Milánói divathét: lassít Gucci, rákapcsol a Versace

Menő lesz virágcsokornak, póninak és kártyapaklinak öltözni. Mutatjuk, mit hoznak divatba az olaszok!

Nemcsak környezetvédő divatbuli volt az olasz divatfővárosban, mivel New York és London után Milánóban is bemutatták a 2018-as tavaszi- kollekcióikat az olyan jól ismert luxusmárkák mint a Versace, a Dolce & Gabbana, a Prada, a Gucci vagy a Moschino. Utánajártunk, hogy vajon az olasz dizájnerek szerint is farmerben és kapucnis pulcsiban töltjük e majd a jövő évet. Részletek a hajtás után!

Mindenki a Versace bemutatóról beszél

Húsz év telt el azóta, hogy Gianni Versacét villájánál az ámokfutó, Andrew Cunanan lelőtte, ezért várható volt, hogy nemcsak a FX kíván megemlékezni a tervezőzseniről, de a luxusmárkát igazgató húga, Donatella Versace és csapata is készül valamire. És valóban, a 2018-as tavaszi-nyári szezon egyik legelképesztőbb showját mutatta be a divatház a milánói Triennale Múzeumban.

Donatella Versace idén először hívta le és gondolta újra a divatház archívumából a testvére által tervezett legmeghatározóbb mintákat és formákat mióta átvette a cég irányítását, így főleg az 1991-1995-ös évekből bukkantak fel a jól ismert Warhol, Vogue, barokk, indián,ókori római vagy görög motívumok illetve pillangók, amik a nagy hatással voltak Gianni Versace-ra is.

Bár a kifutón végiglejtettek korunk “szupermodelljei”, vagyis Gigi és Bella Hadid, Kendall Jenner és Kaia Garber is, a csúcspont mégis az volt, ahogy az 1990-es években ismertté vált igazi szupermodellek, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Carla Bruni és Helena Christensen zárták a showt George Michael “Freedom!” című slágerére, pont úgy ahogy egykor Gianni Versace is megálmodta azt. A galériában mutatjuk, hogy miben járnak a celebnők jövő nyáron, de érdemes megnézni a teljes showt is, ide kattintva megtehetitek.

Belassított a Gucci

“Megpróbálok rámutatni, hogy a divat tele van apró részletekkel” – mondta az elmúlt évek egyik legtöbb bevételét generáló Alessandro Michele, akinek utolsó bemutatója a Vogue.com szerkesztője szerint intenzív, ellentmondásos és nyomasztó volt egyszerre. Olyannyira, hogy voltak vendégek, akiket múmia mellé ültettek, de a repicsomagok sem voltak szokványosak, miniatűr fekete gyertyákat és hipnotikus szavakkal ellátott gyufásdobozt vihettek haza meghívottak. A térben elhelyezett görög és római szobrokat, egyiptomi istenek képmásait és azték templom romokat pedig egyenesen a római Cinecittá filmstúdióból szállították Milánóba.

Michele talán szándékosan “nem tervezett” új kollekciót a szezonban, hanem inkább a tavalyi és a tavalyelőtti ruhákat gondolta újra, ezzel a húzással pedig arra célozhatott, hogy a divatiparnak ideje lenne lelassítania és változtatnia a jelenlegi helyzeten. Mi pedig kíváncsian várjuk, hogy a Gucci tervezőjének sikerül e visszafordítani a visszafordíthatatlant.

Harcias kedvében van a Prada

Az olasz divatház új kollekcióját elnézve úgy tűnik,  itt az ideje búcsút inteni a burzsoá szokásoknak, a csajos módszereknek és be kell keményíteni. A feminista Miuccia Prada szerint ugyanis vissza kell szorítani azokat az erőket (pl. Donald Trump), melyek veszélyeztetik a nők jogait, ezért kortárs karikaturisták és mangaművészek munkáin keresztel mondta el, hogy mit is gondol a világról. A korai 80-as évek londoni klub- és utcai stílusát idéző darabok közül szerettük a felemás viharkabátokat, a magasított derekú csíkos nadrágokat és a punkos babydoll ruhákat.

Virágcsokornak és My Little Ponynak öltözünk a nyáron

“Pozitívnak kell maradnom, mert ezt szeretném átadni az embereknek is.” – mondta Jeremy Scott, aki pár év alatt olyan népszerűvé tette a divatházat, amelyről a házalapító Franco Moschino csak álmodozott az 1980-as években. Tehát 10 hónappal Trump megválasztása után Scott nem kesergett a történteken, hanem inkább csodaszép, romantikus virágcsokor ruhákat, pasztelles tütüszoknyákat, valamint My Little Pony-s (Én kicsi pónim) pólókat, pulóvereket és táskákat tervezett 2018 első felére, mi pedig alig várjuk, hogy a fast fashion boltokban és a DIY-blogokon is megjelenjenek a tütüs joggingok a következő szezonban.

Hozta a formáját a Dolce & Gabbana

Nemcsak a Marc Jacobs, a Jeremy Scott, a Versace vagy a Missoni ünnepel kerek évfordulót a szezonban, de a 30 éves Dolce & Gabbana is, akiknek témája ezúttal a szeretet volt, a kollekció pedig a romantikus Queen of Hearts nevet kapta. A szerelem pedig mindig hálás téma, határozottan jól passzolt a szicíliai tervezőpáros kártya paklis vonalához. A luxusmárka idén sem engedte el a gasztro vonalat, csak a csábító fagylaltok és pizzák helyett zöldborsót, halakat, cannolót (töltött tésztarolád) nyomott a selyemre, de nem kell csalódniuk a táska és cipőmániásoknak sem, ezúttal is lélegzetelállító kiegészítőkkel rukkolt elő a divatház.

+1 Kedvencek

A milánói kifutókról is összeszedtük azokat a hordható trendeket, amik esélyesek arra, hogy tényleg divatba is jöjjenek 2018 nyarán. Ilyen például a felemás ruha, a valami extrával feldobott farmer, a bő szabásvonalak, a bézs és az újragondolt állatmotívumok. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy mit tervezett például az Alberta Ferretti, az Armani vagy a Tod's!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek