Recepciósok titkai: 6 érdekesség a pult túloldaláról

Túlfoglalt hotelek, kifizetetlen minibár-számlák, kuponnal érkezőknek fenntartott béna szobák, megszívatott bunkó vendégek – egy amerikai recepciós kitálal.

A hotelek világa tele van hasznos praktikákkal és piszkos kis titkokkal. Utóbbiak többsége általában szakmán belül marad, de vannak, akik szívesen mesélnek róluk. Az alábbiakat például Jacob Tomsky árulta el a Mentalflossnak. Tomsky évtizedek óta hotelekben dolgozik, a ranglétra legalján kezdte, onnan egy menő New York-i szálloda recepciójáig küzdötte fel magát. Annyira szereti a hotelek titkait szellőztetni, hogy könyvet is írt már róluk. Most a hat legérdekesebb kulisszatitkot mutatjuk meg tőle a túlfoglalt szállodáktól a rugalmasan kezelt minibár-számlákig.

1. Attól, hogy szobát foglaltál, még nem biztos, hogy meg is kapod

 Egy átlagos napon a szobát foglaló vendégeknek nagyjából tíz százaléka sosem jelenik meg a szállodában. Ezért ha tehetik, általában mindig több szobát értékesítenek, mint amennyi valóban van – a kapacitásnak kb. 110 százalékát. Aztán pedig bíznak benne, hogy lesz annyi lemondás, hogy mindenkinek jusson szoba. Mi van, ha nem jön be a taktika, és minden vendég megjelenik? Akinek nem jut szoba annak egy közeli, azonos kategóriájú hotelben foglalnak szállást, és átküldik oda.

Nagyobb eséllyel járhatsz így, ha:

  • Az Expedia.com-on, vagy bármelyik hasonló kedvezményes árakat kínáló oldalon foglaltál, mert így nem vagy olyan fontos a hotelnek.
  • Ha soha nem szálltál még meg az adott hotelben. Mert így megvan rá a sansz, hogy soha többé nem is jössz majd a városba.
  • Ha csak egy éjszakára foglaltál szobát.
  • És a legfontosabb: ha bunkó vagy a recepcióssal, garantált, hogy téged küld majd át a szomszédba.
shutterstock 174361538

2. Előbb megoldódik a problémád, ha a nevén szólítod a recepcióst

Bár a panaszaival mindenki a recepcióhoz fordulni, azt érdemes észben tartanod, hogy az esetek nagy részében az ott álló alkalmazottnak az égvilágon semmi köze nincs a problémád kialakulásához. Érdemes megértőnek tűnni a recepcióssal részletesen elmondani mi a gond, majd rákérdezni, ki az igazi illetékes. Mondjuk így: "beszéljek inkább a takarítókkal erről?" A recepciós sokkal szívesebben és lelkesebben fog segíteni.

Vagy legalábbis megígéri – és aztán el is felejti a dolgot. De egy apró praktika, és máris emlékezni fog rád. Olvasd le a nevét a névtáblájáról, jegyezd meg és egy jól irányzott pillanatban használd fel. Nem kell fenyegetned, egyszerűen elég annyit mondanod "Nagyon köszönöm a segítséget, Tamás. Később még visszajövök érdeklődni a megoldás felől." Egy alkalmazott sem szereti, ha név szerint panaszkodnak rá, úgyhogy ha a nevét emlegetjük valószínűleg mindent megtesz majd, hogy megoldja amire megkértük. Sokkal elegánsabb és hatékonyabb megoldás, mint ordítozva követelőzni.

3. A minibár-fogyasztást sosem kell kifizetni

Mindig mindenki panaszkodik a minibárok csillagászati áraira. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezeket soha nem kell kifizetni – legalábbis a veterán recepciós szerint. A minibár-fogyasztás mindig a legvitatottabb eleme a számlának. Lehet, hogy tényleg a vendég itta meg a kérdéses doboz kólát és csak hazudik, de az is lehet hogy tényleg elfelejtették újratölteni stb. Mire a vendég belekezdene a panaszkodásba, hogy ő nem is fogyasztott semmit, a recepciós már rég le is húzta a végösszegből a kérdéses tételt.

4. Ha akciósan foglalsz, nem csak az ár, de az élmény is csökkentett lesz

Ha nagy kedvezményeket, vagy kuponokat kínáló oldalon foglalsz, szinte biztos, hogy a legrosszabb szobák egyikét kapod majd. Hogy miért? Eleve kevesebbet keres rajtad a hotel, és azt is tudja, hogy nem azért választottad, mert pont itt akarsz megszállni, hanem mert ezt találtad jó áron. Az is sejthető, hogy akció nélkül valószínűleg sosem foglalnál újra, így megtartja azoknak a vendégeknek a szebb szobákat, akik kifejezetten náluk akarnak megszállni.

shutterstock 411218071

5. A recepciós simán megbosszulja, ha bunkó vagy a becsekkolásnál

Aki hangosan kritizálja a párját miközben bejelentkezik a hotelbe, vagy kiabál a gyerekével, számíthat rá, hogy valamilyen rejtélyes problémája akad majd – mondjuk az ajtónyitó kártyával. Általában két kártyát adnak: alap esetben készítenek egy úgynevezett kezdőkártyát, ami az első ajtónyitáskor letiltja az összes korábban használtat. A második kártya pedig ennek a másolata, így mindkettő egyformán nyitja az adott szoba ajtaját.

Kivéve, ha valaki bunkó a recepciónál. Mert akkor előfordulhat, hogy két kezdőkártyát kap – vagyis elsőre bármelyik nyitni fogja az ajtót, viszont ha egyik nap véletlenül a másikat viszi magával, a második kártya letiltja az elsőt. Tehát nem fog tudni visszajutni a szobába, csak ha tesz egy kört a recepcióra. Soha nem fog kiderülni, hogy nem technikai hiba történt, a recepciós pedig bízik benne, hogy a gonosz vendégnek talán egy kicsit rosszabb lett a napja.

6. Mindig van egy jobb szoba, és könnyebb megszerezni, mint gondolnád

A legnagyobb hazugság, amit a recepciósok mondanak a vendégeknek: "minden szobánk gyakorlatilag egyforma". Kamu. Mindig van egy tágasabb sarokszoba, mindig van egy, ahol nagyobb a tévé, vagy ahol sokkal jobb a kilátás. Szóval mindig van egy kicsit jobb szoba, amit némi borravaló ellenében (a szerző 20 dollárt, vagyis kb. ötezer forintot javasol) szívesen meg is keres nekünk a recepciós. Ha a jobb szobák mind foglaltak, a pénzünkért kései kijelentkezést vagy éppen ingyenes minibárhasználatot fog felajánlani.

A szakember azt írja, általában mindent megtesznek a recepciósok hogy megszolgálják a borravalót. Sőt, egy kicsit még többet is, hátha legközelebb is adunk. És állítólag felesleges szorongani emiatt a kérés miatt: fel vannak rá jogosítva, hogy különleges esetekben bárkit jobb szobában helyezzenek el, vagy egyéb extrákat biztosítsanak neki. Ha az adott dolgozó elég különleges alkalomnak ítéli meg hogy borravalót kapott tőlünk, az legyen az ő dolga. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek