Olcsóbb lett a hal, építsd be a heti menübe!

10 perces gyorskajára, pisztránglevesre és pontyburgerre is van ötletünk. Mutatjuk!

Év elejétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója, aminek köszönhetően akár 20 százalékkal olcsóbban megvehetjük azt az üzletekben. Tehát érdemes halas ételekben gondolkodni az előttünk álló hosszú hétvégékre, a hajtás után mutatunk egy variációt mexikói levesre, antiszakácsoknak ajánlott gyorskajára, és kerti partikra alkalmas hamburgerre!

Halleves pisztrángból, azaz Truchas en caldillo

Aki szerint az édesvízi halak pocsolyaízűek, annak sem kell kihagynia a hallevest. Aki pedig unja a sült pisztrángot, de nem akar lemondani az egyik legfinomabb halról, jól jöhet ez egy rém egyszerű fogás.

A leves pofonegyszerű, villámgyors, egészséges, finom és mexikói.

Hozzávalók:

Pisztráng (ha főételnek megy, fejenként egy, ha levesnek akkor fejenként fél hal) 

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

Só, bors, vaj

Fél csokor friss koriander (halanként)

1 evőkanál almaecet

1 db felszeletelt chile guajillo (megteszi a szárított, de édes vagy enyhén csípős fűszerpaprika is)

Citrom vagy lime leve

piszileves 000
divany.hu

Elkészítés:

A kibelezett halakat (ha főételnek megy, fejenként egy, ha levesnek akkor fejenként fél hal) lemosom, lepiszkálom a pikkelyeiket és három-ötfelé vágom, uszonyok, fejek, szemek maradnak, ezek az ocsmányságok fontosak az íz szempontjából.

Halanként egy kis fej, rusztikusan apróra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát párolok vajon. (A vaj szerintem minden zsiradéknál jobb tengeri halakhoz, de ehhez a recepthez kiemelten azt ajánlják).

piszileves 001
divany.hu

A hagymán egy kicsit megsütöm a haldarabokat és felöntöm annyi meleg vízzel, ami ellepi. Hozzáadom a fűszereket, halanként fél csokor friss koriander, egy evőkanál almaecet, egy darab felszeletelt chile guajillo (ha éppen nincs a fiókban, helyettesíthető szárított, de édes, vagy enyhén csípős fűszerpaprikával) formájában, majd megsózom és fél óra alatt alacsony lángon készre főzöm.

Tálaláskor friss, apróra vágott koriandert szórok rá és sok citromot adok mellé, amit bele lehet nyomni. Az asztalnál citromozás (limeozás) tipikus mexikói szokás, és eléggé addiktív. Tortillát, vagy kenyeret mellé és kész is.

Fogasból, süllőből és kecsegéből is bátran el lehet készíteni.

Hal sütőpapírban, azaz en papillote

Hozzávalók:

Fejenként 14-18 deka tengeri hal – ez lehet lazac, durbincs bármilyen más tengeri hal

Olivaolaj / vaj

Só, bors

Rozmaring, chili, fokhagyma, mustár, citrom, petrezselyem, kapribogyó

Citrom

Vékonyra/apróra vágott zöldségek (pl. krumpli, paradicsom, répa)

Nagy darab sütőpapírok

GettyImages-488427060
The Washington Post / Getty Images Hungary

Elkészítés:

Egyszerűen le kell tenni egy nagy sütőpapírra, ráönteni egy kis olajat, sót és borsot, illetve ízlés szerint rozmaringot, chilit, szeletekre vágott fokhagymát, petrezselymet vagy mustárt. Bármilyen fűszerrel jó.

Fölé jöhetnek a zöldségek: például összevágott répa, burgonya, cukkini, paprika, paradicsom, édesburgonya, tök, hagyma, vagy ami otthon van. Ezeket érdemes minél kisebbre vágni, hogy rövid idő alatt is át tudjon majd párolódni, aztán majd a csomagot, akár egy nagy szaloncukrot, jól bekötözni.

A kész művet párolni kell alacsony hőfokon 8-10 percen át, azaz egy lábosba vagy serpenyőbe tenni, vizet aláönteni, és letakarni az edényt.

Pulled Ponty szendvics

Hozzávalók:

Ponty hasaalja 

Zöldfűszeres sajkrém

Bagel

Bébi spenót

Marinált lilahagyma

Konfitált fokhagyma

Só, bors, koriander mag, babérlevél, boróka bogyó, rozmaring

17878908 0fa3bb888f4f44d008b323e17476275c wm.png
Paletta Bisztró / Paletta Bisztró

Elkészítés:

A boglári ponty hasaalját 12 órán át marináljuk 6%-os sóoldatban babérlevéllel, borókával, rozmaringgal, egészborssal és koriander maggal. Ezután 3 órát füstöljük 75-80 fokon.

A bagelt kettévágjuk, az alját megkenjük jó minőségű sajtkrémmel. Erre halmozzuk a füstölt pontyot, rá a spenótleveleket, és teszünk rá pár darabot a fokhagymából is.

Körbe elhelyezzük a marinált lilahagyma darabokat, erre kerül a bagel teteje.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek