OFFLINE

Van értelme a borszakértők tippjeinek?

2017. augusztus 12., szombat 11:18

Az esetek többségében nem csak a levegőbe beszél a sommelier, nem árt tehát, ha te is nekiállsz szürcsölgetni.

A Reactions gyorstalpalója szkeptikusoknak is segíthet tisztázni, van-e értelme a gyakran cseppet öncélúnak tűnő levegőztetésnek és szagolgatásnak, és jó ötlet-e karácsonykor dekantáló üvegekkel elárasztani a rokonságot. 

1. Valóban ennyit számít a borospoharak formája?

Sokan feltételezik, hogy csupán a borokkal menőző, de összességében dilettáns tömegek megvezetésére találták ki az üveggyártással foglalkozó cégek, hogy különböző borokhoz különböző formájú poharakra van szükség. Mandy Oser, egy New York-i sommelier szerint a poharak formája nagyban hozzájárul a jobb borok nyújtotta élményhez, a nagyobb poharak megfektetésével ugyanis megn övelhető a bor levegővel érintkező felülete, a poharak harangformája pedig segít felfogni és az orrhoz vezetni a bor aromáit, valamint a levegővel való érintkezés során meginduló oxidációnak is helyet biztosít. A pohár formája attól függ, mennyi helyre van szüksége az adott bornak ahhoz, hogy az aromái érvényesülni tudjanak.

2. Kavargatás, szürcsölés

Nagyjából ugyanazt a célt szolgálják ezek a kicsit ostobának, vagy egyenesen undorítónak tűnő technikák is: a levegővel való reakcióba lépés során több „íz” - valójában inkább illat - jut el az embertársai elítélő pillantásaival kevésbé foglalkozó borkedvelőkhöz.

shutterstock 156321476

3. De tényleg érzik azokat a furcsa illatokat?

A gyep, grapefruit, tölgy, 1973-as Porsche Carrera Rs és teve aromák rendkívüli hatását ecsetelő önjelölt borszakértők egy része biztos, hogy kamuzik, ez azonban nem változtat azon, hogy sok esetben valóban megtalálhatók azok a molekulák és vegyületek a borokban, amelyek a furcsábbnál furcsább élőlények, tárgyak és fogalmak összetevői közt is szerepelnek.

4. Öntögetés

A bor levegőztetése/dekantálása inkább a régi idők több kén-dioxidot használó borai esetében számított kihagyhatatlan lépésnek. A fertőtlenítő és tartósító hatású anyag használata egy kellemetlen, jellegzetes szaggal is együtt jár. A fogyasztás előtt levegőztető üvegekbe öntött borokból elpárolog a kén-dioxid, így megszabadulhatunk a rossz szagtól. Erre manapság annyira nem fontos figyelni, ugyanakkor a nehezebb, idősebb borokból kiváló, kesernyés ízt eredményező vegyületektől így is érdemes megszabadulni, bizonyos borok esetén tehát továbbra is van értelme a dekantálásnak.

5. Érdemes a drágább üveget beszerezni?

A drágább borok általában jobb minőségű szőlőből, aprólékosabban kidolgozott módszerekkel, és jobb hordók felhasználásával készülnek. E tekintetben ennek ellenére érdemes csak magunkra hallgatni: fogyassza mindenki azt, ami ízlik és jólesik neki.

shutterstock 218626861

6. Hőmérséklet

Nem is olyan könnyű megtalálni az ideális hőmérsékletet. A túl hideg fehérborok íztelennek tűnhetnek, a túl meleg vörösök intenzív íze pedig ledózerol és felülír bármit, ami az útjába kerül. A vörösborok esetén nagyjából a 15-18 °C a megcélzandó hőmérséklet, míg a fehérek esetén a 4-10 ˘C-os hőmérsékletre érdemes törekedni. A Reactions által felkeresett borszakértő úgy oldja meg a problémát, hogy a szobahőmérsékletű vöröset 15 percre a hűtőbe helyezi, míg az előre behűtött fehérbort ezzel párhuzamosan előveszi, és hagyja kicsit felmelegedni.

7. Húshoz vörös, halhoz fehérbor

Mandy szerint ez a szabály is egyre kevésbé tekinthető hasznosnak és érvényesnek, nem veszi ugyanis figyelembe a köretek és szószok sokszor legalább annyira fontos ízvilágát. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta