Dobd fel az ünnepi halat: pankomorzsában rántott ponty szerecsendiós burgonyagratinnel

Mindjárt két változatot is mutatunk a tökéletes rántott halra attól függően, hogy tengeri vagy édesvízi halat választottál.

A hal lehetőleg legyen minél frissebb. Lassan olvadjon ki. Szerezz be hozzá panko morzsát, azzal lesz tökéletes – mondják a szakértők. Állítólag nem sznoboskodásból, hanem mert a japán, kenyérhéj nélküli változat egy kicsit roppanósabb és könnyebb.

Persze száraz kenyérbélből te is össze tudod dobni, a legfontosabb, hogy a héja hiányozzon róla, illetve a pankóhoz hasonlóan ne törd egészen apróra a morzsát, hiszen ez a fajta nagyobb, épp ezért ropogósabb, sőt hívei szerint kevesebb olajat vesz fel.

Sokféle halból készülhet.
Sokféle halból készülhet.Boston Globe

Hozzávalók 2 személyre

A halhoz

  • 4 pontyszelet (más halból is készítheted)
  • 20 deka liszt
  • 2 tojás
  • 20 deka zsemlemorzsa
  • citrom, só

A körethez

  • 60 deka burgonya
  • 2 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, szerecsendió és bors
Recept idők

Elkészítés:

Nulladik lépés: ha tengeri halad van, áztasd fokhagymás tejbe egy fél órára a filéket. Ponty esetén citromozd és sózd a halszeleteket, majd tedd félre ugyanennyi időre.

A sütéshez először a lisztbe, aztán a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgasd bele a halat. Hevíts fel egy mély serpenyőben olajat, amikor forró, óvatosan tedd bele, és öt-tíz perc alatt süsd készre őket. Közepes lángon süljön, és lapáttal fordítsd meg, hogy el ne törjön. 

A gratinhoz vágd a burgonyát vékony, maximum 2 milliméteres szeletekre. Egy nagyobb sütőtálat vajazz ki, rétegezd rá a krumplit, minden réteget fűszerezve és sózva. A tejszínt keverd el az összezúzott fokhagymával, öntsd a burgonyára, és 160 °C-os fokos előmelegített sütőben először alufóliával lefedve 30 percig süsd, majd anélkül is ugyanennyit. Ha szereted a márványsajtot, abból is kerülhet a tetejére – nagyon finom a hideg sajt a langyos gratin tetején.  

Ha többen vagytok, akár duplázhatod is a mennyiségeket.

Krémes sütőtök-gratin kicsiknek (is) Krémes sütőtök-gratin kicsiknek (is)

Itt a sütőtök-szezon! Egy finom receptet mellékelünk eme egészséges zöldség feldolgozásához, amelyet bátran elkészíthetsz még a legkisebbeknek is!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Ez az egyszerű halas ragu akár ünnepi ételként is bevethető

Egy gyors halpörkölt, ami kapros gyúrt tésztával, de akár friss, sajtos gnocchival vagy zöldfűszeres párolt rizzsel is finom, és nem túl nehéz ünnepi fogás lesz.

2020. december24., 06:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek