Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval

A velős pirítós óta tudjuk, hogy a velő tényleg a legegyszerűbb ételeket is feldobja, de ha ez nem lenne elég, készítettünk mellé egy nagy adag fehérboros, mazsolás ragut is.

Ez a fogás azért elbír egy kis sós köretet is, de mivel olyan különleges és izgalmas, elég ha egy friss, fűszerpaprikás hasábburgonyával tálalod. Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni, készíts tejszínnel és fehér borssal pasztinákpürét és forró olajban ropogós zöldségchipseket mellé. Azzal és az édes, fehérboros szőlőszemekkel extra különleges fogás lesz egy egyszerű, frissen sült velővel töltött húsból is.

Sütőben és panírban is finom.
Sütőben és panírban is finom.Pekic

Hozzávalók 2 személyre

A húshoz:

  • 50 deka karaj
  • 30 deka sertésvelő
  • ízlés szerint só, majoranna és bors
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva

A körethez

  • 40 deka mag nélküli fehérszólő
  • 1 kis csésze mazsola
  • 2 deci fehérbor
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Hártyázd le a velőt, süsd meg a hagymával, egy kis sóval, majorannával és borssal egy kis olajon, majd töltsd a kiklopfolt hússzeletekbe. Tekerd fel a besózott húsokat, tűzd össze fokpiszkálóval és tedd egy zsírral kikent tepsibe. Süsd lefedve egy órán át úgy 180 fokon. Ekkor vedd le róla az alufóliát és adj neki még negyedórát. Dobhatsz mellé felkockázott gyökérzöldségeket is egy kis olajjal és sóval, így lesz egy-egy  pluszadag köreted. (Ha pedig úgy jobban tetszik, ki is ránthatod a megtöltött húsokat.)

Párold meg a forró vajban és borban a szőlőszemeket és a mazsolát a szegfűszeggel. Elég neki nagy lángon úgy 5-10 perc, aztán mehet a hús mellé. Izgalmas karácsonyi köret, ami a vörös húsok mellett is szuper.

kapcsolódó 8 dolog, amit nem kéne a konyhapulton tartanod
8 dolog, amit nem kéne a konyhapulton tartanod

Soha nem férsz a pulton főzés közben? Mutatjuk, hogy juss némi szabad mozgástérhez.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Karaj savanyú káposztával, jó borsosan – még egy tipp a legnépszerűbb húsféle felhasználására

Tört burgonyával vagy majonézes krumplisalátával szeretjük a legjobban tálalni ezt a fogást, ami után garantált a kajakóma. Ha elkerülnéd, snidlinggel és jó sok paradicsomból készíts mellé salátát, fehérborecettel ízesítve.

2021. május13., 12:52

Ez a garnélaleves sáfránnyal és sütőtökkel lesz tökéletes

Hallal és kagylóval is készítheted ezt a gyors levest, ami a sáfrány íze és gyönyörű színe miatt igazán elegáns fogás lesz. Ha valami könnyűt szeretnél az ünnepekre, érdemes adnod neki egy esélyt.

2020. december26., 06:04

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mustra