Te tudod, miért bántja a szemet a hagyma?

Szó nélkül elfogadtuk, hogy a hagyma csíp, mint egy jókor jött kegyelemkettest. De vajon miért csíp, és mit tehetünk ellene? Utánajártunk.

A hagymától könnyezünk, és bizony magában szinte elfogyaszthatatlan, olyannyira, hogy rendesen kihívások szerveződnek az interneten az elfogyasztására. 

Ilyenek, mint ez:

Na de mitől csíp a hagyma, és miért könnyezünk miatta?

A Science Alert azt írja: az egész egy kémiai folyamat végeredménye, ami abból indul ki, hogy a hagyma nem igazán szeretné, hogy felvágjuk és megegyük. A reakció egyfajta védekezés, amivel ránk támad, testünk tökéletes reakciója pedig a könnytermelés: a könny víztartalma ugyanis oldja a keletkező irritatív anyagot.

Ha felsértjük a hagyma sejtjeit, enzimek szabadulnak fel belőlük, amik reakcióba lépnek a hagymában levő kénnel. Ekkor létrejön egy gáz, ami szétterül a levegőben – ennek hivatalos neve S-1-propenil-cisztein-szulfoxid. A folyamat végén kén-dioxid, hidrogén-szulfid és kénsav jön létre. A sírás és a könny segít: a víz oldja a keletkező anyagot, így ki is mossa a szemünkből. 

Miért van néhány hagymának gyengébb hatása a szemre, mint másoknak?

Erről még folynak a viták, a legvalószínűbb válasz az egyes hagymafélék kéntartalmában rejlik, míg egyesek szerint a hagyma növekedésének körülményei is hatással lehetnek rá. 

A fokhagyma pedig azért nem csíp, mert az egymással reakcióba lépő alkotóelemek egy része hiányzik belőle. 

Akárhogy is, hogy a helyzet javuljon, jó megoldás folyó víz alá tartani a hagymát felvágáskor (az apróra vágás előtt), hogy a víz rögtön feloldja az S-1-propenil-cisztein-szulfoxidot. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek