Desszert a forrólevegős sütőben? Séfek osztották meg kedvenc receptjeiket

A forrólevegős sütő egyre népszerűbb konyhai eszköz. Nem is csoda, hiszen ebben a klassz sütőben gyorsan, sokszor zsiradék nélkül készülhetnek el húsok, burgonya és akár desszertek is. Utóbbihoz gyűjtöttünk össze néhány tippet.

Az Insider csapata nem volt rest és utánajárt annak, hogy hogyan tudjuk a forrólevegős sütőt a lehető legjobban kihasználni. Kedvenc séfjeink ezúttal arról adtak tippeket, milyen édességek készíthetők el egy ilyen szerkezetben. 

A légsütők jól ismertek arról, hogy képesek a sós ételeket ropogóssá varázsolni fölösleges zsiradék hozzáadása nélkül, de a divatos készülék gyors és egyszerű desszertek összeütésére is alkalmas. A megfejtés nagyjából az, hogy minden egyszerű és kevert süti remek lesz benne, és pár olyan is, amelyről nem is sejtettük, hogy működhet a miniszerkezetben...

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A brownie kis adagban tökéletes lesz benne

Chris Riley, a The Darling Kitchen séfje és alapítója az Insidernek azt mondta: légsütővel tökéletesen lágy süteményeket készíthetünk, és többek között a brownie is remekül sikerül benne. „Az ilyen típusú sütő tökéletes egy kis adag brownie készítéséhez anélkül, hogy az egész házat felmelegítenénk a sütővel” – mondta.

A legtöbb légsütő kisebb, mint a hagyományos sütők, ezért annak érdekében, hogy ne maradjon maradék tészta, Riley azt javasolta, hogy alaposan nézzük meg, mekkora adagra szól a recept, és ha szükséges, feleannyi hozzávalóval dolgozzunk. 

Akár még a fahéjas és a csokis csiga is jól sikerülhet.
Akár még a fahéjas és a csokis csiga is jól sikerülhet.mtreasure / Getty Images Hungary

Rekordidő alatt készíthetsz almás pitét 

A légsütők nagyszerűek a kisebb gyümölcsös piték készítéséhez is. Ez a klasszikus desszert könnyen, akár fél óra alatt is elkészíthető ebben a szerkezetben anélkül, hogy be kellene kapcsolni a sütőt – lelkendezett Riley, kiemelve, hogy az almát érdemes alaposan lecsöpögtetnünk, mielőtt a tészta tetejére kerül. 

A Nutella-tekercs is percek alatt elkészül

Maria Liberati séf a lapnak elmondta, hogy gyakran bolti leveles tésztából készít csigákat, amelyek pillanatok alatt elkészülnek. Csak kend meg Nutellával a tésztacsíkokat, tekerd fel és tedd a forrólevegős sütőbe. Kend meg egy kis tejjel, majd süsd néhány percig. De nem csak mogyorós krémmel lesz finom a desszert: akár kéksajtos, pizzás, kolbászkrémes vagy túrós finomságokat is készíthetsz hasonló módszerrel.  

Néha kell a segítség.
Néha kell a segítség.NeoPhoto / Getty Images Hungary

A csokis keksz az egyik leggyorsabban elkészülő desszert 

A csokoládés aprósütemények a másik klasszikus desszert, amit könnyen elkészíthetsz a légsütőben: körülbelül öt perc alatt megsülnek. Kívülről tökéletesen ropogósak, belül pedig gazdag, sűrű textúrájúak lesznek.

Ha még több időt szeretnél megtakarítani, készíts elő egy nagyobb adag tésztát, így akár csak 1-2 darabot is készíthetsz benne, ha épp egyedül ennél. 

A légsütő ideális házi cannolihéjak készítéséhez

A cannoli olasz péksüteményhenger, amit ropogósra sütnek, majd édes ricottakrémmel töltenek meg. Riley szerint a héjakat pofonegyszerű elkészíteni légsütőben. „Egy jó recepttel, vagy akár bolti tésztát használva a szokásosnál jóval kevesebb munkával elkészíthetjük a cannoli héjait egy légsütőben. Senki sem fogja gyanítani, hogy nem hagyományos sütőben sütöttük ropogósra” – állítja a szakember.

Ha nincs cannolicsőformád, akkor a tésztát masszív, henger formájú, erős alumíniumfólia köré is tekerheted. 

Lerövidítheted a banánkenyér sütési idejét 

Jessica Randhawa, a The Forked Spoon séfje és írója elmondta, hogy a légsütő nagyszerű módja annak, hogy kívülről tökéletesen ropogós és belül puha banánkenyeret készítsünk. „A banánkenyér elkészítése nagyon könnyű ebben a szerkezetben, és a gyors sütési idő miatt akár a reggeli kávé mellett, délutáni snackként vagy késő esti desszertként is elfogyasztható” – mondta. 

Persze nem csak a banánkenyér, más kevert tészta is remek lesz benne: egy fahéjas-almás, csokis-narancsos vagy citromos-túrós desszert is hamar elkészül egy ilyen szerkezetben. Ideális megoldás akkor, ha épp nem készítenél egyszerre nagyobb adagot.  

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek