Sokak által gyűlölt, szuperegészséges fűszer

A koriandernek minden része felhasználható, az ázsiai konyhában még a gyökerével is fűszereznek. Itthon főleg száraz termését használjuk fel egészben vagy őrölve – ezt általában koriandermag néven tudjuk megvásárolni. Most azt is elmondjuk, miért érdemes otthon tartanod belőle.

A legjobb, ha száraz serpenyőben kicsit megpirítod és felhasználás előtt így őrlöd meg, mert aromáját viszonylag könnyel elveszti. Habár a legnagyobb közösségi oldalon a koriandergyűlölők klubja már közel 300 ezer tagnál jár, nincs okunk utálni, mert a koriander nagyon is szeret minket.

Süteményeket, gint, de még sört is ízesítenek vele, ám a legismertebb és leggyakoribb felhasználása a savanyúságok ízesítése. Ezenkívül sokféle indiai és mexikói hangulatú ételbe illik. Egy könnyű csirkefajitasból semmiképpen ne maradjon ki, de indiai zöldséges ragukba is jól illik, ahogy egy karibi csirke vagy egy fűszeres-feketebabos szendvicsfeltét is sokkal finomabb lesz vele. Csilis tésztalevesben, lazac-gyömbér curryben is érdemes vele ízesítened, és egy mentás-korianderes csatnit vagy egy könnyű paellát is összedobhatsz vele.

Ennyi mindenre jó a koriander

A Healthline összegyűjtötte néhány olyan előnyét, amit már a tudomány is igazolt. Mutatjuk a  legfontosabbakat!

A magas vércukorszint a kettes típusú cukorbetegség kockázati tényezője, ám a koriandermag, a kivonata és az olajai mind hozzájárulhatnak a vércukorszint csökkentéséhez. Állatkísérletek szerint a koriandermag csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy elősegíti az enzimaktivitást, ami a cukor vérből történő eltávolítását segíti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az antioxidánsokról kimutatták, hogy hatékonyan küzdenek a test gyulladásaival. Egy ehhez kapcsolódó vizsgálat megállapította, hogy a koriandermag-kivonatban található antioxidánsok  csökkentik a gyulladásokat és lassítják a tüdő-, prosztata-, emlő- és vastagbélrákos sejtek növekedését.

Egyes kutatások szerint a koriander segíthet csökkenteni a koleszterinszintet is. Egy tanulmány szerint a koriandermaggal kezelt patkányoknál az LDL (rossz) koleszterin szignifikáns csökkenése és a HDL (jó) koleszterin szintjének emelkedése volt tapasztalható.

Ránézésre nagyon hasonlít a petrezselyemre
Ránézésre nagyon hasonlít a petrezselyemreImage Source / Getty Images Hungary

A koriander segíthet a szorongás kezelésében is, a magjából kivont olaj pedig felgyorsíthatja és elősegítheti az egészséges emésztést. A koriander antimikrobiális vegyületeket tartalmaz, amelyek elősegíthetik bizonyos fertőzések és a nem megfelelő étkezés okozta egyes betegségek leküzdését is.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a koriandermag az olyan indiai fűszerek közé tartozik, amelyek képesek legyőzni a húgyúti fertőzésekért felelős baktériumokat. Más tanulmányok szerint a korianderkivonatban található antioxidánsok segíthetnek megakadályozni azt a sejtkárosodást, amely a bőr gyorsabb öregedéséhez vezethet.

A koriandert például ebben a mentes receptben használhatod:

Oszd meg másokkal is!
Mustra