Izgalmas és szokatlan programok jönnek az idei Múzeumok Éjszakáján

Sok lenne mind a kétszázat felsorolni, ezért szokatlan programokra szűkítettük a kört. Lesz például papucsszépségverseny Szegeden, Nyíregyházán Lego alkotásokat, Kecskeméten vázát készíthetünk, a budapesti Terror házában pedig rendhagyó történelemórára ülhetünk be. De mutatunk ennél többet is, sőt azt is megtudhatja, hogy a Múzeumok Éjszakája nagykövetének, Für Anikónak mi volt az első múzeumélménye.

Most, hogy 15. évét ünnepli a programsorozat, a szervezők úgy döntöttek, nemcsak hívószót – ami idén az értékőrzés – hanem szóvivőt is választanak. Így a Múzeumok Éjszakája első arca Für Anikó Jászai-Mari díjas színésznő lett. Nem véletlen, ugyanis a művésznő a Muzej.hu-nak egy interjúban elmondta, úgy tapasztalja, hogy a múzeumok és a közte lévő vonzalom évről évre nő, és érdekességnek azt is elmesélte, hogy első múzeumélménye édesanyjával történt, amikor még csak két és fél éves volt. 

"A Mezőgazdasági Múzeumban jártunk. Az aulába érkezve rögtön Kincsem csontvázával találkozhattak a látogatók. Édesanyám elmondta, hogy ez egy nagyon gyors versenylónak a csontváza, és mondott még néhány olyan információt, amely egy hároméves gyerek számára érdekes lehet Kincsemmel kapcsolatban. Én meg csak néztem-néztem, majd megkérdeztem: „hol van róla a lója?” – mesélte a színésznő. Azt sajnos nem árulta el, mely programok érdeklik az idei Múzeumok Éjszakáján, de helyette szemezgettünk mi az országos programajánlóból.

Az esemény középpontjában Debrecen

Idén Debrecen lett az esemény  „fővárosa” ,ahol a „Múzeumi negyed” összefogásával a Déri Múzeum, a MODEM, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza, a Református Kollégium Múzeuma és a Református Nagytemplom együttesen látogatható a Múzeumok Éjszakáján egyetlen, kedvezményes karszalag megvásárlásával.

Az egyik kiemelt program, amire érdemes lesz elmenni, az a Bocskai István erdélyi fejedelem uralkodói jelvényének, a fejedelmi botnak bemutatása lesz a Déri Múzeumban.

Emellett Erdély egyik legjelentősebb fejedelmének, Báthory Istvánnak fejedelmi botját, buzogányát is meg lehet élőben tekinteni, köszönhetően a Magyar Nemzeti Múzeumnak, mely egy hétre kölcsönadja a debreceni Déri Múzeumnak. Így a két fejedelmi hatalmi jelvény – Báthory Istváné és Bocskai Istváné – először lesz együtt, egymás mellett látható. Ezenkívül láthatjuk a Bocskai Istvánhoz kapcsolódó egyik legfontosabb ránk maradt dokumentumot, egy 1604. novemberében kibocsátott török jogbiztosító iratot, az úgynevezett berátot. Ez az első olyan, a törökök által az erdélyi fejedelmek számára kiállított jogbiztosító irat, amely eredeti dokumentumként ránk maradt. Ezt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kölcsönzi a Déri Múzeumnak.

Kecskeméten hazavihetjük a saját készítésű vázánkat

Kecskeméten többek között lesz vázafestés, raku égetés, de a látogatók megtekinthetik Ulrich Gábor SZERTÁR című kiállítását – Wahorn András szubjektív tárlatvezetésével biztos szuper lesz –,  hallgathatnak Resti Kornél koncertet, a gyerekek okosodhatnak egy boszorkányiskolában, megnézhetnek egy Luther Márton életéről szóló animációs filmet, vagy családostól várost nézhetnek egy kabrióbuszból. Még több program itt.

De mi az a tekerd! csoport?

 A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma “tekerd!” nevű csoportja 2004 szeptemberében alakult. A csapat tagjai főleg hátrányos helyzetű, roma, tanulási vagy magatartási problémákkal küzdő tanulók. Eleinte még csak saját szórakoztatásukra építettek, mostanában viszont már külföldi képzőművészekkel is együtt dolgoznak - többek között az osztrák Anatol Knotekkel (a közös munka eredménye az egyik kiállított alkotás), a MARVEL Comics rajzolóival, illetve a Vasarely Foundation elnökével, Pierre Vasarelyvel. Még több részlet itt.

Szegeden a papucsé a főszerep

Szegeden a rendezvény programjai úgy tűnik, a papucsok közé rendeződik, lesz ugyanis egyebek mellett időszakos kiállítás újragondolt papucsokról, papucsos felvonulás, papucsszépségverseny, és papucsos táncok is. Ha valakit hidegen hagynak a papucsok, az végigjárhatja az 1894-ben épült, Pfaff Ferenc által tervezett MÁV-palotát, ahol meg lehet nézni a bombabiztos óvóhelyeket, az udvaron kivilágított gőzmozdonyt és a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményét is. Még több szegedi program itt!

8 izgalmas program Budapesten

  • Lego alkotások és foglalkozások a tekerd! csoporttal
    A Nemzeti Galériában bárki megépítheti a jövő múzeumát, úszhat zöld kockatengerben, vagy segíthet kirakni LEGO kockákból a Nemzeti Galéria egy fontos alkotását. És persze megtekinthető a tekerd! csoport kiállítása is, ahol minden egyes kép szintén legódarabokból készült.

  • Levéltári séta:
    Izgalmasnak bizonyul például a Levéltár programja, a levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba, a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), és láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait is, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek..

  • Kiállítások és exkluzív programok a Ludwig múzeumban:
    Természetesen a Ludwig Múzeum is izgalmas programokat kínál, többek között érdemes lesz kora este beülni egy kerekasztal-beszélgetésre, amely a Pécsi Műhelyről és tágabb kulturális környezetéről tartanak, a a pécsi Jelenkor folyóirat tagjainak közreműködésével. A "Jelenkor-est a Pécsi Műhely kiállításában" című kerekasztal-beszélgetésen a Pécsi Műhelyről és tágabb kulturális környezetéről folyik majd a diskurzus olyan résztvevőkkel, mint  Havasréti József kritikus, irodalomtörténész, kommunikációkutató és Parti Nagy Lajos költő, író, a Jelenkor egykori szerkesztője; a beszélgetés moderátorai pedig Várkonyi György művészettörténész, a Jelenkor képzőművészeti rovatának szerkesztője és Ágoston Zoltán kritikus, a folyóirat főszerkesztője; valamint a kiállítás kurátorai, Készman József és Doboviczki Attila lesznek.
  • Családi nyomozás a Deák 17-ben
    Családi nyomozáson is részt lehet venni a Deák17 galériában, ahol emellett megtekinthető a kisképző végzős hallgatóinak legjobb munkáit bemutató, a Fészekhagyók'17 tárlata, sőt, a látogatók a Kisképzőn tanított művészeti szakok eszközeivel, műhelytitkaival is megismerkedhetnek az iskola diákjainak segítségével. 

  • Rendhagyó történelemóra a Terror házában
    Az állandó kiállítás mellett az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, annak hőseiről, a harcokat megörökítő fotósokról, illetve a forradalom leverését követő megtorlásról szóló előadásokat hallgathatunk meg. Markó György többek között arról fog mesélni, hogy a második szovjet katonai beavatkozást követően milyen módszereket alkalmazott az állambiztonság a felkelők azonosítása, elfogása, bíróság elé állítása során.
  • Családi program a Műcsarnokban:
    Mindennapi használati tárgyakból építhetünk totetemet a Műcsarnokban, de mellette természetesen kiállításokat is látogathatunk, de megnézhetjük Albrecht Dürer Rinocérosza című filmet is, és sok meglepetést tartogat Kotlai Róbert önálló emlékestje is, a Napló-szilánkok.

 Budapestieknek jó tudni!

A fővárosban ez évben is egységes karszalaggal látogathatjátok a Múzeumok Éjszakája rendezvényeit és kiállításait. A felnőtt karszalag 1700 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, mely nemcsak a csatakozott intézményekbe való belépésre, és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és ez elektromos kisautó körjáratok is. 

A Múzeumok Éjszakája összes programját innen töltheted le! Jó szórakozást!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek