Mogyorós és mákos-málnás az év tortája

Betortáztunk a Parlamentben. Mutatjuk, hogy mivel nyert a budapesti SUGAR! és a Zazzi.

Tizenegyedik alkalommal hirdették meg a Magyarország Tortája pályázatot, amit a Balatoni Habos Mogyoró nyert meg, így a budapesti Horváth Cukrászdához tartozó SUGAR! Design Cukrászda cukrásza, Vaslóczki Orsolya munkájával lehet majd találkozni augusztus 19-én és 20-án a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Magyar Ízek Utcáján illetve az ország számos cukrászdájában. Vaslóczki egyébként nem most kerül ki először győztesként, korábban a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte.

A receptet tehát augusztus 20. után nyilvánosságra hozzák, de a hivatalos leírás szerint így pakolták egymásra a mogyorós, roppanós, krémes rétegeket: “Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.”

A “Magyarország Tortája” címért idén versenyben volt a Hisztéria Cukrászda áfonyás sajttortája (Szent Erzsébet Torta), a Nándori Cukrászda diós csokoládés piskótája (Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő), a Frer Cukrászda rizslisztes céklás-diós felvertje (Fertődi Fekete) valamint a Tóth Cukrászda málnás ropogóson citromos aszaltgyümölcsös felvertje (Ingyom-Bingyom).

Szokás szerint most hirdették ki az Ország Cukormentes Tortája verseny győztesét is, ezt a díjat a budapesti Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni fantázianéven futó rózsaszín csodája vitte haza. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által hatodik alkalommal meghirdetett versenyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett, annyi kikötés volt, hogy a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.

“A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek.” – olvasható a hivatalos közleményben a tortáról, melyből egy szelet csupán 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz. A mogyorós tortához hasonlóan természetesen a Zazzi remekművét is számos cukrászdában meg lehet majd kóstolni augusztus 20 után.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjéig jutott a Horváth Cukrászda Homok aranya, az Édességlabor Kócos kajszija, a Frer Cukrászda Málnás zöldségtortája és az Édes-Gyömbér Cukrászda Túrós kolibrije. Aki kedvet kapott a sütéshez, az szeptember 18-ig nevezhet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben megrendezésre kerülő, nem szakképzett cukrászok részére kiírt hobbicukrász versenyére, ide kattintva tudhatsz meg többet a részletekről.

A tortákat természetesen meg is kóstoltuk. A Balatoni Habos Mogyoró egyáltalán nem olyan tömény, mint ahogyan elsőre látszik, különösen jót tesz neki a divatos roppanós réteg és a tejcsokoládés karamell. A cukormentes változat az előző évhez hasonlóan külsőre szupercsajos lett, mintha férfiak nem is küzdenének cukorbetegséggel. A Pöttyös Panni habja intenzívre sikerült, kollégánk szerint olyan volt, mintha három féle torta lett volna egymásra pakolva, de jó értelemben.

Az eseményen olyan vendégbe is belebotlottam, aki allergia miatt sajnos egyik tortát sem tudta megkóstolni, de reménykedett, hogy jövőre talán egy harmadik kategória is indul ételallergiásoknak, például "Magyarország Allergiamentes Tortája" névvel. Kattintsatok a galériára ,és nézzétek meg, hogy mit láttunk a Parlamentben tartott tortázáson!

Oszd meg másokkal is!
Mustra