Jéghideg sárgadinnye leves, hűsítő lazactatár, málnaparfé: könnyű receptek hőhullám idejére

Zanza!

Ebben a dög melegben biztosan senkinek nincs kedve hosszan pepecselni a konyhában, a forrón gőzölgő ételek pedig garantáltan tiltólistásak mindenkinél. Kértem gyorsan három receptet egy profi séftől amik ideálisak egy ilyen hétvégére.

Megkértem a somlóvásárhelyi Kreinbacher Birtokon működő bisztró séfjét, Toldi Józsefet, küldjön hűsítő, lehetőleg főzésmentes recepteket a hőhullám – remélhetőleg utolsó – napjaira. A menü: jéghideg joghurtos-pezsgős sárgadinnye leves, lazactatár avokádókrémmel és mangóval, desszertnek pedig málnaparfé. 

Sárgadinnye krémleves

Hozzávalók (5 főre):

  • 1,2 kg sárgadinnye húsa
  • 0,5 l natúr joghurt
  • ízlés szerint méz, menta, pezsgő
  • 1 csipet só

1 kg-ot a sárgadinnye húsából összeturmixolunk a joghurttal, mentával és mézzel – ez adja a leves alapját. A maradékot apró kockákra vágjuk, pezsgőbe áztatjuk, és mentával fűszerezzük. Tálaláskor a levest a csészébe töltjük, majd egy kanál lecsepegtetett sárgadinnye kockával kiegészítjük.

IMG 1491 másolata
Fotó: Kreinbacher Birtok

Lazactatár avokádókrémmel, kenyérrel, mangóval

Hozzávalók (5 főre)

  • 0,25 kg friss lazac
  • 1 db lime
  • 1 db mangó
  • 2 db olívabogyó
  • 2 db kapribogyó
  • kapor, koriander, só, bors, olívaolaj
  • 1 ek tejföl
  • kenyér

A lazacot apró kockára, az olívabogyót és a kapribogyót finomra vágjuk. Hozzákeverjük egy lime kifacsart levét és az olívaolajat, majd sózzuk és borsozzuk, kaprot adunk hozzá. Az avokádókrém készítéséhez az avokádó húsát egy evőkanál tejföllel keverjük, ízesítsük limelével, sóval, borssal, friss korianderrel. Ha még egzotikusabbra akarod, készíts hozzá mangópürét egy mangóból zselatin segítségével.

IMG 1488 másolata
Fotó: Kreinbacher Birtok

Málnaparfé, „tejbe rizottó”, menta

Hozzávalók (10 adag):

  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 35 dkg málna
  • 1,5 dl tejszín
  • mentalevél
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 l tej
  • kardamom
  • vanília

A végeredmény szuperhűsítő, de ezt csak akkor ajánlom, ha van otthon légkondi, ugyanis melegíteni kell hozzá. (Mondjuk szerencsére nem túl sokat.)

1 egész tojást, 1 tojássárgáját és 50 g cukrot vízgőz felett habosra keverünk, majd kihűtjük. 35 dkg málnát átpasszírozunk apró lyukú szűrőn. Óvatosan hozzákeverjük a tojáshabhoz. Közben 1,5 dl tejszínt felverünk habbá. Szintén óvatosan hozzákeverjük a többihez, végül hozzákeverjük a frissen vágott mentát. Formába töltjük és lefagyasztjuk.

Somló nyári étlap00806 Takács András
Fotó: Takacs Andras

A málnaparféhoz jól passzol a "tejbe rizottó". Ehhez 25 dkg rizottó rizsből tejberizst készítünk 1 l tej hozzáadásával. Főzés közben kardamommal és vaníliával fűszerezzük. Mikor már épp főtt állagú a rizs, ízlés szerint hozzáadjuk a cukrot. Végül friss mentalevéllel, pár szem friss málnával díszítjük.

Mit igyál hozzá?

Július közepén debütált a birtok első rosé pezsgője, a Kreinbacher Rosé Brut. Minden elemében friss, és átütően gyümölcsös (az okosok azt mondják, gránátalma és eper, piros cseresznye, némi grapefruit és ibolya illata,  grapefruit és lime, ribizli, eper íze van). Tradicionális módszerrel készült – palackban erjesztve és érlelve.

Blogmustra