Lefelé néző kutya a söröskorsó mellett

Kipróbáltam a sörjógát

Szerda este összepakoltam az edzőcuccomat... és elmentem a kocsmába. Nem (csak) piálni, hanem edzeni. Kipróbáltam a sörjógát, ami azért inkább jóga, mint sör. Élménybeszámoló.

Csak bámultam a fejem fölé tartott sörrel teli poharat, és hirtelen megszűnt a kocsmazaj – ez nem a legutóbbi péntek estém képszakadás előtti utolsó emléke, hanem ilyen, amikor a sörjóga órán nagyon koncentrálsz. Ha most a sörjóga szóról hülye pózokban vedelő emberekre asszociáltál, nem vagy egyedül, én is azt gondoltam, valami ilyesmi vár rám. Aztán a nagykörúti Krak'n Town pincéjében kiderült, hogy távolabb nem is járhattam volna az igazságtól.

A sörjóga – legalábbis annak magyar verziója – annyira nem a berúgásról szól, hogy az oktató, Csige Bogi konkrétan allergiás az alkoholra. Lényegében lehetne a résztvevők kezében bármi, – például el tudok képzelni egy napindító kávéjógát egy nagy bögre tejeskávéval egyensúlyozva – annyi a pláne a dologban, hogy egy folyadékkal teli edénnyel zsonglőrködve jó eséllyel óvatosabban, tudatosabban, jobban odafigyelve gyakorolsz, mint nélküle.

"Az emberek nagyon fogékonyak a játékra, és amikor már benne vannak, teljesen el tudja őket varázsolni. A játékosság kizökkent a besavanyodott, mozgásszegény hétköznapokból. Az elsőre teljesen hülyeségnek hangzó sörjóga is pont erre jó" – mondja a műfajt Magyarországon meghonosító Csige Bogi jógaoktató, aki most tartott hatodik alkalommal ilyen edzést a steampunk Krak'n Town söröző pincéjében. Merthogy sörcsapok, korsók, vidáman nevetgélő baráti társaságok ide vagy oda, ez igazából egy izzasztó edzés.

Idegesíteni akarták vele, de ő inkább kipróbálta

Boginak onnan jött ez az egész, hogy egy ismerőse átküldte neki heccelésből, hogy tud-e róla, hogy már sörjóga is létezik. "Általában nem szoktam az új irányzatokat elítélni, gyakran osztok meg az oldalamon is ilyesmiket. Szeretek elgondolkozni miért lehet jó. A sörjóga is csak egy érdekességnek tűnt, de kipróbálni nem akartam, mert alkoholallergiám van. Aztán egy barátnőmmel, – akinek a férje sörfőző mester –, újra szóba került a dolog. Viccelődtünk, hogy mégiscsak ki kéne próbálni. Én azt hittem, ez ezen a szinten marad, aztán két héttel később telefonáltak, hogy na, megszerveztük az első sörjógát, jó lesz? Innen indult az egész idén októberben" – meséli Csige Bogi. Bár eleinte a jógások és a sörfőzők közt is voltak, akik szkeptikusan álltak a dologhoz, úgy tűnik működik, Bogi sorra tartja a teltházas órákat. Több visszatérő vendége van, sokan olyanok, akik amúgy sörjóga nélkül soha nem kezdtek volna jógázni.

Elsőre teljesen szürreális egy kocsma pincében a jógamatracon ücsörögni, miközben odakint zajlik az élet és szabályos időközönként megremeg az egész kóceráj, amikor elmegy egy 4-6-os. Aztán az sem vesz el a dolog furcsaságából, amikor kezedbe kapod a sörrel (aktuálisan a Hopfanatic Trance névre hallgató IPA-jával) töltött üvegpoharadat.

Aztán amikor elkezdődik a gyakorlás, és elengeded a külsőségeket, tulajdonképpen teljesen olyan, mint bármelyik dinamikusabb jógaóra. Csak a hangulat más: itt a csendes befelé figyelés helyett a poénoké és a nevetésé a főszerep a gyakorlás mellett. De egyébként csupa olyan ismert, kezdők által is kivitelezhető pózzal, mint a lefelé néző kutya, a kobra, a harcos vagy a háromszög tartás.

Először sör nélkül gyakoroltuk be őket, aztán ahol lehetett, ott kezünkben sörrel is megcsináltuk. Az óra végén volt egy rövidebb, intervall-edzés jellegű rész, ezen a ponton már garantáltan senki nem fázott az amúgy elég hűvös pincében. Az órát meditáció zárta, de egy átlag jógaórától eltérően nem fekve, csukott szemmel kellett befelé figyelni, hanem ülve, a sörünkbe meredni. 

Maga a sörjóga egyébként Berlinből indult, az eredeti verziót (egyensúlyi gyakorlatok sörösüveg fölött, sörivás különböző ászanákban) Bogi károsnak, balesetveszélyesnek tartja. Ezért az ő óráin ne várd, hogy fejen állva fogsz sört inni, viszont annyit nézegeted, rakosgatod és szagolgatod, hogy az óra végére érzelmileg tutira közelebb kerülsz majd az italodhoz. És amikor a legvégén végre beleihatsz, tök jónak fogod érezni akkor is, ha amúgy langyos és minden buborék kiment belőle.

Hasznos infók

Hol? Krak'n Town, Budapest, József krt. 31a

Mennyiért? 3000 forint, ebben két sör (egy amivel gyakorolsz, és utána még egy) is benne van.

Mikor lesz még ilyen? A következő alkalmat a sörjóga Facebook-oldalon fogják meghirdetni.

Praktikus: Nem nagyon van külön öltöző, maximum a teremben vagy a mosdóban tudsz átöltözni, a legegyszerűbb ha eleve abban mész amiben majd jógázol. A pince elég hűvös, aztán a mozgástól kimelegszel, érdemes rétegesen öltözni. Jógaszőnyeget adnak, de persze vihetsz sajátot is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek