Gyerekekre kalibrálva: 3 nap, 3 szuper reggeli!

Dénes Dóra, az Édes Pofa bloggere kreatív és allergénmentes finomságokkal eteti két gyermekét: most hét reggelire való fogást oszt meg követőivel. Mi ezek közül hármat mutatunk be, aztán irány az Édes Pofa, a maradék négy szuper receptet ott fogod találni. És most átadjuk Dórának a szót:

smoothie03 fin
Édes Pofa

2017 a smoothie bowl éve lesz nagy valószínűséggel, legalábbis az instagramos és pinterestes ínycsiklandók posztjai ezt a trendet mutatják. A gyönyörűen komponált acai-os, macás, matchás, csillaggyümölcsös hiperszuperfúdos tálakat lassan már ételként sem merem értelmezni, inkább műtárgyként, amelyekre a teremőr ügyel, nehogy összemaszatoljuk, de valahányszor, amikor kora reggel tanácstalanul állok a hűtő előtt, hogy mit adjak az aprónépnek, ami laktató, egészséges és még meg is eszik, akkor rendszerint ezek a képek villannak be. És végre 1000 forint alatt van a magyar eper, beértek a málnák az áfonyák első pionírjai, és mit nekünk acai bogyó, és más amazóniai huncutságok, amikor van berkenyénk. Elő a müzlistálakat, és a szabad társításokat: ez a hét reggeli szempontból pipa.

A smoothie bowl a zöldség vagy gyümölcsturmix kanalazható változata, sűrűbb, pépes alappal, ami friss gyümölcsökkel, pelyhekkel, morzsákkal, granolákkal, magokkal együtt teljes értékű fogást ad. Színezésben, ízesítésben a lehetőség határtalan, de ha gyerekekről van szó, más ételeknél is inkább azt láttam, hogy nem fontos majálist szerveni a tányérjukra, a szürreális kompozíciók, virágok és nanohabok helyett egy vezető íz és némi díszítés jobban beválik, és ez ebből a szempontból egyszerűbb és szülőbarát, és az aznapra előirányzott vitaminadag egy része ternészetes forrásból meg van oldva.

A 7 napra tervezett mennyei manna némelyike igényel előkészítést, például a batáta elősütést, a gabonák áztatást, főzést, a magvajakhoz az olajos magok áztatást, a pirított pelyhek sütést, de ezeket előző este is elő lehet készíteni, és akkor reggel, amikor rejtélyes okból kétszer gyorsabban telik az idő, már minden gyorsabban megy. A gyümölcsöket különböző növényi tejekkel pürésítem, amikor van idő, saját készítésűvel, de tejjel, joghurttal is ugyanúgy működnek, és amelyikhez passzol, valamilyen magas vitamin, és antioxidáns tartalmú gyümölcsöt, például goji bogyót, homoktövisvelőt, vagy berkenyelevet is hozzáadok.

Ezek jó ízesítők is, a savasságukkal kiegészítik az édes ízeket, viszont az ajánlások szerint egy-másfél éves korig jobb várni a bevezetésükkel. Az arányokhoz, mennyiségekhez gyakran használom a szubjektív, egy marék mértékegységet, attól függően is, hogy a szülők is részt vesznek-e az aznapi smoothie challange-ben (én ritkábban kívánom az édeset reggelire, inkább délután). A pelyhek is bátran variálhatók, sőt, ahogy korábban átszámoltam, a saját készítésű granolák nemcsak hitelesebb összetételőek, hanem valamennyivel olcsóbbak is.

1. Epres tápiókás tál vaníliás mandulamorzsával (Kb 18. hónaptól)

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • Kb 5 dkg tápiókagyöngy
  • 2-3 dl növényi tej
  • 1-2 ek alma- vagy agavészirup
  • 2 nagy marék friss eper (valójában szamóca, amit eperként eszünk, de erre majd máskor kitérek)
  • 1 marék mandula
  • 1 tk kókuszvaj
  • Vaníliaesszencia
smoothie02 fin
Édes Pofa

Elkészítés: Egy kis előkészületre szükség lesz. A tápiókát főzés előtt legalább egy órára be kell áztatni, de ha elúsztunk és nem maradt rá idő, nem bosszulja meg magát, csak tovább tart a puhulási ideje és több folyadék kell hozzá. A tápiókát növényi tejben nem sűrűre, hanem lehetőleg minél lazábbra főzöm, egy kis szirupot keverek hozzá. Melegen osztom szét két tálba, mert ha kihűl, pudingossá szilárdul. Az epret megtisztítom, néhány szemet félreteszek díszítésnek, nagy részét pedig leturmixolom, majd felét-felét a langyossá hűlt tápiókához keverem. A tálakat egy időre hűtőbe teszem. A sütőt 190 Celsius fokra állítom. A mandulát tiszta konyharuhába csomagolva a vágódeszkára lapogatom, és a mozsár botjával összetöröm. Egy keverőtálban a mandulatöretet öszekeverem egy kis kókuszvajjal és minimális sziruppal, vanília esszenciával, majd egy pizzasütő tálon, vagy sütőpapírral bevont sütőtálcán szellősre rendezgetve 5-7 percre beteszem sülni. Ha elkészült és kihűlt, megszórom vele a kompozíciót.

2. Erdei gyümölcsös chia magos tál kukoricapehellyel (Kb 18. hónaptól)

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 marék erdei gyümölcs vegyesen
  • Kb 4 ek sűrűbb növényi tejszín
  • 3-4 ek chia mag
  • 1 marék lehetőleg cukor és adalékmentes kukoricapehely
dscf5917
Édes Pofa

Elkészítés: A gyümölcsöket megmosom, egy kevés áfonyát, málnát, vagy amit tudtam szerezni, félreteszek a díszítéshez, a többit a növényi tejszínnel együtt leturmixolom. Belekeverem a chia magot és legalább fél órára a hűtőbe teszem, hogy megduzzadjon. Összeállítom a tálakat az erdei krémmel, kukoricapehellyel

Köleses mandarinos tál goji bogyóval és karobos kesuvajjal (gojival kb 18. hónaptól, anélkül 12-től)

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • Kb 50 gramm hántolt köles
  • 1-1.5 dl növényi tej
  • 3-4 mandarin
  • 15-20 db kesudió
  • 10-15 db mazsola
  • 2 ek kókuszolaj
  • 2-3 ek karobpor
  • Egy kis marék aszalt goji bogyó
smoothie bowl 2 fin
Édes Pofa

Elkészítés: A kesudiót néhány órára - de akár előző este is - beáztatom, és az áztatóprógram végefelé a mazsolát is hozzádobom. A kölest alaposan megmosom, hogy a kesernyés mellékízétől megszabaduljunk. Növényi tejben megfőzöm. Amíg a köles hűl, az áztatott kesudiót és mazsolát a leve nélkül keverőtálba teszem, és a karobporral és kókuszolajjal együtt krémesre keverem. A mandarinokat szintén leturmixolom, hogy a rostjai velünk maradjanak, beleforgatom a kihűlt kölest, tálalok, díszítek.

Ha szeretnéd megtduni, mit lehet még 4 napon keresztül reggelizni, kattints->>>ide!

Oszd meg másokkal is!
Mustra