Sülttök-csíkok parmezánnal

Ez a fogás izgalmas köretnek is kiváló, filmezéshez is jobb, mint a csipsz, de ha vendégek jönnek, akkor tunkolni is remek a tök-fries, amit egy kis parmezánnal érdemes feldobni, miután elkészült. További előnye, hogy a legkétbalkezesebb szakácsok sem tudják elrontani.

A sütőtök állaga kicsit más, mint a burgonyáé, sülve se ugyanazt várd tőle. Sokkal kevésbé semleges, édesebb és izgalmasabb köret lesz a krumplinál.

GettyImages-611187834
bhofack2

Rendszertani fun fact: az édesburgonya íze hasonlít a sült tök ízéhez, de ezenkívül nem sok közük van egymáshoz. A burgonyához pedig végképp semmi.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kisebb darab sütőtök vagy pézsmatök
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Vágd hasábokra, majd áztasd legalább egy fél órán át a zöldségszeleteket. Ha ezek után, már szárazon kukoricakeményítőbe fogatod, az segít abban, hogy végül ropogósabb legyen. Ha sütőben sütöd, legyen helyük szépen elterülni, mert ha egymáson sülnek, puha lesz a végeredmény. Akár sütőrácsra és sütőpapírra is teheted, ezek közül több is mehet egymás alá.

Önmagában, egy kis sóval is finom, de egy kis cayenne-bors, fokhagymapor és parmezán is nagyon jól áll neki.

Így készíts tökéletes tököt! Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a baconös dauphinoise tökéletes köret lesz minden sült hús mellett

A burgonyagratin, avagy a Gratin Dauphinoise egy remek, elegáns francia köret. Állítólag XI. Lajos tette népszerűvé a pofonegyszerű finomságot, amit valahol Lyon környékén, egy fogadóban sütöttek meg neki, akkor még zellerből. Akárhogy is volt, mára ezer változata született, amik közül az egyik legfinomabb ez a baconös-sajtos változat.

2021. március23., 10:24

Fokhagymás karaj fűszeres édesburgonya-pürével

Nem is olyan nehéz egy klasszikus kedvencből egy-egy finomságot összedobni, elég egy-egy szezonális zöldségből készült köret és néhány olyan fűszer, ami leginkább az adott évszakra jellemző. Ha van időd, egy nagy adag édesburgonyacsipszet is érdemes összedobnod a fogás mellé.

2021. október16., 07:32

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Narancsos sütőtökkrémleves – pancettakockákkal lesz a legfinomabb

A kicsit édes, kicsit savanyú, téli hangulatú levesben a sós szalonnakockák nagyon izgalmas kontrasztot adnak.

2021. november15., 07:04

Füstös zöldségek sajttal és morzsával összesütve – köretként és főételként is tökéletes lesz

Önmagában is finom, ha pedig komolyabb vacsorát készítesz, süss mellé egy kis csirkemellet és locsold meg egy nagyon kevés szarvasgombaolajjal, majd reszelj rá egy kevés mozzarellát.

2021. augusztus20., 12:52

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek