OFFLINE

Már a molett modellekkel is baj van

2017. augusztus 4., péntek 10:47

Parázs vita alakult ki Ausztráliában a Sports Illustrated bemutatója után, mivel a Sydney Daily Telegraph szerzője kritizálni merte a modellválasztást.

És most nem arról van szó, hogy a túl sovány lányokkal lett volna baja, mert azt már mindenki megszokta, hogy a vékony modellekbe "illik" beleszállni: viszont a Sports Illustrated fürdőruha bemutatóin mindig kifutóra lép pár valóban plus size, mondjuk ki, molett modell és a Daily Telegraph szerzője szerint ez egyenesen "felelőtlenség", hisz a túlsúly káros az egészségre, azt hirdetni pedig, hogy az elhízás tök rendben van, veszélyes.

"Ha a divatipar úgy dönt, hogy nem szerepeltet csont és bőr modelleket (amit helyesen tesz), akkor nem kéne más, ugyanennyire egészségtelen testalkatot sem reklámozniuk" – írta Soraiya Fuda kolumnista. A Sports Illustrated szerkesztője, MJ Day szerint viszont: "Abszolút pozitív üzenetet közvetítettünk azzal, hogy a szépség nem egy méretre korlátozódik!" Balszerencséjére az új-dél walesi Australian Medical Association feje, Dr Brad Frankum nem vele ért egyet, szerinte is az lenne a helyes, ha a plus size modellek ugyanakkora felháborodást váltanának ki, mint az egészségtelenül vékony lányok.

"Ha valaki cigarettával vonulna kifutóra, az is felháborodást keltene, hisz nagyon egészségtelen üzenetet közvetítene. Hasonlóképp, ha túlsúlyos vagy kövér embereket küldünk kifutóra, az azt jelenti tulajdonképp, hogy az elhízást ünnepeljük. Szerintem ez veszélyes, hisz az elhízás egy problémás egészségi állapot" – mondta  Dr Frankum a BBC-nek.

Persze Dr Frankummal is van, aki vitába szállt: Prof John Dixon, a Baker IDI Heart and Diabetes Institute vezető obezitáskutatója szerint jó, ha a modellek mindenkit képviselnek: "Mivel teljesen normális a túlsúly társadalmunkban – az ausztrálok 28 százaléka el van hízva –, kifejezetten sértő azt mondani, hogy túlsúlyos emberek ne vonuljanak kifutóra!" – mondja John Dixon, aki szerint attól, hogy valakinek 25-30 a BMI-je, még nézhet ki remekül a kifutón.

Ezek után a Melbourne-i divathét arca, Stefania Ferrario modell is megszólalt a témában: "Én a méretek és alkatok változatosságát, a diverzitást támogatom, de szerintem is felelőtlenség, hogy nem látunk a kifutón normális testsúlyú modelleket. Minden plus size, ami 8-as méretnél nagyobb, pedig egy átlagos nő 12-14-es méretű, ez nagyon félrevezető a fiatalok számára. Azt közvetíti, hogy ezek a nők sem elég vékonyak!" – mondta a BBC-nek a 24 éves modell, aki egyébként a plus size kategóriába tartozik, de amikor kifejezetten túlsúlyosnak tartotta magát, nem modellkedett, mert egészségtelennek érezte magát és nem akart így senkinek példát állítani: "Én az egészséges testet és lelket szeretném népszerűsíteni!"

"Nem vagyok arról meggyőződve, hogy túlsúlyos, bikiniben vagy fürdrőuhában vonuló modellekre van szükségünk ahhoz, hogy olyan üzenetet közvetítsünk, hogy az emberek jól érezzék magukat a bőrükben. Szerintem ez nem így működik. Igen, el kell fogadnunk minden testalkatot és formát, ugyanakkor arra kell ösztönöznünk az embereket, hogy aktívabbak, fittebbek legyenek és egészségesebb ételeket fogyasszanak!" – próbált Dr Frankum szépíteni mondandóján.

Te mit gondolsz? Túlsúlyosak a Sports Illustrated bemutató modellei és káros üzenetet közveítetnek vagy az egész vita egy felfújt hülyeség?

Szerinted?

 • 411
  Szerintem egy modell igenis legyen vékony, nem érdekel a diverzitás!
 • 854
  Szeretem a plus size modelleket, de ezek a lányok valóban egészségtelen súlyúak.
 • 714
  Szerintem szép az összes Sports Illustrated modell!
 • 909
  Mondvacsinált az egész vita!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta