A megfelelő tárolásra már csak azért is érdemes odafigyelni, mert ha valamit elrontasz, annak következményei lehetnek. Az adott termék hamarabb megromolhat, így a kukában végezheti, ami a mai árak mellett nagy ráfizetést jelenthet, és tovább növelheti az élelmiszer-hulladék elképesztő mennyiségét.
Így tárold helyesen az élelmiszereket
Az alábbi, hivatalos ajánlások és szakvélemények alapján összeállított listából megtudhatod, hogy melyik népszerű élelmiszernek van a spájzban a helye, és melyiknek kell a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba kerülnie.
1. Vaj
Itt érdemes tárolni: hűtőszekrény vagy spájz.
A vaj nem feltétlenül igényel hűtést (főleg sózott formában nem). Ennek az az oka, hogy többnyire zsiradékból és egy kevés vízből áll, ezért kevésbé érzékeny a baktériumok elszaporodására. Ha azonban több napra a konyhapulton hagyod, megváltozhat az íze és az illata, ami forró és párás körülmények között fokozottan igaz. Ilyen esetben tehát célszerű inkább a hűtőben tárolni.
2. Sajt
Itt érdemes tárolni: hűtőszekrény vagy fagyasztó.
A sajtok már érzékenyebbek a romlásra, ezért jobb helyük van a hűtőben. Miközben a lágy sajtok jellemzően 1-3 hétig állnak el saját csomagolásukban, addig a keményebb, érlelt fajták jóval hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek.
Felbontásuk után ajánlott szorosan zsírpapírba vagy sütőpapírba csomagolni őket.
Így kevésbé száradnak ki, vagy penészednek meg, és nem veszik át más ételek aromáit. Ha szeretnéd meghosszabbítani lejárati idejüket, a fagyasztó lehet a megoldás.
3. Tojás
Itt érdemes tárolni: spájz.
Általános szabály, hogy ha a tojást a boltban hűtve tárolják (amit az indokol, hogy iparilag megmossák és fertőtlenítik, ezáltal védtelenné válik a betegségeket okozó vírusokkal és baktériumokkal szemben), akkor neked is érdemes a hűtőbe tenned. Ha viszont a polcról emeled le, akkor mehet a spájzba vagy a konyhaszekrénybe.
A legtöbb európai országban nincs kötelező mosás, vagyis elhagyható a hűtés. Ez a gyakorlat jellemző hazánkra is.
4. Hús
Itt érdemes tárolni: hűtőszekrény vagy fagyasztó.
Ez talán nem szorul különösebb magyarázatra. Hűtés nélkül a húsban 2 órán belül elszaporodhatnak a megbetegedést okozó baktériumok. A hűtőben a húsokat javasolt az alsó polcokon vagy fiókokban elhelyezni, hogy ha szivárogna a levük, csökkenthesd a keresztszennyeződés kockázatát.
Ha a frissen vásárolt húst nem fogyasztod el belátható időn belül, akkor ajánlott lefagyasztanod. Csak gondolkodj előre, és mielőtt felhasználnád, éjszakára tedd át a hűtőbe (szobahőmérsékleten felolvasztani veszélyes!).
5. Kávé
Itt a legjobb tárolni: spájz.
A National Coffee Association munkatársai azt tanácsolják, hogy ne tartsd a kávébabot a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban. Ha ugyanis a kávé nedvességgel érintkezik (amire hűtve megvan minden esély), elveszítheti frissességét és károsodhat az íze.
A legjobb, ha a kávét légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét, száraz helyen tárolod.
6. Ketchup és mustár
Itt a legjobb tárolni: spájz vagy hűtőszekrény.
A ketchupok és a mustárok általában elég savasak ahhoz, hogy ne szaporodjanak el bennük a káros baktériumok, de ha biztosra akarsz menni, olvasd el a gyártói útmutatót, és tartsd magad hozzá. A felbontás után a legtöbb esetben a hűtést szokták javasolni.
7. Csípős szósz
Itt a legjobb tárolni: spájz vagy hűtőszekrény.
Az ecetalapú csípős szószoknak a spájzban sem lesz bajuk, sőt, a hűtés csak ronthat az ízükön. A csilis szószok viszont hűtést igényelhetnek – erről a címkét átolvasva bizonyosodhatsz meg.
8. Mogyoróvaj
Itt érdemes tárolni: hűtőszekrény vagy spájz.
Ha natúr vagy házi készítésű mogyoróvajról van szó, a hűtő a megfelelő tárolási mód. A bolti termékek ellenben tartósítószereket tartalmazhatnak, így néhány hónapig szobahőmérsékleten is kibírják.
Amennyiben 3 hónapon belül nem használod fel a mogyoróvajat – legyen az bolti vagy házi –, feltétlenül hűtsd le.
9. Lekvár
Itt kell tárolni: kamra (bontatlanul) vagy hűtőszekrény (bontva).
A gyümölcslekvárok általában egy évig maradhatnak szobahőmérsékleten bontatlan állapotban (de eltarthatóságuk változó lehet). Felbontásukat követően azonban elengedhetetlen a hűtés.
Ha egy lekvár alkohol- vagy élesztőszagú, már nem fogyasztható.
10. Kenyér
Itt érdemes tárolni: spájz vagy fagyasztó.
A hűtés lassítja a baktériumok és a penészgombák szaporodását, a kenyeret mégsem jó ötlet a hűtőben tartani, mert a lecsapódó párától átnedvesedhet, megpuhultat, és nem lesz friss íze – ráadásul könnyebben megpenészedik.
Az ideális megoldás a kenyértartó.
Ha nem tudod elég gyorsan elfogyasztani a kenyeret, de nem akarod kidobni, még mindig ott a lehetőség, hogy lefagyaszd.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés