Látványos és különleges desszert: vaníliás aszúzselé szőlőszemekkel

Egyszerű, de különleges édesség, amit akár órákkal tálalás előtt is elkészíthetsz. A sűrű vaníliakrém tökéletesen összeillik az édes aszúban megdermedt, friss szőlőszemekkel.

Készíts egy friss vaníliakrémet, sűríts be zselésítővel egy kis aszút, dobj bele szőlőszemeket, utána fogadd a bókokat! Senki nem fog panaszkodni, amiért nem dagasztottad és kelesztetted a karácsonyi desszertet órákon át. Finom, izgalmas, nem túl édes, felnőtt finomság.

Fontos, hogy elég szilárd legyen a vaníliakrém.
Fontos, hogy elég szilárd legyen a vaníliakrém.Szabó E

Hozzávalók 4 személyre

A krémhez:

  • 1 fél mokkáskanál
  • 0.5 liter tej
  • 1 pudingpor (tejszín- vagy vaníliaízű)
  • 1 vaníliarúd
  • 4 csapott evőkanál cukor

A zseléhez:

  • 1 nagy bögre szőlőszemek
  • 2.5 deci Tokaji aszú
  • 2.5 deci víz
  • 1.5 zacskó zselatin
  • 2 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Előbb késztísd el a zselét. Ha biztosra akarsz menni, ez kerüljön a poharak aljára. Áztasd be a zselatinlapokat, forrald össze a bort, a vizet és a cukrot, add hozzá a zselatint, majd tedd félre egy kis időre. Még folyékony állapotban mehet a poharakba a folyékony keverék. Ha elosztottad, dobd bele a szőlőszemeket is. 

A legjobb, ha készítesz egy sűrű, friss, vaníliás főzött krémet, de egyszerű dessszerteket ígértünk, úgyhogy akár pudingproból is készítheted a krémet a leírás alapján. Tedd a tűzre a tejet, keverd el a port néhány kanál tejben, majd öntsd össze őket, és keverd kis lángon, amíg besűrűsödik. Ha elkészült, adj hozzá egy evőkanál vajat, egy vanília kikapart magjait és egy fél mokkáskanál sót. Kanalazd a vaníliakrémet a már megszilárdult zselére, végül tedd a hűtőbe néhány órára. 

 

kapcsolódó Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk
Miért drága a tokaji aszú?- szüreteltünk

Egy asszony egy nap 6-10 kiló tökéletes aszúszemet tud leszedni többéves gyakorlattal. Nekünk mindössze két szem sikerült fél óra alatt. A szüret nem tartozik az álommunkák közé.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Készíts tiramisugolyókat, sokkal gyorsabban összedobhatod, mint a jól ismert változatot

Ha éppen nem dolgoznál vele túl sokat, de mégis hiányoznak a tiramisu ízei, ezekkel a klassz golyókkal idézheted meg azt a legegyszerűbben. Ha marad belőle, fagyaszd le, mert vendégváróként is tökéletes.

2021. május9., 10:44

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Ha csak egy őszi desszertet próbálsz ki idén, az ez a tökös-sajtkrémes legyen az

Fura kombó, mégis isteni lesz a végeredmény. A már bekevert tésztát egy kisebb tepsiben, de akár muffinformákban is megsütheted, mindkét változatban remek lesz. A tetejére narancslikőrrel elkevert tejszínhab vagy fahéjjal ízesített mascarpone illik a legjobban.

2021. október19., 11:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mustra