Így derítheted ki, hogy érett-e az avokádó

Az avokádó csak nálunk viszonylag új, a világ többi részén régóta népszerű. A spanyol hódítóknak köszönhetően került Európába Mexikóból a 16. században. Már a kezdetektől szívesen fogyasztották, még azok is, akik nem tudhatták, hogy jó adag B-, C-, E- és A-vitamint, káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

A természet fun factje az avokádóval kapcsolatban az, hogy a növény egyik neve az azték ahuacatl szóból származik, ami azt jelenti: herék. Ezt a találó nevet annak idején nyilván alakja miatt kapta a gyümölcs, ami azért érdekes, mert magas folsav-, B9-vitamin- és B6-vitamin-tartalma valóban segíti a tesztoszterontermelést. Hogy ez véletlen, vagy sem, nem tudni, annyi biztos, hogy ennek, az egészséges zsírokkal teli gyümölcsnek épp elég semleges az íze ahhoz, hogy sós ételek és édességek is készülhessenek vele. 

Töltsd és süsd meg fűszeres mexikói raguval, tejszínes garnélával vagy tojással, esetleg savanyítsd, tekerd baconbe, vagy turmixolj belőle kakaóval és mézzel egészséges csokipudingot a gyerekeknek. Ha salátaként készítenéd, nem kell hozzá más, csak aromás koktélparadicsom és egy kanál jó minőségű balzsamecet, de keto brownie és jégkrém is készülhet belőle, mivel a zsírtartalma kifejezetten magas, így nem fagy jegesre.

Egy-egy smoothie sokkal gazdagabb lesz tőle, garnéla- vagy halpogácsákkal tökéletes egy-egy hamburgerben, mehet a pirítósra összetörve, a guacamolét pedig biztosan te is ismered. És hogy miért is érdemes ennyi mindent összedobnod vele?

Nagyon egészséges, a nap is lemegy, amíg felsoroljuk, mennyire

Bizonyított egészségügyi előnyeit sorra véve kiderül, hogy a benne lévő kálium olyan fontos ásványi anyag, amelyből a legtöbb nem ember jut elegendőhöz. Avokádóval ezt is pótolhatod.

Tíz dekában ennyi minden elfér:

  • K-vitamin: a napi ajánlott érték 26 százaléka;
  • Folát: a napi ajánlott érték 20 százaléka;
  • C-vitamin: a napi ajánlott érték 17 százaléka;
  • Kálium: a napi ajánlott érték 14 százaléka;
  • B5-vitamin: a napi ajánlott érték 4 százaléka;
  • B6-vitamin: a napi ajánlott érték 13 százaléka;
  • E-vitamin: a napi ajánlott érték 10 százaléka;
  • Kis mennyiségű magnéziumot, mangánt, rezet, vasat, cinket, foszfort és A-, B1-, B2- és B3-vitamint is tartalmaz.

Az avokádóban és az avokádóolajban magas az egyszeresen telítetlen olajsav-tartalom, ami a szíved egészségét segíti, emellett az avokádó általában gazdag rostban, ami a fogyást és az anyagcserét is támogatja. 

Mindezeken túl tanulmányok alapján ezek mondhatók még el róla:

  • Jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét.
  • Csökkenti a vér trigliceridjeid akár 20 százalékkal.
  • Az LDL-koleszterin-szinted akár 22 százalékkal is alacsonyabb lesz tőle.
  • Növeli a HDL (jó) koleszterint szintjét akár 11 százalékkal. 

Egy másik tanulmány az avokádót fogyasztók étkezési szokásait és egészségét vizsgálta. Az eredmények szerint az avokádófogyasztók sokkal egészségesebbek voltak, mint azok az emberek, akik egyáltalán nem ették ezt a gyümölcsöt. Az egyik táplálkozási felmérés szerint az avokádót fogyasztók sokkal magasabb tápanyagbevitellel és alacsonyabb metabolikusszindróma-kockázattal számolhattak.

Az avokádóban magas az antioxidánsok száma is, beleértve a luteint és a zeaxantint. Ezek a tápanyagok nagyon fontosak a szem egészségéhez és csökkentik a makuladegeneráció és a szürke hályog kockázatát.

Néhány vizsgálat azt is kimutatta, hogy az avokádó tápanyagai előnyei lehetnek a prosztatarák megelőzésében és a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésében. 

Légyjelmezként is bevethető, ha úgy alakul.
Légyjelmezként is bevethető, ha úgy alakul.Stephanie Rausser / Getty Images Hungary

Az avokádó akkor most gyümölcs vagy zöldség?

Botanikai szempontból az avokádó határozottan gyümölcs, annak ellenére, hogy a gasztronómiában a legtöbbször zöldségként kezelik. 

Hogyan lehet megtudni, hogy eléggé érett-e?

A megoldás kulcsa a szár alatt van. Vedd le az avokádó tetején lévő kis kupakot, és ha azt látod, hogy könnyen eljön, és alatta zöld színű a héj, akkor van egy jó avokádód, ami érett és készen áll a fogyasztásra. Ha ez a rész sötét, vagy a héja túl barna, esetleg puha és foltos, akkor jó eséllyel túlérett.

Hogyan varázsolhatjuk éretté az avokádót 10 perc alatt? 

Sajnos jó eséllyel sehogy. A TheKitchn tesztjében kipróbálták az avokádó sütőben érlelését, de nem igazán hozta a várt eredményeket. Ha viszont mégis siettetnéd az érést, hagyd éjszakára a konyhapulton egy papírzacskóban egy banánnal vagy egy almával.

Az avokádó tárolása

Az éretlen avokádót jobb, ha nem teszed a hűtőbe, az érettet viszont érdemes betenni, hogy ne legyen túlérett idő előtt. Sok vita folyik arról is, hogyan lehet egy már felvágott avokádót tárolni anélkül, hogy gyorsan megbarnulna. A hozzáértők szerint növényi olajos lekenés és a letakarás a két leginkább működő módszer. És, igen: le lehet fagyasztani az avokádót, különösen akkor, ha később valamilyen főtt ételhez vagy smoothie-hoz használod majd fel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek