Egyszerű lépések a műanyagmentes háztartásért

Kosárba válogatni az almát a piacon, vászonzsákban venni a kenyeret, szappannal fürdeni és kulacsban hordani az itókát – kifejezetten középkorinak hangzik. Mennyivel egyszerűbb mindent műanyag borításban megvenni, aztán egy szempillanat alatt megszabadulni tőle, amint kifogyott belőle a tartalom.

A probléma csak az, hogy bolygónk egyre nehezebben bírja azt a hulladékmennyiséget, amivel nap mint nap elárasztjuk. Arról már írtunk, hogyan hat az egyszer használatos műanyag a környezetre és a szervezetünkre, vagy hogy miért olyan ártalmas a belőle keletkező mikroműanyag. Ezúttal ötleteket szeretnénk adni ahhoz, hogyan is tudsz minimális lemondással megszabadulni az otthonodat  szépen lassan elborító műanyagoktól.

Konyha

Biztos vagyok benne, hogy a te otthonodban is a konyha az a hely, ahol a legtöbb műanyaghulladék keletkezik. Gondolj csak az előrecsomagolt élelmiszerekre, a házibulikon használt műanyag poharakra, tányérokra, evőeszközökre, szívószálakra vagy a mosogató- és tisztítószerek flakonjaira. Pár új szokással kiküszöbölheted ezeknek a nagy részét.

Kezdőknek:

Legtöbbet a vásárlási szokásaid megváltoztatásával tehetsz a műanyagmentes konyháért. Cseréld le a szupermarketeket és közérteket a piacra, ahol csomagolásmentesen vásárolhatsz zöldséget, gyümölcsöt, kimérve juthatsz hozzá magokhoz, aszalt gyümölcsökhöz, tejtermékekhez, ahogy a húskészítményeket sem kötelezően lefóliázva kapod. Vigyél magaddal kosarat, dobozokat és üres befőttesüvegeket. Ha boltban vásárolsz, válaszd az üvegben kapható alternatívákat.

Tudom, hogy első nekifutásra nem egyszerű felszámolnod az összes, konyhában található műanyagot, de nem kell mindent azonnal kidobnod. Sőt. Az üres margarinos vagy fagyisdoboz még tökéletesen működhet tárolóként, vagy magaddal viheted a bevásárlásra, ahol áfonyával, eperrel, ribizlivel vagy barackkal töltheted meg.

A műanyagmentes konyha a bevásárlásnál kezdődik
A műanyagmentes konyha a bevásárlásnál kezdődikBogdan Kurylo

Szerencsés helyzetben vagy, ha a rendelkezésedre áll egy talpalatnyi földterület vagy egy tágas erkély. Termeszd meg magad, amit csak tudsz. Ültess paradicsomot, paprikát, epret a kertedbe vagy cserepekbe. Akkor sem kell kétségbeesned, ha nagyobb zöldek nem férnek el a lakásodban. Ültess fűszernövényeket, és tartsd őket az ablakpárkányon vagy az otthonod más, fényárban úszó területén. Szép időben irány a természet, és gyűjts össze mindent, amiről biztonsággal tudod, hogy ehető. Ilyen kirándulásokon szedhetsz bodzát, szedret, faepret, kakukkfüvet, diót.

A mosogatáshoz válassz természetes, lebomló alapanyagból készült eszközöket: kender vagy kókusz mosogatószivacsot, luffa szivacsot, pamut törlőkendőt, fanyelű mosogatókefét.

Házibulira készülsz? Felejtsd el az egyszer használatos tányérokat, evőeszközöket és műanyag szívószálakat (senkinek sem fognak hiányozni)! Tervezd meg úgy az ételeket, hogy minél kevesebb tányér és tál felhasználását igényeljék. Készíts kis falatkákat, keverj be citromból limonádét.

Haladóknak:

Haladó szinten kezdődnek az igazi kalandok a konyhában. Mire idáig eljutottál, már biztosan tudod, hogy ha feldolgozott élelmiszert vásárolsz, szinte lehetetlen elkerülnöd a műanyag csomagolást. Készíts el mindent saját kezűleg, amit csak tudsz. Süss kenyeret, készíts pizzát, kísérletezz zöldségcsipszekkel, keverj magadnak ketchupot, mustárt, majonézt és ecetes tormát. Így nemcsak a műanyagszemeted nagy részét iktatod majd ki, de megválhatsz az élelmiszerekben található, titokzatos E-számoktól is.

Ahelyett, hogy a sütés-főzés közben összegyűlt lebomló hulladékot a szemeteszsákba szórnád, komposztálj. Egy kertben ez könnyebben megvalósítható, de akár a lakásban is tarthatsz gilisztakomposztot. Ha pedig végleg hátat fordítottál a műanyag csomagolásnak, olyan szuper dolgokban tárolhatod az ételeidet, mint a méhviaszos csomagoló (amit te is elkészíthetsz egy kis maradék anyagból és olvadt viaszból), az újraszalvéta és a gyönyörű üvegdobozok.

Fürdő

Bizony a fürdőszobában is akad tennivaló, a jó hír viszont az, hogy szinte minden egyszer használatos műanyagtégelyben kapható terméknek van alternatívája.

Kezdőknek:

Rejtély számodra, hogy lehet meglenni a sok tubus és tégely nélkül, amik a fürdőszobádban sorakoznak? Pedig nem nagy ördöngösség lecserélni őket a környezetbarátabb verziójukra. Tusfürdő helyett használj szappant, flakonos sampon helyett pedig szilárd sampont vagy samponkorongot. A boltban válaszd a fém tégelyben kapható krémeket és krémdezodorokat. Nézz körül a konyhádban is, kend a bőrödet kókuszolajjal, radírozz cukorral, készíts arcpakolást avokádóból és citromból vagy banánból, zabból és mézből, takaríts ecettel.

A fürdőben gondolkodj az alternatívákon
A fürdőben gondolkodj az alternatívákonpuhimec

Haladóknak:

Tudni szeretnéd, hogy mi kerül a kozmetikumokba, amiket használsz? Akkor készítsd el őket te magad. Ismerd meg a bőr- és a hajtípusodat, és járj utána, hogy milyen összetevők szükségesek ahhoz, hogy megfelelően tápláld őket. Keverd ki olajokból az arcszérumod, használj sheavajat vagy kókuszolajat, szódabikarbóna segítségével dobj össze egy krémdezodort, húzd ki a szemed a mandula hamvából és olajból készült festékkel. Egészen boszorkányosan hangzik, igaz? Legyél kreatív és kísérletezz.

Próbáld ki a „no poo” technikát, és mondj búcsút a szintetikus samponoknak. Dörzsölt be a fejbőröd szódabikarbónával, mosd ki, majd használj almaecetet a balzsam helyett, végül öblítsd ki alaposan. Néhány hónap múlva a hajad eléri az öntisztulást.

Az intimbetétek használatával nemcsak hatalmas mennyiségű műanyagszemetet hagyunk magunk után – egy átlagos nő élete során 12 ezer betétet vagy tampont használ el –, de egy vagyont fizetünk ki a drogériákban. Használj textilbetétet vagy intimkelyhet (más néven menstruációs tölcsért), ami akár hosszú évekig is szolgálhat téged.

Egy műanyag flakon a mosószernek, egy az öblítőnek, műanyag vödör a mosópornak. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha csak egy kis zsákra lenne szükséged. Ha mosódióval mosol, megspórolhatod a műanyagot. Tedd őket mosózsákba és dobd a ruhák közé, kombináld ecettel, szódabikarbónával, illóolajjal.

A küszöbön túl

A műanyagmentes életre való törekvést az otthonodon túl is magaddal viheted. Okkal használom a törekvés szót, hiszen nem az a lényeg, hogy kínkeservesen küzdj egy messzinek tűnő célért, hanem az, hogy törekedj a változásra. Menj el addig, amíg a határaid engedik, és ne erőszakold meg magad olyan elvárásokkal, amiket aztán úgysem tudsz erőlködés nélkül teljesíteni. Érezd jól magad az úton, ami a környezetbarátabb életmód felé vezet.

Kezdőknek:

Sokszor gondolom azt, hogy a boltok pénztárai mellett felhalmozott nejlonszatyrok teljesen feleslegesek, hiszen mindenki visz magával saját vászontáskát vagy kosarat, ami sokat elbír, nem szakad le a füle hazafelé, és csak egyszer kell rá beruházni. Ha csak annyit teszel meg a világ műanyagszeméthegyei ellen, hogy bevásárlás előtt a táskádba süllyesztesz egy szatyrot, már sokkal előrébb vagy, mint ahonnan indultál.

Mit számít egyetlen nejlonszatyor – mondta tízmillió ember

– hangzik a bolygóvédők egyik legtöbbet idézett mondata. Ez a szám azt jelenti, hogy Magyarországon egyszer életében már mindenki vett és dobott el nejlonszatyrot. El tudsz képzelni ilyen hatalmas mennyiségű szemetet?

A vászontáska mellett mindig legyen nálad egy kulacs is, amivel kiválthatod a környezetedre és rád veszélyes PET-palackokat. Töltsd újra otthon vagy a munkahelyeden vízzel vagy frissen facsart narancslével, tegyél bele gyümölcsöket. A műanyagmentes alapfelszerelés harmadik darabja pedig a doboz, amiben ebédet vásárolhatsz magadnak.

Cseréld a PET-palackot kulacsra
Cseréld a PET-palackot kulacsraAnastasiia Krivenok

Haladóknak:

A műanyagmentes bevásárlás némi előkészületet igényel. Fontos tudnod, hogy miből mennyit fogsz venni, mert annak megfelelően pakolod be a vászontáskádba azokat a befőttesüvegeket és vászonzsákokat, amikbe majd vásárolsz. Érdemes folyamatosan bővítened azoknak az élelmiszereknek a listáját, amik elfogytak, hogy ne kelljen minden nap üvegekkel és dobozokkal járnod a várost. Hidd el, így valóban csak azt fogod megvenni a piacon vagy a hulladékmentes boltokban, amire szükséged van, ezáltal rengeteget spórolhatsz. Ha kocsival jársz bevásárolni, a szettedet akár előre be is készítheted a csomagtartóba.

Mi is kerül még egy táskába a kulacs, a péksütinek bekészített vászonszatyor, a pénztárca, a kulcsok és a telefon közé? Bizony, a zsebkendő! Felkiálthatsz, hogy az márpedig papírból készül, de akkor nem számoltál a csomagolásával. A textilzsebkendővel éppen ugyanaz a helyzet, mint a mosható intimbetétekkel vagy a kehellyel – meg kell szoknod. Ráadásul megkíméled a bőröd a fehérítőszertől is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek