Van igazán jó vega étterem Budapesten? Kipróbáltuk!

Vega vagy és ennél egy jót a városban? Vagy csak érdekel a növényi alapú konyha? Hambit vagy humuszt ennél? Megnéztük a legjobbnak ígérkező budapesti helyeket.

Vegetáriánusként az első lecke, amit megtanultam, hogy ha igazán jót szeretnék enni, akkor vásároljak be és főzzek magamra. Mert a magyar gasztronómia még mindig nem igazán kedvez azoknak, akik valamilyen speciális étrenden élnek. A mai napig belefutok olyan helyekbe, ahol vígan felírják a vegetáriánus kínálatba a túrós csuszát tepertővel. Lassan azért kezdenek felfigyelni a húst mellőzők kis csoportjára, egyre több olyan étterem nyílik, ami kifejezetten minket céloz meg. Bejártam a legnépszerűbb helyeket, hogy kiderítsem, vegaként megéri-e már kimozdulni a saját konyhádból.

Ha ti is tudtok jó vega éttermet, amit érdemes kipróbálni, írjatok nekünk az irokaszerknek@divany.hu-ra!

Istvánffy Veggie Burger

A vegetáriánus létben talán a legjobban azok a gyorsételek hiányoznak, amiket egy húsevő a belváros bármelyik sarkán megkap: egy hambi, egy hotdog, egy gyros. Félreértés ne essék, nem zsíros húspogácsákra, roppanós virslire vagy szaftos bárányhúsra vágyom, hanem magára az ételre. Őszintén szólva eddig csak a saját házi verziómban és a strandos, hambinak keresztelt rántottsajtos szendvicsben volt részem.

Az Istvánffy Veggie Burgerről sokat olvastam. Nem csak az fogott meg, hogy teljes egészében növényi alapanyagokból készül, de mint a zöld marketing célpontját, engem is magával ragadott a frissen készített buci és zöldségpogácsa kínálat – a honlapjukon fellelhető illusztrációkról nem is beszélve!

IMG 4018
Dívány

A Kálvin téri éttermüket kerestem fel, aprócska hely ez a Királyi Pál utca sarkán, a hangulata a Burger King és a szomszédos vegán kínai keverékére emlékeztet. Inkább gyors ebédekhez megfelelő az atmoszféra, percenként állítanak be az újabb vendégek, akik szintén le szeretnének ülni, és amíg nem jutnak asztalhoz, türelmetlenül toporognak melletted.

A pult fölé függesztett tábla hasznosabbnak bizonyult a választék útvesztőjében, mint maga a pultos fiú, de voltaképpen így is kibogarásztam, hogy tízféle hamburger és háromféle zöldségpogácsa közül (búzás, gombás és zabpelyhes) választhatok. Az étterem druszaburgere, az Istvánffy Burger mellett döntöttem, amit a mezei változatától a jégsaláta és az Istvánffy szósz különböztet meg, a bucik közé pedig gombapogácsát kértem.

A pőre szendvics 890 forintba került, én megkockáztattam egy menüt 1450 forintért kicsi sültkrumplival és a narancslével. A legolcsóbb hambi egyébként 790 forint, a felturbózott Dupla D pedig 1450 dupla pogácsával és mandulaszósszal.

Az étterem honlapjának csodaképei után magas elvárásaim voltak a hamburger vizuális megjelenését tekintve, de amikor kicsomagoltam az Istvánffymat a papírjából, nem egészen azt kaptam, amire vártam. Persze nem ítélhetjük meg a könyvet a borító alapján, és ugye a puding próbája az evés. A szendvics a húsevő korszakomból a Big Mac élményre emlékeztetett, veterán vegetáriánusként több zöldségre vágytam.

Összességében az Istvánffyt Veggie Burger azoknak jó választás, akik vegaként hiányolják a húst az életükből, vagy egy mindenevő barátjuknak szeretnék bebizonyítani, hogy az ízek sokszor csak a megfelelő fűszerezéstől függnek.

Hol? 1053 Budapest, Király Pál utca 20. vagy 1036 Budapest, Lajos utca 36. 

Veganlove

Szerintem a vegetáriánus étel nem attól vegetáriánus, hogy növényi alapanyagokkal törekszik a húsélmény visszaadására, hanem pont attól, hogy elfeledteti azt. Izgalmasan nyúl a zöldségekhez és a fűszerekhez. Igazán jó, vega fast food élményre vágytam, ezért nem elégedtem meg egy hely kipróbálásával. A Veganlove-ba főként a széles hotdog kínálatuk miatt tértem be, de ha már ott voltam, teszteltem a hamburgerüket is.

IMG 4045
Dívány

A Bartók Béla úton apró, de hangulatos étterem várja a belépőket, zöld dzsungelfallal, isteni illatokkal és kedves kiszolgálással. Nyolcféle burger és négyféle hotdog közül választhattam. A legtöbb szendvics zöldségpogácsával készül, én a BBQ tofu steak burgert választottam, az étterem Facebook oldalán sokan dicsérték. A szupergusztusos képek után sem csalódtam, az aranybarna buciból nem sajnálták sem a zöldet, sem a szószt, a tofupogácsa is helyt állt. A legnagyobb meglepetés a szójavirslis hagymás dog volt, amit kétszer akkora kifliben érkezett, mint amekkorára húsevő körülmények között számítani lehet, vastagon borítva pirított hagymával. Köretnek édesburgonyát kértem ezersziget szósszal, de olyan finom volt a vékony sókéreggel, hogy bűnnek éreztem mártogatni. De bűn lett volna a mártogatóst is otthagyni.

Ugyan a Veganlove-ban magasabbak az árak, mint az Istvánffy Burgerben, de egyenesen arányosak a a minőséggel és az elvárásokkal. Burgert 1590 és 1790 forint között, hot dogot 1490 és 1590 forint között kérhetsz, az édesburgonya köret 390 forint.

Nem olcsó hely, de ha egy igazán jó vega burgert szeretnél enni, fektess be a minőségbe. A barátom nem nagy húsevő, viszont szkeptikus az alternatív hambi pogácsákkal, de a Veganlove-ot még ő is imádta.

Hol?  1114 Budapest, Bartók Béla út 9.

Napfényes Étterem

A Napfényes Étterem vegán kínálata egyszerre elégíti ki azokat, akik keleties ízekre vágynak, és azokat is, akik növényevő mivoltuk miatt sem szeretnél elengedni a húsos ételeiről híres magyar konyhát. Az étlapon megfér egymás mellett az ázsiai módra készített pirított tészta, és a kolozsvári töltött káposzta is.

IMG 4054
Dívány

A Ferenciek tere vegán étterme csak érintőlegesen képviseli a fast food vonalat pizzáival, klasszikus, asztalterítős hangulat várja azokat, akik egy komplett ebédre vagy vacsorára érkeznek. A Napfényes meglepően népszerű hely, csütörtök délután szinte az összes asztaluk foglalt volt, ezért érdemes érkezés előtt odacsörögni.

Az étlapról szinte bármit választhatsz, amit egy magyaros étteremben megtalálsz, babgulyást, tárkonyos levest vagy akár brassóit is. Én a Napfényes tál mellett döntöttem, ami egy esküvő vegyestáljaként is megállta volna a helyét a kijevi töltött szelettel, rántott sajttal, grillezett szejtánnal, fasírozottal, falafellel, négyféle körettel és kétféle mártogatóssal. A kedvencem a növényi rántott sajt volt, ami könnyedén felvette a versenyt a tehéntejből készült társaiéval, de a szeletek is kísértetiesen hasonlítottak húsos verzióikra. A Napfényes előnye még, hogy a desszertjeik is vegánok, a répatortájuk után pedig csak ajánlani tudom őket!

IMG 4056
Dívány

Leveseket 690 forintért, főételeket 2300 forinttól, pizzát pedig 2200 forinttól ehetsz, sütiket normál, cukrászdai áron kapsz.

Hol?  1053 Budapest, Ferenciek tere 2. 

Hummusbar

Szeretem a rántott sajtot vagy a rántott gombát, de ha étterembe megyek, szeretnék olyasmit enni, amit otthon nem. Ez a legtöbb helyen kimerül a paradicsomszószos spagettiben és a Margarita pizzában. Bár a Hummusbar nem vega étterem, az étlapjuk nagy részét vega ételek teszi ki, ezért azoknak ideális, akik ugyan nem esznek húst, de a barátjukat, családjukat nem tudják húsmentes vizekre csábítani.

Számtalanszor megpróbálkoztam a házi készítésű humusszal, de egyszerűen nincs érzékem hozzá, ezért kapok az alkalmon, ha hozzájutok. A Hummusbarban kaphatsz arab lecsót és salátát is, de a hummuszt botorság lenne kihagynod! Eheted pitában vagy tálon, falafellel, gombával, padlizsánnal vagy hússal is.

IMG 4042
Dívány

Ha a Hummusbarban eszel falafelt, felejts el mindent, amit eddig tudni véltél róla egy-egy kósza sarki gyroszos gasztroélmény után, és készült fel a ropogós, zöldséges ízvilágú golyókra. És kérlek, a hummuszt se hagyd ki!

A Váci utcai étteremben gyors és kedves a kiszolgálás, ajándék mentateával várnak, amit elszürcsögethetsz, amíg az étlapot böngészed. A hely specialitását, falafelt rendeltem főétel formájában, amihez kétféle köretet választhattam és kép pitát kaptam. Természetesen hummusszal kértem és salátával. Ha nincs farkas étvágyad, és olyan madár étkű vagy mint én, okulj a hibámból, és rendeld 1590 helyett minezt inkább egyetlen pitában 790 forintért.

Hol? Hummusbart találhatsz többek között a Váci utcában, a Bécsi úton, a Corvin stányon, a Király utcában vagy az Andrássy úton. Ha ragaszkodsz a teljesen vega kínálathoz, akkor látogass a Hollán Ernő utcai étterembe. A teljes listáért látogass el az étterem honlapjára

Jóllaktam!

Őszinte örömmel tölt el, hogy Budapest vega és vegán lehetőségei egyre gyarapodnak, már nem csak azt vadászhatod le, hogy hol tudsz jót enni a rántott sajton túl, de a különböző ízvilágok, konyhák között is válogathatsz. A fenti éttermek közül nálam most a Veganlove volt a befutó, mivel hétköznap főzök magamra, viszont ha valami különlegességre vágyom, az általában egy kiadós, friss burger. Ide elcsábíthatod növény- és húsevő barátaidat is, ráadásul házhoz szállítást is vállalnak.

Ha ismertek jó vega vagy vegán helyeket, írjatok nekünk bátran az irokaszerknek@divany.hu-ra, és teszteljük. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek