Barackos-fahéjas csiga – gyümölcsökkel is próbáld ki az egyik legnagyobb kedvencet!

A fahéjas csiga valamiért tényleg az egyik legfinomabb desszert, ami csak még jobb lesz egy adag nyári gyümölcsraguval vagy a tetején a cukormázba ragadt gyümölcsökkel. A mienk ezúttal egy felnőtt változat lett.

Nem mintha bármi baj lenne a hagyományos fahéjas csigával, ami tökéletes ősszel egy sütőtökös smoothie-val, vagy télen egy krémlikőrrel felhúzott kakaó mellé, de nyáron barackosan szeretjük a legjobban egy nagy adag hideg, narancsos limonádéval.

Már csak a barackok hiányoznak róla.
Már csak a barackok hiányoznak róla.rudisill

Hozzávalók

A tésztához

  • 1 darab tojás
  • 2 darab tojássárgája
  • 10 deka cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1.5 deci langyos tej
  • 50 deka liszt
  • 4 deka élesztő
  • 6 deka puha vaj

A töltelékhez

  • 3 nagy evőkanál puha vaj
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 1 nagy evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál

A tetejére

  • 0.5 bögre porcukor
  • 2 evőkanál baracklikőr
  • 2 nagyobb darab felkockázott őszibarack (a tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt, majd egyszerűen dolgozd lágy állagúvá az összes hozzávalóját. Ha szükséges, még egy kevés tejet adj hozzá gyúrás közben. Tedd félre háromnegyed órára langyos helyre. 

Addig a töltelék és a cukormáz összetevőit is dolgozd el egymással – ezt akár kanállal is megteheted, nem kell hozzá robotgép sem. 

Ha a tészta megkelt, nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, vágd csigákra és tedd egy szilikontepsibe, ahol kapjanak még fél óra pihenőt. Ezek után süsd meg őket 180 fokon úgy fél óra alatt, majd ha kihűlt, öntsd rá a cukormázat és arra a barackdarabokat. 

Pénteki süti: az univerzális barackos Pénteki süti: az univerzális barackos

Nem romlik, nem kenődik, vihetjük strandra, piknikre, kerti partira, meg lehet sütni előző este és még finom is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek