Új falu nőtt ki a semmiből a Balaton-felvidéken

Véget ért a Hello Wood nyári nemzetközi építőtábora. Mutatjuk a végeredményt a toronytól a pizzakemencéig.

Az előző évekhez hasonlóan idén is megnéztük, hogy mi folyik az ország egyik leginnovatívabb nyári eseményén, a Hello Wood nemzetközi campusán, ahol utolsó fázisához érkezett a 2015-ben indult Project Village (Falu Projekt), melynek keretében az építészek a semmiből változtatták organikus helyszínné, működő közösségé a csórompusztai telket.

“Az egy félelmetes dolog, hogy állsz a megvásárolt birtokon, a semmi közepén és azt mondod, hogy akkor legyen itt egy falu” – mondta a Hello Wood alapítója, Pozsár Péter. Valóban hatalmas kihívás előtt álltak a nyári egyetem építészei, akiknek olyan egyszerűnek tűnő kérdéseket kellett megválaszolniuk, mint például a “mi lenne az első dolog, amit egy üres telken megépítenék?” Volt, aki a raktárral kezdte, míg másnak a lakóház vagy a szakrális tér létrehozása volt fontosabb.

Tehát a Kapolcshoz közeli, Vigántpetendhez tartozó Csóromfölde gazos, kéthektáros területén egyszer csak kinőtt egy apró település, amit hét ismert nemzetközi építésziroda bővített, a munkában részt vett többek között a calais-i menekülttábor térképét is elkészítő Architecture for Refugees, a landscape urbanism egyik fontos képviselője, a Groundlab, mely a falu közösségi kertjéért felelt, de a Hello Wood olyan sztárépítészek figyelmét is felkeltette az elmúlt években, mint a japán Kengo Kuma vagy a zürichi Urban Think-Tank, így semmi meglepő nincs abban, hogy a Hello Wood hosszútávon a külföldi egyetemek által használt, önfenntartó campusszá, építészeti biennálék helyszínévé, nemzetközi építészeti központtá szeretné tenni az egyetemi falut.

Európa egyik vezető nyári építészeti egyeteme a határokon túl is terjeszkedik. Olyannyira, hogy az alkotótáborból exportcikk lett és idén tavasszal a magyar módszert kölcsönkérve Argentína is megrendezte a saját Hello Woodját. „Egy év előkészület után egy csomagban átadtunk az argentinoknak minden tudást, tapasztalatot, és szigorú feltételek betartása mellett használhatták a márkánkat is. Az első évben hatszázan jelentkeztek az argentin táborra, fantasztikus volt látni, hogy a Hello Wood receptje tökéletesen bevált külföldön is” – mondja Pozsár Péter, aki csapatával olyan rendszereket fejlesztene a jövőben, melyek környezetbarát módon és olcsón tudnának energiát, áramat előállítani, vizet használni.

„Építészként mindannyiunknak van egy elképzelése arról, hogy milyen egy ideális falu, de néha a valóságban az igények az elképzeléseinket megváltoztatják... A Hello Wood legutóbbi nyári egyetemén ennek a folyamatnak a modellezése zajlott” – mondja Muszbek Johanna, a Hello Wood kurátora, aki szerint hiába az erős építészeti koncepció, elképzelhető, hogy a valóságban kiderül, hogy rossz helyre került a bejárat, rossz felé néz a homlokzat vagy az emberek mégsem úgy használják az épületet, ahogy azt az építész tervezte.

A Projekt Village keretében felépült egy közösségi belső kert, a Hello Wood torony, egy Perzsiában, Észak-Afrikában és helyenként Szicíliában is ismert karavánszeráj, egy kerengő, az Ed and Act névre keresztelt pavilon, amit a calais-i iskolák inspiráltak, egy keresztmetszet, melynek mentén útba ejthető a falu konyhája, kocsmája, parlamentje, egykori fürdője és a karavánszeráj is.

A faluban helyet kapott a Hello Pizza néven futó közösségi kemence is: “A kemencéhez terveket/designokat kerestünk, tradicionális hagyományos, magas hőfokra felfűthető sütő-kemencét szerettünk volna. Profi építőket kerestünk: barátaim, szintén művészek, Fehérváry Tamás (festő-keramikus) és Laczkó Péter (fotós-kályhaépítő) vezetése alatt épült fel (többek között a mi közreműködésünkkel is) a kemence.

A kemence hagyományos pizza-kemence, hőtartó, szigetelő anyagokkal, kályhatéglával, agyaggal, stb. Lényege, hogy 500 fokra felfűthető legyen (kb. 2óra fűtést követően), ezen a hőfokon készül el a hagyományos 90 másodperces pizza. Ezt nem lehet otthoni körülmények között imitálni. A pizza recept amit használtunk, az egyik olasz csapattagunk, Giulia nagymamájának a receptje.

A Hello Wood Project Village ideji tematikája a letelepülés, az ott helyben alkotás, maradandó létrehozása volt, így igen, maradandó lesz, ez külön kérés is volt az idei installációk felé. Ezért valósulhatott meg először az elmúlt évek során egy nem csak fából, hanem kőből épített, "örökké" ottmaradó projekt is, mint a kemence.

Az installáció része ugyanígy egy kis fűszerkert is pár méterre onnan, ahová direkt évelő, és szárazságot tűrő, igénytelen túlélő fűszernövényeket ültettünk.”- mondta a Hello Pizza egyik tervezője-workshopvezetője, Illés Zsófia Szonja. Kattintsatok a galériára és nézzétek meg, hogy milyen falut húztak fel a semmiből a jövő építészei a Balaton-felvidéken!

Oszd meg másokkal is!
Mustra