Valóban csodaszer lenne a kurkuma? Megmondja a tudomány

Az egyik legegészségesebb fűszerként emlegetjük a kurkumát, ám arról ritkán esik szó, pontosan miért, és hogy vajon mire és hogyan érdemes felhasználnunk. Ebben segítünk most, néhány bizonyított előnyével és egy-két tippel arra, hogyan csempészd ételeidbe.

Ne csak indiai curryk fűszereként gondolj rá, mert annál jóval többféleképpen felhasználhatod. Citromos édességekben, csokoládés-vaníliás desszertek fűszereként és még rántottához adva is finom. Remek palacsintában, jó vele paellát fűszerezni, töklevesben és egy csirkés édesburgonya-mangó curry ízesítőjeként is. Édes, növényi tejes-mézes ital is készíthető vele, ahogy a hummuszban, főzelékekben is elfér belőle egy-egy kanállal. A Healthline annak is utánajárt, vajon mik azok a bizonyított egészségügyi előnyök, amikkel rendszeres fogyasztása mellett számolhatunk. 

Ezért érdemes minél többször használnod a kurkumát

Akár cserepes dísznövényként is tarthatod, mert kifejezetten látványos: levelei nagyok, fényesek, és ha összemorzsolod, megérezheted kissé fűszeres illatukat. Kifejezetten melegkedvelő, ezért 12 °C fölött érdemes tartani, és azt is érdemes tudnod, hogy térigénye is elég nagy, szárai több mint félméteresre is megnőhetnek.

Az indiai gyógyászatban szinte univerzális csodaszerként használatos: vértisztító, fiatalító szerként tekintenek rá, de adják láz esetén, fertőzésekre, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, és akár skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra is.

Erős gyógyhatású bioaktív vegyületeket tartalmaz 

Ezeket a vegyületeket kurkuminoidoknak nevezzük, amelyek közül a legfontosabb a kurkumin, a növény fő hatóanyaga, ami erős gyulladásgátló hatással rendelkezik. A tudósok ma úgy gondolják, hogy a folyamatos gyulladás a szervezetünkben szinte minden krónikus, nyugati betegség kialakulásában nagy szerepet játszik. Idetartoznak a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és a különféle degeneratív állapotok is – ezek ellen tehetünk kurkuma fogyasztásával.

Ne csak currybe rakd
Ne csak currybe rakdollo / Getty Images Hungary

A kurkumin mindemellett erős antioxidáns, azaz kémiai szerkezete miatt semlegesíti a szabad gyököket.

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség az első számú halálok a világon. Számos tanulmány szerint a kurkumin javítja az endothelfunkciót. Hogy ez mit jelent? A vérerek legbelső felszínét borító egyrétegű laphámot nevezzük endothelnek, és a rajta keresztül áramló anyagok befolyásolják az erek átmérőjének változását. Ha funkciója romlik, az nagy szerepet játszik a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a plakkok létrejöttében, és az ezek következménye miatt jelentkező keringési megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri halálozások kialakulásában.

Egy tanulmány megállapította, hogy a kurkuma ezekben az esetekben ugyanolyan hatékony, mint a testmozgás, sőt egy másik vizsgálat azt mutatta ki, hogy ugyanúgy működik, mint egy fenti tünetek enyhítésére kifejlesztett gyógyszer. Ez nem azt jelenti, hogy ezt kell szedni gyógyszer helyett, de az orvosoddal való konzultáció után akár kapszulaként, akár fűszer formájában is hatékony lehet.

Segíthet megelőzni (és talán még kezelni is) a rákot

Úgy tűnik, hogy a daganatos betegségek némelyik jellemzőjét a kurkuminkiegészítők képesek befolyásolni. A kurkumin hasznos gyógynövényként tanulmányozták a rák kezelésében, és megállapították, hogy molekuláris szinten befolyásolja a rák növekedését, fejlődését és terjedését. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kurkumin hozzájárulhat a rákos sejtek elpusztításához, és csökkentheti az áttétek kialakulásának lehetőségét és az új erek növekedését a daganatokban.

A fűszer fogyasztásának egyéb előnyei is vannak. Kísérletekkel már az is igazolódni látszik, hogy  hasznos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében. Ezenkívül az ízületi gyulladásban szenvedő betegek nagyon jól reagálnak a kurkuminkiegészítőkre, és egyes tanulmányok szerint hihetetlen előnyei vannak a depresszió kezelésében is. Egy kontrollált vizsgálatban 60 depressziós embert véletlenszerűen három csoportba soroltak: egy gyógyszerrel, egy kurkumával és egy mindkettővel kezelt társaságra. Az eredmények szerint 6 hét után a kurkumin olyan javulásokhoz vezetett, amelyek a gyógyszeres kezeléshez hasonló eredményeket értek el. A legjobb eredményeket a kurkumint és gyógyszert egyaránt kapott csoport tagjai értek el. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra