Ezért érdemes ébren lenni le- és felszálláskor

Valószínűleg jó pár olyan utazó van, aki imádná, ha minden egyes le- és felszállást átaludhatna, ám ennek a stratégiának is megvannak ugyanakkor a hátulütői.

A félősök persze áthidalhatják így az utazás - az egész gépet ide-oda dobáló turbulenciától eltekintve - legintenzívebb részét, de hiába spórolhat így meg valaki egy adag szorongást, ha maradandó halláskárosulást is szenvedhet az alatt a néhány perc szendergés alatt. Nem törvényszerű persze a dolog, de a Readers Digest szerint szédüléssel, a dobhártya sérülésével, vagy akár halláskárosodással és orrvérzéssel is járhat ilyenkor pár perc alvás. 

shutterstock 406979485

Inkább ne kockáztass

Egy brit gyógyszerész, Angel Chalmers szerint a repülési magasság hirtelen változásának következtében bekövetkező nyomásváltozás miatt ilyenkor vákum keletkezik a fülkürtben. Ezen persze könnyű segíteni, ha valaki ébren van ezen a ponton, alvás közben azonban nem nagyon lehet az orrbefogásos módszerrel vagy cukorkázással segíteni a helyzeten, sokkal lassabban egyenlítődik tehát csak ki a nyomáskülönbség. Úgy tűnik megéri tehát még néhány percig ébren maradni és ellenőrzésünk alatt tartani a fülkürtünket. Jobb ma egy kevés izgalom, mint holnap egy fülzúgás!

Oszd meg másokkal is!
Mustra