Teszt: A tökéletes szalámis szendvics nyomában

Az angolszász országokban bevett szokás, hogy ebédre csak egy gyors szendvicset fogyasztanak, de nálunk is egyre több helyen bukkannak fel az előre elkészített és csomagolt szendvicsek. Az ember azt hihetné, hogy nem nagy kunszt összedobni egy ilyet, mégis annyi buktatója van, hogy úgy döntöttünk: nekifutunk és megkóstoljuk a szalámis kivitelt. Eredetileg téli szalámisban gondolkoztunk, de itt jött az első tanulság: ha téli szalámis szendvicset szeretnél enni, akkor azt szépen magadnak kell elkészíteni. A legforgalmasabb pékségek mellett a boltokban fellelhető előre csomagolt szalámis szendvicseket is megkóstoltuk, na meg persze rendesen szemrevételeztük. 

Naná, hogy a brit tudósok szendvicset is kutattak

Egészen pontosan a Bristol Egyetem kutatói álltak elő egy képlettel, amivel ki lehet számolni a tökéletes sajtos szendvics arányait. Geoff Nutte és a kutatócsoportja profi kóstolókból állt és összetett méréseket végeztek, valamint több száz típusú cheddar sajt íztérképét alkották meg és így hozták össze a tökéletes szendvics képletét, vagyis már pontosan tudhatjuk, milyen vastagon kell vágni a sajtot. Philip Crawford a West Country Farmhouse vezetője büszkén mondta akkor, hogy nagyon örül, hogy a kézműves sajtjaik egyediségeihez igazodva lehet a szendvics többi hozzávalóját is kiszámolni, már ha le akarja bárki mérni a saláta és a paradicsom vastagságától kezdve a vaj vagy margarin vastagságán át egy csomó más tényezőt.

article-1027800-01AC852C00000578-486 468x343 popup
chedarometer.com

A brit tudósok mellett például olyan neves séfek is kutatták már a tökéletes szendvics titkát, mint Rick Gencarelli, aki a fine diningból igazolt át a szendvicsek világába és már már megszállottan készíti a szendvicseket. Ő tíz pontot állított össze a tökéletes szendvicshez. 

  1. Két perc 220 fokon. Minden kenyér így kezdi. Hogy miért? Mert ettől a kis pirítástól lesz tökéletes állagú a kenyér vagy a buci, és ez a kis trükk segít, hogy ne szívja magába a nedvességet, és ne tocsogjon mondjuk a majonéztől vagy a savanyúságtól. 
  2. Akármivel is keni a kenyeret, minden egyes négyzetmiliméterre jusson belőle. Ezért pirította meg ugyebár. 
  3. A hús aránya a legfontosabb. Ha túl sok, akkor nehéz lesz az étel, ha túl kevés, akkor meg nem elég laktató. Gencarelli szerint a tökéletes mennyiség 14 deka hús egy kiadós szendvicshez. Se több, se kevesebb. 
  4. Minden szendvicsbe kell sajt. 4-5 dkg sajt az ideális, a burger jellegű szendvicsekhez cheddar sajtot javasol, de a provolone is szóba jöhet az olaszos jellegű szendvicsekhez. 
  5. Gencarelli az amerikai sajtokat sem veti meg, főleg a zsíros, krémes fajtából. 
  6. Minden szendvicsbe kell valami ropogós. Ez lehet uborka, nyers káposzta, savanyúság, szeletelt nyers édeskömény vagy bármi, ami ropog. 
  7. Ha toast kenyeret hasznának Gencarelli szendvicsezőjében, akkor csak az egyik oldalát pirítják meg, és ez lesz a szendvics belseje. Így a pirítás miatt nem fog tocsogni, viszont az ínyt sem sérti fel, amikor a vendég beleharap. 
  8. Hideg és meleg hozzávalók is legyenek a szendvicsben, például egy forró hús mellé remek párosítás a hideg kínai kel, de a hideg répa is jó lehet. Gencarelli szerint ez a játék a hideg és meleg összetevőkkel különbözteti meg a jó szendvicset a felejthetetlen szendvicstől. 
  9. Mielőtt szervíroznák, Gencarelli mindig felteszi magának a kérdést: sikerült ez olyan jól, hogy a vendég erről álmodjon? Hozzátettek valami különleges pluszt, valami csavart? És ami a legfontosabb: rohadtul finom? A séf szerint ha mindezekre igen a válasz, akkor jó egy szendvics. 
  10. Soha nem szabad azt hinni, hogy megvan a tökélete szendvics. Mindig kísérletezgetni kell, mert mindig lesz egy még jobb kombináció. 

Nos, a bolti szendvicsekről nem álltjuk, hogy megfeleltek volna a fenti képletnek vagy éppen a tökéletes szendvics tíz pontja közül bármelyiknek is, de nézzük az eredményeket! Pedig nem vártunk lehetetlent, és mindenki leírta a szerinte tökéletes szalámis szendvics összetevőit is, ami alapján kiderült: egészen egyszerűen sok szalámi és jó alapanyagok kellenek hozzá.

"Marha sok szalámi, jégsaláta, paradicsom, Pannónia sajt, meg valami füstölt sajt és majonéz meg valami jó rozsos zsemle" – jellemezte az egyik tesztelő az ő szalámis álomszendvicsét. "Lehetőleg valami nem totálisan fehér, jó kifli, vaj vagy körözött, jó minőségű szalámi vékonyan, két rétegben, és egy kis saláta" – van, akinek ez jelenti a tökéletes szendvicset, de volt közülünk, aki sokkal kísérletezőbb. "Tökmagos zsemle vékony vajréteggel, több réteg jó szalámival, salátával és paradicsommal. A tökéletes szendó az arányokon múlik, az alapanyagok frissességén és minőségén. Akkor jó, ha rengeteg ízélmény ér és önmagában mind kellemes, valamint az összhang is megvan köztük."

És most megmutatjuk a galériában, hogyan is néztek ki a szendvicsek, ha szétnyitottuk őket. Nem, nem az álomszendvicseink, hanem a valóság. Elég lehangoló lesz. 

Hatodik helyezett: Szalámis, mozzarellás szendvics mascarponés vajkrémmel (Khell Food) 629 forint 12/ 30 pont

Se a mozzarellát, de a mascarponét sem érezte ki az ég világon senki ebből a tökéletesen összerakott szendvicsből. Hogy mitől tökéletes? Már-már művészetnek is nevezhetnénk azt a módszert, amivel szemből úgy tűnik, hogy tele van minden jóval ez a szendvics, de aztán szétszedi és semmi. Tényleg semmi nincs benne. 

szendvics-5
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Na ez az alja. Szar a szendvicskenyér, szar a szalámi, az egész felragad a szájpadlásra és a sajt is szar, nyilván."
  • "Ez nem kifli, hanem olyan háromszög cucc, és olyan mint az osztálykirándulásról hazahozott szendvics, amit már csak a szendvics iránti szánalomból szoktak megenni."
  • "Ez a tipikus autópálya széli benzinkutas szendvics: toast kenyér, és mű íz, de azért jár a pont, hogy sima paprika helyett kaliforniai paprika van benne."
  • "Most felfedeztem a hetedik, vagy hányadik alapízt és ez a kémia íz. A kenyérnek van kémia íze. A többiből olyan kevés van benne, hogy gyakorlatilag nincs is."
  • "Tudománytörténeti érdekesség abból a szempontból, hogy ez itt a rágható levegő. Szörnyűséges műíze van, erősen keserű utóízzel"
  • "Mint egy sonkás, sajtos húsvéti kalács, A kenyér nagyon édes, és a sajt is, de ha valaki nem szereti a sós szendvicseket, akkor eléggé eteti magát."

Ötödik helyezett: Szalámis szendvics (Fornetti) 349 forint 17/ 30 pont

A Blaha aluljáróban vásároltuk a szendvicset, ami első ránézésre nem volt rossz, tulajdonképpen ízre sem lenne borzasztó, ha valami jobb kiflibe kerülne, mert minden egyes kóstolónál ott vérzett el. Kivéve az egyik kolléganőnél, neki nagyon ízlett. 

szendvics-3
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Dicséretes, hogy több réteg benne a szalámi, kár, hogy a kiflinek már erősen műanyagszivacs íze van."
  • "Alig van benne margarin, a kiflivel meg az a bajom, hogy nézek egy barna kiflit, aminek még a fehérkiflik között se lenne jó íze és folyamatosan arra gondolok, hogy de akkor ez mitől néz ki barnának vagy inkább szürkének?"
  • "Lehet, hogy a hűtés miatt lett olyan rágós a kifli és inkább a vaj íze dominált. Egyáltalán milyen hülyeség már hűtőbe rakni egy kiflit?"
  • "Utálom az ilyen teljes kiörlésűnek álcázott lelketlen kifliket. A szalámi semmilyen, de van benne uborka, ami menő a szalámihoz."
  • "ISTENI!!!!!! Pont elég bele a vaj, és a kifli is pont jó. Sőt, még a zöldségek, a saláta és az uborka is friss!"
  • "Végig ér a szalámi, a vaj is egyenletes, de az uborkából mehetett volna több. Főleg úgy, hogy az talán elnyomta volna a kissé füstölt halas ízt."

Negyedik helyezett:  Óriás szalámis szendvics (Khell Food) 549 forint 18/30 pont

A Sparban a saját 2Go szendvicset akartuk megvenni, de helyette csak ilyen volt. Csak olyanoknak ajánljuk, akik nagyot tudnak harapni, ugyanis a minimozzarella golyó és a koktélparadicsom is egészben van benne, de legalább van benne!

szendvics-8
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Jé, ebben semmi sem mű. Jó, a mini mozzarrella  már önmagában sem egy kulináris csoda, de a szendó épp olyan, mint amit otthon összedobsz. Mondjuk ott felvágod a paradicsomot, és nem tolod ilyen töményen tele zöldfűszerrel."
  • Tök jó, hogy van benne mozzarella, de minek, hiszen ez olyan, mint egy mese. Van is cucc benne, meg nincs is. Az enyémben például nem volt paradicsom, de hozzáképzeltem az ízét."
  • "Ennek valami gyártmány van az alján, Az ilyenektől nagyon szoktam rettegni, már nem az íze miatt, hanem a rám gyakorolt hatása miatt. Azt se tudom miből lehet. Valószínűleg mindenből."
  • "Finom benne a szósz, és jó ízű a kifli, mégis összhatásban kicsit ilyen csomagolt íze van."
  • "Minimozeralla és paradicsom? Elég merész, még úgy is, hogy nem jut minden falatra belőlük. Mondjuk ez legalább sós."
  • "Ha a kifli csak egy kicsit tűnne igazibbnak és a a szalámi csak kicsit lenne kevésbé keserű, ez lenne a legjobb."

Harmadik helyezett: Szalámis-sajtos szendvics (Kokó szendó) 395 forint 19/30 pont

A szerkesztőség melletti kisboltban vettük, de nem csak ott lehet kapni ezt a szendvicset,  ami mindenkiből retro feelinget hozott elő. Nem feltétlen ezt keressük egy szendvicsben, de azért jól esett. 

szendvics-11
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Kevés benne a feltét, és száraz a kifli. Az a szendvics, amiben a szélén van anyag, de belül már tök üres. A szottyadt zöldségekről meg ne is beszéljünk..."
  • "Napközis szendvics! Ilyen volt a napközis luxus szendvics!
  • "Sulibüfé ízvlág. De tényleg, a paprika-szalámi kombó kellemesen oldschool. Passzol hozzá a kifli is. Önazonos, de nem lesz a kedvencem."
  • "Jó kis házi, reggelire. Szalámi, vaj, paprika, nem kell túlvariálni. Mondjuk én imádom a paprikát, de biztosan drága ez a szendvics is, úgyhogy ez még mindig kevés."
  • "Klasszikus szalámis szendvics, igazi osztálykirándulás hangulat."
  • "Kifejezetten házias ízvilág nem túl minőségi alapanyagokból, de a margarin behoz egy kellemes gyerekkori emléket."

Második helyezett: Szalámis szendvics (Lipóti pékég) 20/ 30 pont

A Batthány téri Lipótoból hoztuk a szalámis szendvicset, aminek az alján nyomokban körözöttet véltünk felfedezni. Na már nem ízre, hanem csak látványra. 

szendvics-13
Kaszás Tamás / Dívány
  • "CSABAI KOLBÁSZOS, vagy valamilyen paprikás, pikánte. Plusz ebben a legfrissebb a saláta, szinte ropog."
  • "Jajj, ebben trutymós kolbász van, jó nyers. Nem finom. "
  • "Van benne szemes bors, és a szalámija is nagyon különleges, én venném."
  • "Az egyetlen, ami nem a fakó téli szalámi vonalon mozog. Kár. hogy ennek is gyenge a kiflije. Nagy plusz, hogy szalámihegyekkel van töltve, egy jó kifli sokat dobna rajta."
  • "Ránézésre jó a szalámi, ízre nem annyira, leginkább azért mert gumicukor jellegű az állaga. Nem érzem, hogy bármi is lenne az alján. "
  • "Száraz a csücske, a szalámi fűszeres, de összességében ebben volt legkevesebb a rakendrol."

Első helyezett:  Szalámis-körözöttes (Princess pékség) 445 forint  21/30 pont

A Batthyány téren vásároltuk a körözöttes-szalámis szendvicset, ami ár-érték arányban is a legjobbnak bizonyult. Ha nagyon megéheznél és szalámis szendvicset ennél, vagy egyszerűen csak nincs időd ebédet vinni magaddal, akkor próbád ki az első metró megállónál valamelyik Princesst.

szendvics-1
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Körözöttnek nem rossz, de sajnos szalámi nem jutott a katonámra. Egészen valódinak tűnik a kifli. "
  • "Anyukám körözöttje jobb, ebből hiányzik a fokhagyma. Meg a sós helyett lehetne más íze is. De egyébként laktató."
  • "Jól meg van pakolva körözöttel, talán túlságosan is, a szalámi is rendben volt."
  • "Átkozottul éhesen megfelelő megoldás. A körözött nem túl fűszeres, a szalámi semmi extra, a kifli nem rossz, jót tesznek neki a magok. "
  • "Ez valami bődületesen sós, de a javára, hogy teljes kiőrlésű a buci, és puha!"
  • "Finom puha a szalámi, de sajnos csak szendvics egyik felébe jutott belőle. Bár eddig még soha nem próbáltam körözöttel párosítani a szalámit, annyira nem rossz, bár én lehet, hogy paprikásat választottam volna hozzá."
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek