Ilyet még nem kóstoltál: mézeskalácsfűszeres fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Persze hogy furcsa, de ha nem ennénk néha furcsa dolgokat, sosem szerettük volna meg az olívabogyót, a kéksajtot, a velős pirítóst vagy a marhanyelvet tormával.

Kezdőként is összedobhatsz olyan levest karácsonykor (vagy máskor), amire mindig emlékezni fog a család. Fogadjunk, hogy nem ettek még mézeskalácsfűszerekkel feldobott fehérrépa-krémlevest, és fogadjunk abban is, hogy akkor is simán elkészíted, ha eddig csak a mikrót használtad a konyhában!

Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.
Bacon vagy zöldségcsipsz is mehet a tetejére.va103

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kis kanál mézeskalácsfűszer-keverék
  • 4 közepes darab fehérrépa (vagy pasztinák)
  • 2 darab burgonya
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • só és bors
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 darab mézeskalács összetörve
  • 1 nagy evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a zöldségeket, majd forgasd át a kanál vajban. Add hozzá az alaplevet, ebben főzd puhára a zöldségeket. A kockák méretétől függ a főzési idő, de fél óra alatt biztosan elkészül.

Ezek után pürésítsd a zöldségeket botmixerrel, majd add hozzá a tejszínben elkevert keményítőt és fűszereket. Keverj rajta néhányat. Ha besűrűsödött, már tálalhatod is az édes mézeskalácsmorzsákkal. Karácsonyi hangulatú, nagyon érdekes leves lesz belőle, amit húsevőknek néhány szem sült baconnel is feldobhatsz. Ha tovább fokoznád az izgalmakat, egy-egy marék vegyes zöldségcsipsz is mehet a tetejére.  

Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a remek, húsos ragulevest dobd össze a hétvégén!

Citrommal és tárkonnyal ízesítettük ezt a remek ragulevest, amit ha még gazdagabbá tennél, egy kis házi csipetkét is főzz bele.

2021. október24., 07:32

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ezzel a minestrone levessel idézd meg Toscanát!

Az olasz konyhával nem tévedhetsz, a legtöbben szeretik, ráadásul általában egyszerűen összedobható fogásokat tartalmaz. Ez a leves is ilyen, és mivel ahány ház, annyi minestrone, a mi változatunkba ezúttal dupla adag sajt került.

2021. október10., 09:20

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Vörösboros aszalt szilvakrém-leves: vajban puhult gombákkal a legfinomabb

Jól illik a közepébe a bacon, a kalácsból készített házi kruton, de nagyon finom vajban puhított erdei gombákkal is. Hedonista változatban próbáld ki mindegyikkel!

2021. november16., 07:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek