Egy könnyű fogás a kajakómás napok lezárásához: tejszínes spenótfőzelék sült fokhagymával

A karácsonyi óvatos csipegetés és a szilveszteri enyhe alkoholfogyasztás után jólesik egy-egy zöldséges fogás, ami akár a későbbi, rólunk szóló „...és akkor nem ettem több egészségtelen kaját/így szoktam le a húsevésről” – mondakörbe is illeszkedik majd. Akárhogy is, a tejszínes spenót nagyon finom, hiába utáltad kiskorodban, ez egy egészen más szint, amit érdemes kipróbálnod.

Akár húsevő vagy, akár nem, ezt a klassz, fokhagymás és édeskés spenótot lehetetlen nem azonnal befalni, amint félig langyosra hűlt. Ha pedig eddig nem voltál a barátja, de jó lenne megszeretni ezt a vasban gazdag alapanyagot, arra is tökéletes ez a krémes szósz a finom sült fokhagymákkal.  

Jól áll neki a fokhagyma, a csicseriborsó és a gesztenye is.
Jól áll neki a fokhagyma, a csicseriborsó és a gesztenye is.kivoart

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 doboz mirelit spenót
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • 1 evőkanál cukor
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csapott mokkáskanál fokhagymapor
Recept idők

Elkészítés:

A sült fokhagymákkal csak annyi a dolgod, hogy a fejeket elfelezed, egyenként megkened olívaolajjal, megszórod sóval és borssal, majd lefedve vagy alufóliába csomagolva legalább 40 percen át sütöd a 190 fokos sütőben.

A főzelékhez a vajon futtasd át a felaprított fokhagymagerezdeket, majd a kiolvadt spenótot is dobd a keverékre. Adj neki öt percet kis lángon, fedő alatt, és ha szükséges, önts alá egy fél pohár vizet. Ha ezzel megvagy, öntsd rá a tejszínt, majd keverd el a tejet a cukorral, fokhagymaporral és a liszttel, és add azt is a spenóthoz. Keverd addig, amíg egy sűrű, krémes finomságot kapsz, és amikor már nem forró, sózd meg ízlés szerint. A puhára sült fokhagymagerezdekkel és pirítóssal tálald, de akár egy adag füstölt paprikában megforgatott csicseriborsó vagy vajban átpirított sült gesztenye is nagyon jól áll neki. 

 

kapcsolódó Otthoni menza: tejszínes spenót
Otthoni menza: tejszínes spenót

Egy igazi jó spenót pillanatok alatt kész van, és még a rántást is kihagyhatja belőle ezzel a recepttel.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez tényleg az egyik legfinomabb saláta: epres-kecskesajtos bébispenót dióval

Ha már unod a hagyományos görög- és cézársalátákat, próbáld ki ezt az epres-sajtosat, amit olajos magvakkal tehetsz még tartalmasabbá.

2020. március14., 06:04

Ötlet könnyű vacsorára: gyors Waldorf-saláta salátaleveleken

Nálunk szárzellerből készült, tejszínesen.

2020. április26., 06:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

2020. február16., 11:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

A vegán ételek is lehetnek nagyon finomak: csicseriborsó-saláta fűszeres zabkolbásszal

Klassz, magyaros ízű, és nincs „nyúlkaja” hangulata sem ennek a mézes-mustáros csicseriborsó-salátának, amihez grillen sült zabkolbászok készültek nálunk. Utóbbiak neve kissé bizarr, de ettől eltekintve tökéletes és jó fűszeres, vegán húshelyettesítők, amik otthon is percek alatt összedobhatók.

2020. február28., 10:40

Mustra