Stresszes vagy? Ebből kellene sokkal többet enned a tünetek enyhítéséért

A stressz nagyon nehezen megúszható állapot, de akad néhány hozzávaló, amikről már a tudomány is bizonyította, hogy enyhítik a tüneteit. Már mutatjuk is, mikből készíts smoothie-t reggelire és salátát ebédre egy nehéz nap után!

Ha az ember stresszesnek érzi magát, természetes, hogy enyhülést keres. Míg az alkalmi stresszrohamokat nehéz elkerülni, a krónikus stressz komoly károkat okozhat fizikai és lelki egészségünkben. Arról nem is beszélve, hogy ez nemcsak egyszerű kellemetlenség, hanem bizonyítottan olyasvalami, ami növelheti az olyan állapotok kockázatát, mint a szívbetegség és a depresszió.

Íme néhány stresszoldó étel és ital, amiket hozzáadhatsz az étrendedhez:

1. Matchapor

A zöld tea porrá őrölt változata népszerű az egészséges életmódot kedvelők körében, mert gazdag L-teaninban, egy nem egy olyan aminosavban, amely erőteljes stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezik. A matcha jobb forrása ennek az aminosavnak, mint a többi zöld tea, mivel árnyékban termesztett zöldtea-levelekből készül. Ez a folyamat növeli bizonyos vegyületek, beleértve az L-theanine mennyiségét a növényben.

Humán- és állatkísérletek is azt mutatják, hogy a matcha csökkentheti a stresszt, főképp, ha L-teanin-tartalma elég magas, és közben koffeintartalma alacsony.

2. Mángold 

A mángold egy nagyon egészséges leveles zöld zöldség, ami tele van stresszoldó tápanyagokkal. Mindössze 1 csésze (175 gramm) főtt mángold az ajánlott magnézium 36%-át tartalmazza, ami fontos szerepet játszik a szervezet stresszválaszában. 

Ennek az ásványnak az alacsony szintje olyan állapotokon javít, mint a szorongás és a pánikrohamok. Ráadásul a krónikus stressz kimerítheti szervezetünk magnéziumraktárait, így ez az ásványi anyag különösen fontos, ha stresszes vagy.

3. Édesburgonya

Kedvencünk, az édesburgonya segíthet elérni az alacsonyabb kortizol- (stresszhormon) szintet. A krónikus stressz kortizoldiszfunkcióhoz vezethet, ami gyulladást, fájdalmat és egyéb káros hatásokat okozhat.

Egy 8 hetes, túlsúlyos nők körében végzett vizsgálat úgy találta, hogy azok, akik teljes, tápanyagdús, szénhidrátban gazdag étrendet ettek, lényegesen alacsonyabb kortizolszintet mutattak, mint azok, akik magas finomított szénhidrátban gazdag amerikai étrendet követtek. 

4. Kimchi 

A kimchi egy fermentált zöldségétel, amit általában napa káposztával és daikonnal, egy egzotikus retekfélével készítenek. Az olyan fermentált élelmiszerek, mint a kimchi, tele vannak jótékony baktériumokkal, amelyeket probiotikumoknak neveznek, és gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Kutatások azt mutatják, hogy a fermentált élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást.

5. Articsóka

Az articsóka hihetetlenül koncentrált rostforrás, és különösen gazdag prebiotikumokban, vagyis egy olyan típusú rostban, ami táplálja a bélben lévő barátságos baktériumokat. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a prebiotikumok, mint például az olyan fruktooligoszacharidok, amik az articsókában koncentrálódnak, segíthetnek csökkenteni a stressz-szintet. 

Ráadásul egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik napi 5 vagy több gramm prebiotikumot fogyasztottak, javultak a szorongásos és depressziós tünetek.

6. Belsőségek

A belsőségek, amelyek közé tartozik az olyan állatok szíve, mája és veséje, általában kiváló B-vitamin- források, különösen a B12-, B6-, riboflavin és folsav van bennük, amelyek nélkülözhetetlenek a stresszkontrollhoz.

Több, felnőtteken végzett tanulmány áttekintése azt találta, hogy a B-vitamin-kiegészítők csökkentik a stressz-szintet és jelentősen javítják a hangulatot. Mindössze 1 szelet (85 gramm) marhamáj biztosítja a napi érték (DV) több mint 50%-át a B6-vitamin és a folsav esetében, a DV több mint 200%-a a riboflavin esetében, és a DV több mint 2000%-a a B12-vitamin esetében. 

7. Tojás 

A tojást gyakran nevezik a természet multivitaminjainak lenyűgöző tápanyagprofilja miatt. A tojás tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal és antioxidánsokkal, amelyek az egészséges stresszválaszhoz szükségesek.

A tojás különösen gazdag kolinban, amely tápanyag csak néhány élelmiszerben található nagy mennyiségben. A kolinról kimutatták, hogy fontos szerepet játszik az agy egészségében, és védelmet nyújthat a stressz ellen. Állatkísérletek kimutatták, hogy a kolinkiegészítők segíthetik a stresszre adott válaszokat és javíthatják a hangulatot.

8. Kagylók

A kagylók, és az osztriga magas aminosav-tartalommal rendelkeznek, mint például a taurin, amit potenciális hangulatjavító tulajdonságai miatt ajánlanak a szakemberek. 

A taurin és más aminosavak szükségesek a neurotranszmitterek, például a dopamin előállításához, amelyek nélkülözhetetlenek a stresszválasz szabályozásához. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a taurinnak antidepresszáns hatása lehet.

A kagylófélék B12-vitaminban, cinkben, rézben, mangánban és szelénben is gazdagok, amik mindegyike javíthatja a hangulatot. Egy 2089 japán felnőtt bevonásával végzett vizsgálat az alacsony cink-, réz- és mangánbevitelt depresszióval és szorongásos tünetekkel magyarázta. 

Így enyhítsd a tüneteket
Így enyhítsd a tüneteketArtMarie / Getty Images Hungary

9. Acerola- (barbadosi cseresznye) por

Az acerola a C-vitamin egyik legkoncentráltabb forrása. 50-100%-kal több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, például a narancs és a citrom. A C-vitamin részt vesz a stresszreakciókban, ráadásul a magas C-vitamin-szint emelkedett hangulathoz, valamint alacsonyabb depressziószinthez kapcsolódik. Ráadásul az ebben a vitaminban gazdag ételek fogyasztása javíthatja az általános hangulatot is, így érdemes valamiképpen az étrendedhez adnod.

10. Zsíros halfélék

A zsíros halak, mint a makréla, a hering, a lazac és a szardínia, hihetetlenül gazdagok ómega-3 zsírokban és D-vitaminban, olyan tápanyagokban, amikről kimutatták, hogy csökkentik a stresszt és javítják a hangulatot.

Az ómega-3- nemcsak az agy egészségéhez és a hangulathoz nélkülözhetetlen, hanem segítheti a szervezetet a stressz kezelésében. 

11. Petrezselyem

A petrezselyem egy tápláló fűszernövény, ami tele van antioxidánsokkal – olyan vegyületekkel, amelyek semlegesítik a szabad gyököknek nevezett instabil molekulákat, és védenek az oxidatív stressztől.

Az oxidatív stressz számos betegséget idézhet elő, beleértve a mentális egészségi zavarokat, például a depressziót és a szorongást. Tanulmányok szerint az antioxidánsokban gazdag étrend segíthet megelőzni a stresszt és a szorongást. Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást is, amely gyakran magas a krónikus stresszben szenvedőknél. A petrezselyem különösen gazdag karotinoidokban, flavonoidokban és illóolajokban, amelyek mindegyike erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

12. Fokhagyma

A fokhagyma sok kénvegyületet tartalmaz, amelyek segítenek növelni a glutation szintjét. Ez az antioxidáns része a szervezet első védelmi vonalának a stressz ellen. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a fokhagyma segít leküzdeni a stresszt és csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit.

13. Tahini

A tahini egy gazdag kenhető krém, ami szezámmagból készült. A szezámmag kiváló forrása az L-triptofán aminosavnak. Az L-triptofán a hangulatszabályozó neurotranszmitterek, a dopamin és a szerotonin prekurzora. A triptofánban gazdag étrend betartása javíthatja a hangulatot, és enyhítheti a depresszió és a szorongás tüneteit. 

Egy 25 fiatal felnőtt részvételével végzett 4 napos vizsgálatban a triptofánban gazdag étrend jobb hangulatot, szorongást és depressziós tüneteket eredményezett, összehasonlítva az ebben az aminosavban szegény étrenddel.

14. Napraforgómag

Ha szereted a napraforgómagot, akár naponta is ehetsz belőle. A napraforgómag gazdag E-vitamin-forrás. Ez a zsírban oldódó vitamin erős antioxidánsként működik, és elengedhetetlen a mentális egészséghez. A napraforgómag egyéb stresszcsökkentő tápanyagokban is magas, beleértve a magnéziumot, a mangánt, a szelént, a cinket, a B-vitaminokat és a rezet.

15. Brokkoli

Az olyan keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, híresek egészségügyi előnyeikről. A keresztes virágú zöldségekben gazdag étrend csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, szívbetegségek és mentális egészségügyi rendellenességek, például a depresszió kockázatát. 

Ezek a zöldségek a magnézium, C-vitamin és folsav legkoncentráltabb táplálékforrásai, amelyekről bebizonyosodott, hogy leküzdik a depressziós tüneteket. A brokkoli ráadásul gazdag szulforafánban is, egy olyan kénvegyületben, ami neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, és nyugtató és antidepresszáns hatású lehet. 

Mindezeken túl 1 csésze (184 gramm) főtt brokkoli a B6-vitamin napi ajánlott értékének több mint 20%-át tartalmazza, aminek magasabb bevitele a nőknél szorongás és depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár. 

16. Csicseriborsó

A csicseriborsó tele van stresszoldó vitaminokkal és ásványi anyagokkal, beleértve a magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat, cinket, szelént, mangánt és rezet. Ezek a finom hüvelyesek L-triptofánban is gazdagok, amelyre a szervezetnek szüksége van a hangulatszabályozó neurotranszmitterek termeléséhez. 

Kutatások kimutatták, hogy a növényi fehérjékben, például a csicseriborsóban gazdag étrendek javíthatják az agy egészségét és javíthatják a szellemi teljesítményt. 

Egy több mint 9000 ember bevonásával készült tanulmány szerint azok, akik növényi élelmiszerekben, például hüvelyesekben gazdag mediterrán étrendet követtek, jobb hangulatot és kevesebb stresszt tapasztaltak, mint azok, akik feldolgozott élelmiszerekben gazdag tipikus nyugati étrendet követtek.

17. Kamillatea

A kamilla egy gyógynövény, amelyet ősidők óta használnak természetes stresszoldóként. Teájáról és kivonatáról kimutatták, hogy elősegíti a pihentető alvást és csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit. Jól mondta a nagymamád: remek nyugtató hatása van. Egy 45 szorongásos ember bevonásával végzett 8 hetes vizsgálat kimutatta, hogy 1,5 gramm kamillakivonat bevétele csökkenti a nyál kortizolszintjét, és javítja a szorongásos tüneteket.

18. Áfonya

Az áfonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb hangulatot. Ezek a bogyók nagy mennyiségű flavonoid antioxidánst tartalmaznak, amelyek erős gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatással rendelkeznek. Segíthetnek csökkenteni a stressz okozta gyulladásokat, és megvédeni a stressz okozta sejtkárosodástól. Tanulmányok kimutatták, hogy a flavonoidokban gazdag ételek, például az áfonya fogyasztása megóvhat a depressziótól és javíthatja a hangulatot is. 

És hogy hogyan fogyaszd ezt a sok hasznos alapanyagot? A legegyszerűbb, ha vacsorára összedobsz belőlük egy nagy tál salátát a kedvenc önteteddel, vagy csak olívaolajjal, balzsamecettel és friss, olasz fűszerekkel kevered el. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra