Az isteni gombás nudli, amit idén ősszel muszáj megcsinálnod – és még sikerülni is fog

Egy őszi gombaszedő túra után ez a tökéletes étel (csak hazafelé menet, főzés előtt ugorj be a piacra a gombaellenőrhöz). Ugyan a recept egy profi séftől származik, mégsem kell tőle megijedned, mert pofonegyszerű és baromi finom.

Eredetileg csak a kacsaügyi gyorstalpaló miatt érkeztünk a Vár: a Speiz étterembe, de aztán kóstoltam egy olyan finom erdei gombás nudlit, hogy muszáj volt elkérnem annak is a receptjét Kovács Árpád séftől. Ha már így alakult, nektek is elárulom, hogyan készül. És ha már ősz és erdei gombás ételek, azt sem rossz tudni, hogyan éljük túl a magunk szedte gombából készült vacsorát. Recept és tippek.

A recept: burgonyagombóc erdei gombákkal 

Először is lássuk a receptet, ami egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig szuperfinom.

Hozzávalók:

Burgonyagombóc:

  • 15 dkg liszt
  • 0,5 kg burgonya
  • 5 tojás
  • 10 dkg parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj

Gombapép:

  • 0,5 kg erdei gombák vegyesen
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 szál kakukkfű
  • 2 db salotthagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • étolaj

Elkészítés:

Gombapép:

Kevés olajon a salotthagymát üvegesre pirítjuk. Kakukkfüvet adunk hozzá, felpároljuk fehérborral, végül hozzáadjuk az erdei gomba ¾ részét. Mikor a gombák megpirulnak, tejszínt és vajat adunk hozzá, majd turmixoljuk.

DSC3028
Kaszás Tamás / Dívány

Burgonyagombóc:

A burgonyát héjában megsütjük, amikor megpuhult, leszedjük a héját. Burgonyatörővel áttörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzáadunk egy tojássárgáját, a lisztet, a lereszelt parmezánt és jól összedolgozzuk. Sós vízben kifőzzük, majd serpenyőben megpirítjuk.

A maradék gombát serpenyőben megpirítjuk. Tálaláskor a gombapépet a burgonyagombócra öntjük és a pirított gombákat is a tetejére halmozzuk.

Lágytojást és parmezánforgácsot adhatunk még hozzá.

Kisokos őszi gombászáshoz

Milyen gombát lehet ősszel szedni? Például ízletes tőkegombát, szegfűgombát, vargányát, gyakori nagyőzlábgombát, sárga gévagombát. "Nem egy közülük még késő ősszel, november végéig megterem. Ezek a fajták a legismertebbek hazánkban és tájegységektől függetlenül, szinte bárhol az országban fellelhetők" – írja a videkielet.hu.

Hol lehet, mennyit lehet, mit nem lehet, egyáltalán hogyan kell, hol ellenőriztessük, és mikor van nagy baj? Mindent elmondtunk a gombászásról itt és itt. De azt most is megismételném a nyomatékosítás kedvéért, hogy a legfontosabb, hogy mindig vizsgáltassátok be piacokon, szakellenőrnél (a szolgáltalás ingyenes) a zsákmányt! Ha nem szedtek, hanem vásároltok erdei gombát, ellenőrizzétek, van-e az áruhoz gombaszakellenőri igazolás, ha nincs (utóbbi csak csomagtartóból vásárolva fordulhat elő, piacokon csak ilyen igazolással árulhatnak gombát), vizsgáltassátok be magatoknak egy szakellenőrnél.

Mosd vagy pucold? Tulajdonképpen tökmindegy. Van aki úgy tartja vétek mosni, és elég őket megtörölni, vagy kefével letisztítani. Ha ez nem lenne elég, akkor késsel meg lehet pucolni. És mi történik, ha neked ennyi nem elég, és mégis mosnád? A jó hír, hogy akkor sem történik semmi. A gombában annyira imádott umami (az ötödik alapíz) a glutamátból származik, amely egy aminosav, ugyanaz, mint amit a szójaszószban és sajtokban is megtalálunk. Ez a sejteken belül helyezkedik el, vagyis annak az esélye, hogy lemossuk a gombáról, nagyjából annyi, mint annak az esélye, hogy lemossuk róla a fehérje- vagy szénhidráttartalmat – írtuk korábbi cikkünkben.

Fagyasztott gombát használnál? Ha fagyasztott gombát használsz a receptekhez, eszedbe ne jusson felengedni! A fagyasztott gomba ugyanis kiengedés után gusztustalanul zselészerű állagot vesz fel.Itt találsz egy videót arról, hogy mi a teendőd.

További gombás receptekre vágysz? Ebben a gyűjteményünkben találsz egy tucatot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra