Ma 20 éve halt meg Diana hercegnő

Diana hercegnő 1997. augusztus 31-én vesztette életét: egy világ gyászolta a Párizsban, az Alma-rakpart közúti aluljárójában szenvedett közlekedési baleset következtében elhunyt 36 éves hercegnőt, akit sokan máig a "Szívek hercegnőjeként" emlegetnek.

Maga a halálos baleset nagy kérdőjel a mai napig: hogy történhetett, hogy az angolok hercegnőjét – szeretőjével, az egyiptomi Dodi al-Fayeddel együtt – paparazzók a halálba üldözzék? Az autót hajszoló fotósok közül senkit sem vontak felelősségre, a hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg.

A hercegnő halálának okait sokan a mai napig vitatják. Léteznek összeesküvés-elméletek, melyek szerint Diánát a brit titkosszolgálat gyilkolta volna meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték – írja a Wikipedia. Sokan valószínűtlennek tartják, hogy a brit titkosszolgálat a britek közkedvelt jelképének életére tört volna, mások szerint legitimációs kockázatot jelenthetett volna, ha a jövendő király anyja férjhez megy egy muzulmán férfihez, és esetleg gyermeket is szül neki. 

Diana hercegnő 1961. július elsején született Diana Spencer néven, 1971-ben vált Lady Diana Spencerré, miután apja örökölte Earl Spencer címét. 1977-ben, egy kerti partin találkozott Károllyal, nővére, Sara mutatta be neki, akivel akkoriban randizott.  

1981. július 29-én ment hozzá Károly herceghez a Szent Pál Székesegyházban. Két gyerekük született, 1982-ben Vilmos, 1984-ben Harry herceg. 1996-ig házasok voltak Károllyal, a parlament csak akkor mondta ki válásukat, de Károly már jóval előtte sem volt a hűség szobra és házasságuk rég szörnyű volt. Dianát ezek után is jótékonysági munkásságáról maradt ismert és elismert, aides és leprás gyerekeket, a taposóaknák által sérült áldozatokat segítő és állatvédelmi szervezetek is tartoztak a szárnya alá – írja a The Sun.

Emellett kikerülhetetlen stílusikonná vált a hercegnő. Ruháiért most sok ezer fontot fizetnek a gyűjtők. Egyik kedvenc tervezője Catherine Walker volt, esküvői ruhája pedig külön Wikipedia oldalt is kapott.

Halálának 20. évfordulóján nagy szerep jut fiainak, Harrynek és Vilmosnak, akik a Kensington palotában szobrot emeltettek anyjuk emlékére, valamint az ITV "Our Mother: Her Life and Legacy" című dokumentumfilmjében is szerepelnek, interjút adtak a BBC-nek, melyben Harry többek közt azt is elmondja őszintén, hogy büszke volt rá, hogy közvetlenül a koporsó mögött kísérhette utolós útjára anyját."Nagymamám (II. Erzsébet királynő) körültekintően eltávolított minden újságot. Akkoriban nem voltak okostelefonok, nem volt könnyű hírekhez jutni. Volt magánéletünk, nyugalomban gyászolhattunk és végigondolhattuk a dolgokat" – nyiltakozta Vilmos.

Mi egy galériával emlékszünk meg a gyakran csak "Szívek hercegnőjeként" emlegetett Dianáról, aki idén júliusban töltötte volna be az 56. életévét és már két unokás nagymama lenne, ha nem történik meg a tragédia.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek