőrácson vagy a serpenyőben, miközben a külseje pirul – javasolja a séf. Fektess egy-egy szelet cheddar sajtot mindkét felére, és hagyd, hogy a muffin hője megolvassza őket. 

A legfinomabb, ha az egyik felére ketchupot, a másik oldalára pedig HP-szószt keversz (ez angol paradicsomalapú szósz melasszal, tamarinddal és egy kevés ecettel). Ezután helyezz két szelet szalonnát az alsó felére, tedd a sült tojást a tetejére, majd szórd meg kevés sóval és borssal. 

Nem minden a mennyiség.
Nem minden a mennyiség.John M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

Koreai tojásos szendvics

Beverly Kim és Johnny Clark, a chicagói Parachute étterem séfjei Koreában járva találkoztak ezzel az egyszerű, de nagyon finom szendviccsel. Nem sokan ismerik, pedig remek reggelire, ebédre, vagy a nap bármely szakában. „Amikor elmész Koreába, vannak ezek az utcai árusok, kocsik, amelyeken ezt szolgálják fel – meséli Kim. – Amikor ilyet készítek, az rengeteg jó emléket idéz fel az ott töltött napokról.” 

A puha fehér kenyérrel készült szendvicsbe omlettet töltenek, amiben sonka, hagyma, káposzta, sárgarépa és egy kevés barna cukor is van. Ha van egy grilled, akkor mindent elkészíthetsz egyszerre. Öntsd az omlettet az összes zöldséggel a lapra, és pirítsd meg a kenyeret is. Ezután tedd rá az omlettet a kenyérre, és miután elkészült, szórd meg sajttal. Ezt hagyd egy kicsit megolvadni, majd adj hozzá ketchupot is, mielőtt rátennéd a másik szelet kenyeret.

Egy igazán jó sajtos melegszendviccsel nem lehet tévedni

Legalábbis Dan Kleinhandler biztosan így gondolja. Ő jelenleg a Cocusocial oldalon keresztül tart virtuális tanfolyamokat, és imádja a sajtokat, de a minőséget nagyon szigorúan veszi. Szerinte csakis tökéletesen jó minőségű kenyérrel és sajttal lehet finom ez az egyszerű étel. Szereti a cheddart, a svájcit vagy a Gruyère-t, és ha nagyon sajtosra akarja készíteni, tesz egy szelet cheddart a kenyér tetejére is, miután megpirította a szendvicsét. „Ez számomra maga a mennyország – lelkesedik Kleinhandler, aki szerint nem is kell több hozzávaló ebbe a szendvicsbe. 

Így lesz még finomabb a klasszikus BLT 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mazen Mustafa az Insidernek elmondta, hogy mindig feltuningolt BLT-t készít (ez a „bacon, lettuce, tomato”, vagyis a salátával készült szalonnás-paradicsomos szendvics rövidítése), amikor épp rohan és gyors ebédre van szüksége. 

„Ki nem szereti a jó BLT-t? Én azzal dobom fel, hogy a szalonnás zsír felhasználásával készítek egy egyszerű vinaigrette-et, hogy egy kicsit még gazdagabb legyen az íze. És ha még izgalmasabbat szeretnél, adj egy kis pirított norit a majonézhez” – tanácsolja. 

Először süsd a szalonnádat teflonserpenyőben, amíg ropogós nem lesz. Ezután használd a kiolvasztott zsírt a vinaigrette elkészítéséhez, hozzáadva 60 gramm olívaolajat és 20 gramm sherryecetet. A kenyeret (Mustafa burgonyakenyeret ajánl) mindkét oldalán pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz, majd kend meg mindkét oldalát majonézzel, és rétegezd rá a szalonnát, a paradicsomszeleteket és a vajas salátát. Locsold meg a salátát a vinaigrette-tel, és már el is készültél. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra