Megnéztük, hogy halad a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója

Zanza!

A tervek szerint korszerűbb, akadálymentesített épületet kapunk vissza, új, tágasabb kiállítóterekkel, kávézóval, étteremmel és olyan termekkel, amelyeket a látogatóközönség utoljára hetven évvel ezelőtt láthatott. A munkálatok leglátványosabb része elkészült: a Román Csarnok restaurálása szinte teljes egészében befejeződött. Kőszegi Antal főmérnök vezetésével megnéztük, milyen teljes pompájában az ominózus terem, amely a második világháború óta csak felületes felújításokon esett át, és amelyet ezidáig raktárnak használtak.

"A csarnokon kívül  - magyarázza dr. Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a felújított Román Csarnok közepén állva - az épület egyéb részein is nagy változásokra került sor"

A felújítás összesen 14 000 négyzetmétert, az alapterület több mint felét érinti: eddig újabb terekkel gazdagodott a földszinti kiállítási terület, egyesítették a két föld alatti kiállítási csarnokot, kibővítették a ruhatár területét, a közeljövőben a büfé korszerű étteremmé alakul, és végre megtörténik az épületszárny teljes műszaki modernizációja is. Utóbbi nem kis ráncfelvarrást jelent, hiszen lecserélik a hetvenes évekből való gőzfűtést, a régi klímaberendezéseket, új elektromos hálózatokat építenek ki, korszerűsítik a biztonsági vagyonvédelmi, informatikai rendszereket, új teherlifteket szerelnek be, a műtárgyszállításnak megfelelő, úgynevezett "expedíciós folyosókat" alakítanak ki, és az egész épületet akadálymentesítik. 

Ezeknek a munkálatoknak egy része még hátravan, de ahogy az igazgató fogalmaz, a projekt "szíve, lelke", a Román Csarnok, kisebb feladatoktól eltekintve, elkészült.

A termet ilyen pompájában utoljára hetven évvel ezelőtt láthattak a látogatók

A munkálatok során

  • 1500 liter konzerválóanyagot
  • 100 kg, különböző színű pigmentet
  • 5500 aranymetál-lapot, azaz 5,5 kg aranyat használtak fel.

Az egyedülálló falfestményeken hetven restaurátor dolgozott és csaknem 2500 négyzetméternyi falfelületet renováltak újjá. Az egyik kis rózsaablakban egy közel százéves leletet, egy úgynevezett időkapszulát találtak. Mint kiderült a kapszula azoknak a restaurátoroknak a neveit rejtette, akik 1903 és 1904 között a falfelület díszítésén dolgoztak.

"Úgy határoztunk, a mi restaurátoraink is így fognak tenni, hogy száz, százötven év múlva hasonló meglepetés érhesse az utódokat is, vagyis a szakembereink ugyanabba a kis rózsaablakba fogják elhelyezni a saját neveiket tartalmaző kapszulát"- mondta dr. Baán.

A román kori templombelsőt mintázó csarnok az elmúlt évtizedekben raktárként funkcionált, itt tárolták a Régi Képtár festményeinek egy részét, illetve a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is. Bár a faldíszítés meglehetősen rossz állapotban volt, és egyes helyen már pikkelyesedett a festék, szerencsére még minden helyreállítható volt. A januárban elkezdett munkálatok első lépéseként kibontották a befalazott freibergi katedrális főkapujának másolatát, amelyet a második világháború idején befalaztak. Ez nagyrészt el is készült, de teljes pompájában még mi sem láthattunk, mert azt ottjártunkkor egy műanyag fólia takarta.

A múzeum igazgatója szerint a csarnok teljes rekonstrukciója az év végére fejeződik be, hátramaradt még az eredeti mintázatú márványmozaik padló lerakása, és az oszlopok festése. A terem új tetőszerkezetet is kap, amelynek üvegfelületeire speciális árnyékolók kerülnek, ezek szűrt fényt fognak biztosítani, és egyúttal beszerelik a költséghatékony napkollektorokat is. A tervek szerint az elkészült, közel 900 négyzetméteres teret rendezvények lebonyolítására fogják használni.

"Maga a múzeum csak 2018. őszén nyílik meg a látogatók előtt, hiszen az egy dolog, hogy az épülettől visszakaptuk a teret, de még vissza is kell rendezni az állandó kiállítást, ami egy óriási újrarendezést is jelent. Ehhez fogható munka szintén több évtizeddel ezelőtt történt, de akkor sem egyszerre:1957-ben és 1975 -ben két lépésben operálták ki a magyar anyagot a Szépművészeti gyűjteményéből, amely aztán a Néprajzi Múzeumba, majd onnan a Magyar Nemzeti Galériába került. Most innen fognak a régi mesterek alkotásai visszakerülni eredeti otthonukba, a Szépművészeti Múzeumba" - magyarázta dr. Baán.

Összesen 2000 négyzetméter kiállítóteret kap vissza a látogatóközönség

"A Román Csarnok mellett  a második emeleten szintén évtizedek óta elzárt kiállítótér sor - amely egykor szoborgyűjteménynek adott helyt - újra megnyílik, és a régi magyar gyűjteménynek szolgál majd helyéül. Hasonlóképpen látogatható lesz  a Michelangelo terem is, amely idáig hivatali irodaként funkcionált"  - avatott be minket az igazgató a részletekbe, majd kifejezte sajnálatát, hogy dr. Garas Klára a múzeum egykori főigazgatója nem érhette meg ezeket a pillanatokat. (Garas Klára negyven éven keresztül dolgozott az intézménynek: gyakornokként kezdte, majd tudományos munkatárs, később a a Régi Képtár osztályvezetője, és tudományos titkár lett. 1964. január 1-jétől nyugdíjba vonulásáig,1984. március 31-ig ő volt múzeum főigazgatója.
Június 27.-én, 98 évesen hunyt el.)

 A Román Csarnok alatt jelenleg a raktár épül, és ahogy a képen is látható a mozgatható műtárgytartó sínek már a helyükön vannak:

A jövőben majd az alagsorban - ahol eredetileg a gépészet foglalt helyet, csak az a munkálatok során egy szinttel lentebb került - lesz megtekinthető  az antik és az egyiptomi kiállítás.  A régi büféből kávézót és éttermet alakítanak, a térszint alatti helyiségek biztonsági üveg segítségével pedig a föld felszínről természetes fényt fognak kapni.

Számokban:

  • A felújítás során 11 000 köbméter földet mozgatnak meg
  • 2 700 köbméter beton
  • 300 tonnna betonacél
  • 900 négyzetméter falazat
  • 7 100 négyzetméter vakolat
  • 3000 négyzetméter acélszerkezet
  • 1 800 négyzetméter üvegtető
  • 300 000 folyóméter erős- és gyengeáramú kábelezés és gépészeti vezeték kerül beépítésre.
  • Mindemellett 19 000 négyzetméter burkolat készül és összesen 38 000 négyzetméter felületet festenek le.

A főmérnök, Kőszegi Antal szerint autentikus hangulat, látványos kiállítástechnika és modern stílusjegyeket viselő kiállítótér fogja várni a látogatókat. Az alagsori szerelőlépcső helyén elkészült a két egykarú lépcső és  a lift is, amely az épület akadálymentesítését fogja szolgálni.

DSC6158
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A rekonstrukció érintette a második emeleten található, az 1945-től a látogatóktól szintén elzárt és durván átalakított, reneszánsz stílusú Michelangelo termet is. A termet az elmúlt évtizedekben galériázták, falait szürkére festették, és irodaként használták. 2018-tól újra betölti eredeti szerepét és egyedi, speciális kiállításokat fognak majd benne tartani. 

A felújítási munkálatok végéig, és az azt követő új kiállítások felépítéséig a múzeum zárva lesz, de a gyűjtemény legfontosabb darabjaival a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain találkozhatnak a látogatók.

Blogmustra