Gyömbérrel a hányinger ellen

A gyömbér szuperképességeiről megannyi legenda kering. Ha ezeknek a tizede igaz, máris megéri gyömbérbe invesztálnunk.

Minden tizedik sámán ezt ajánlja

A gyömbér azon kevés tradicionális csodaszerek egyike, amit hasonló lelkesedéssel javasolnak orvosok és sámánok egyaránt. Indiában és Délkelet-Ázsiában, természetes lelőhelyén, évezredek óta nagy tiszteletnek örvend. Arra felé úgy tartják, mindenre jó. Ez persze túlzás, hordozórakétának például biztosan pocsék.

Multifunkcionalitás!

Azért így is okkal hívhatnánk a zárvatermők svájci bicskájának. Az emésztés mellett segíthet ízületi gyulladásokon, az immunrendszeren, hasgörcsön, szívproblémákon, és egy sima náthán is. Az is felvetődött már, hogy bizonyos tumorok kialakulását is lassíthatja, de ezekkel a híresztelésekkel azért nem árt óvatosnak lenni. Szélhajtó, és görcsoldó hatását viszont számos kutatás megerősítette, és a terhességgel, vagy kemoterápiával együtt járó hányingeren is képes segíteni.

shutterstock 127542449

Gingerol, te mindenre gondolsz

A gyömbér, amit fogyasztunk valójában a növény gyökértörzse, a jellegzetes íz és illat pedig a gingerol nevű hatóanyag munkája. A gingerol gyulladásgátló, és antioxidáns anyag, a hányingert pedig a szerotonin receptorok megbénításával, mondhatni letaglózásával éri el. Emellett olyan enzimek termelését is serkentheti, amelyek az ételek lebontásáért felelősek.

Igyál gyömbért

Ha valakiben megszületett az elhatározás, hogy gyömbérrel veszi fel a harcot a hányinger ellen, megteheti ezt gyömbértea segítségével. Néhány felszeletelt, párcentis gyömbér darab leforrázása után készen is áll a csodaszer, már csak ihatóvá kell tenni, amit némi citrom és méz hozzáadásával tehetünk meg. Léteznek emellett gyömbér alapú táplálékkiegészítők, olajok, kivonatok, kapszulák, és porok is; a gyömbéripar bizony nem viccel. Kísérletezni bátran lehet, ha sikertelen is marad a kúra, a gyógyszeres hányingerkezelés mellékhatásaitól legalább nem kell félnünk.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra