Geometrikus szőnyeg az egész világ!

Megvan a kanapé, már csak a szőnyeg hiányzik? Nem tudod, mekkora legyen és hova, milyen menjen? Segítünk! Keresgélj a neten vagy a városban, simán szembejöhet a pont megfelelő – csak győzd kifizetni. Vagy nem is?

Őrült divatja van a geometrikus szőnyegeknek manapság, de korántsem egyszerű megtalálni lakásunk álomszőnyegeit, vagy ha meg is találjuk őket, sokszor sajnos megfizethetetlenek. Ettől függetlenül szőnyegekből ugyanúgy komoly felhozatal van a neten, ahogy lámpákól, ezért igazán érdemes körbenézni a különböző oldalakon.

Szőnyegválasztás alapszabályok:

Persze mindenek előtt nem árt, ha tisztázzuk a szőnyegvásárlás alapvető szabályait, hogy még véletlenül se nyúlhassunk mellé. Pontokba szedve ezek a következőképpen néznek ki. 

  • hacsak nem vagyunk profik, válasszuk az ülőgarnitúrához a szőnyeget és ne fordítva. Előfordulhat ugyan, hogy annyira beleszeretünk egy szőnyegbe, hogy utána ahhoz rendezzük be az adott szobát, de rengeteg fejfájást is okozhat a helyzet, megfizethető kanapé például még kevesebb van, mint szőnyeg. 
  • fontos, hogy mindig a megfelelő méretű szőnyeget válasszuk. Ebben szerepet játszik természetes az adott helyiség mérete, ám egy jó szőnyeggel a szoba méretét optikailag kicsinyíthetjük vagy nagyobbíthatjuk is. Sőt, több szőnyeggel térelválasztásra is képesek lehetünk egy egyterű térben.
  • alapszabály továbbá, hogy a szőnyeg legyen legalább akkora, hogy az ülőbútorok mellső lábai rajta legyenek.
  • ha a két kanapét egymással szembe fordítjuk, akkor a szőnyeget egyenlő távolságra kell elhelyezni mindkét ülőalkalmatosságtól. Ha ez nem megy, nem a megfelelő méretű szőnyeget vásároltuk. A szimmetria a legfontosabb.
  • ha az étkezőasztal alá választunk szőnyeget, akkor célszerű elég nagyot választani, hogy az asztal és az összes szék elférjen (akár kihúzva is) rajta. És nem árt, ha könnyen tisztítható adott darab, hisz előbb-utóbb valaki le fogja enni és erről a lakberendezők mintha elfeledkeznének.
  • hálószobában az ágy méretéhez és helyzetéhez igazítsuk a szőnyeget. Mehet az ágy, mindkét éjjeliszekrénnyel a szőnyegre, de le is hagyhatjuk alóla az éjjeliszekrényeket, de akkor is fontos, hogy reggeli ébredés után szőnyeget érjen a lábunk. 

Most, hogy már tisztában vagyunk a szőnyegvásárlás legalapvetőbb szabályaival, neki is láthatunk, hogy kiválasszuk szívünknek a legkedvesebbeket. Ez a dolog a geometrikus szőnyegek tekintetében azért nem nagy etwas, mert kis túlzással az összes a piacon fellelhető szőnyegre rá lehet húzni a geometrikus jelzőt. 

Először nem árt körbe nézni az evidens cégek kínálatában, a JYSK honlapján rögtön szembe is jött ez a bézs darab, ami végre se nem túl kicsi, se nem nagy, és még le is van árazva 12.500-ról 6500-re. Az Ikeánál is bele lehet futni szép darabokba, ha nem zavarja az embert, hogy másnál is találkozhat nappalijának díszítőelemével. Azért is írjuk a nappalit, mert ennek már a mérete sem rossz 200x200-as, ami látszik az árán is, hiszen közel húszezer forint. A színek szerelmesei választhatják ezt a 170x240-as, kézzel szőttest is, ám ezért már tényleg mélyebben kell belenyúlni a pénztárcába, hiszen ötvezerért árulják. 

A Mömax 32 ezerért visz minket Ibizára, na nem úgy, hanem így. A szőnyeg inkább karcsú, mint széles a maga 160x230 centijével (mégis ez a standard nagy szőnyegméret), de ez a cég is gondol a színek szerelmeseire, 37.990-ért adja ugyanennek a méretnek az über geometrikus változatát. 

A Pinterest egyébiránt azt állítja, hogy ez a 12 legjobb geometrikus szőnyeg, a világért se mernénk velük vitatkozni, de azért akkor ezt még tegyük bele, mert ezt nagyon el tudom képzelni a gyerekszobában. Is. Meg ezt is, hamár színek...

Természetesen nem lenne net a net, ha az egyéb oldalakon ne tűnnének fel igazi gyöngyszemek. Sokszor persze teljesen irreális, hogy egy ilyen súlyú és méretű terméket megérje hazahozatni, de álmodozni azért szabad, meg persze a nyaralást úgy időzíteni, hogy közben szőnyeget is vegyünk. Az Ebay természetesen felkészült a témában, és ezek a sárga szőnyegek mind elképesztően rendben vannak, igaz az áruk se smafu (a legnagyobb 160x230-as már hetvenezerre rúg). Ha túl sok benne a szín persze találhatunk fekete-fehéret is, igaz ezekből nagyot jelenleg nem kapni, de 80x150-be már 14 ezerért hozzá lehet jutni...

Végül átböngésztük az Aliexpress ajánlatait is, ahol szintén jócskán van miből válogatni, de általánosságban elmondható, hogy a nagyobb szőnyegek esetében már komolyabb összeget kell kicsengetni. Hamar szembetalálkoztunk például az egyik kedvencünkhöz nagyon hajazóval a Pinterestről, potom 300 dollárért (86 ezer forint) már a mienk is lehet, és ezért az árért házhoz hozzák... Az Alin a nagy (értsd: 160x230) szőnyegek általában amúgy is 300 dollár körül mozognak, a kevésbé, de még mindig élénk színek kedvelőinek találtuk ezt a kék-zöld darabot, van nappali, ahová el tudjuk képzelni. Ha pedig mégis a fekete-fehérnél maradna, az is simán megoldható...

Oszd meg másokkal is!
Mustra