OFFLINE

Ürülékből öntött ruhák létrejöttét támogatta a H&M alapítványa

2017. július 28., péntek 10:32 |

A H&M Alapítvány öt olyan kezdeményezést díjazott, amik képesek lehetnek a divatipar forradalmasítására. Az öt díjazott egyike, a holland Jalila Essaidi egy olyan új anyaggal hívta fel magára a figyelmet, ami a tehenek ürülékében található celluóz felhasználával készül.

A Mestic fantázianevű anyag celluóz alapját a tehénlepényekben található savas anyagok képesek olyan anyaggá alakítani, amiből később ruhák gyártására is alkalmas lehet. Essaidi módszerével ráadásul a Hollandiában nagy mennyiségben jelenlévő tehénlepények termelte foszfát és nitrogén mennyisége is csökkenthető. Nagyjából 260 millió forintot kapott egyébként a holland hölgy arra, hogy egy év alatt a lehető legközelebb kerülhessen az új anyag a tömeggyártáshoz. Egy 2016-os divtbemutatón már bemutatkoztak egyébként a Refinery29 által „luxi és viselhető” ruhákként leírt kakialapú göncök, egyáltalán nem lehetetlen tehát, hogy Essaidi egyébként szagtalan álma valóban valóra válik majd.

A H&M amúgy nem garantálja, hogy a boltjaiban is árulni fogja majd a ruhákat, egyelőre nem dőlhet tehát hátra Essaidi. Aki egyébként pókfonal alapú, golyóálló bőrrel kárpótolná azokat, akiknek valamiért nem füllik a foga a tehénszarból készült ruhákhoz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta