OFFLINE

Karamellás-banános fordított torta

2017. március 5., vasárnap 11:26

A híres francia fordított almatorta, a Tarte Tatin testvérét készítettük el a téli szezon egyik kedvenc déligyümölcsével, a banánnal. 

A karamell és a banán házassága tényleg a mennyekben köttetett: a banán édességét szépen kiegészíti az égetett cukor enyhe fanyarsága, a ropogós leveles tészta pedig szuperizgalmas ellentétet alkot a puha banánnal.

A nagyobb adag rumtól nem kell megijedni: csak ízében fog érződni, a sütés során bőven el fog illanni az alkoholtartalma.

Hozzávalók:

250 g kész leveles tészta (bolti vagy házilag készített
90 g világos nádcukor  
50 g vaj  
50 ml barnarum  
nagy csipet jó minőségű só  
3-4 banán (érett, de azért nem a teljesen barna, ún. „turmixbanán” a jó hozzá)

  1. Először a karamellt készítjük el. A cukrot karamellizáljuk: ezúttal nem kell túl sötétre, csak éppen olvadjon el, hiszen a sütés közben tovább fog sötétedni.
  2. Beledobjuk a kockákra vágott vajat, beleöntjük a rumot. Ekkor a karamell kicsit össze fog ugrani: semmi pánik, visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon, kevergetve addig főzzük tovább, míg a karamell vissza nem olvad, és egynemű krémet nem kapunk.
  3.  A sót is belekeverjük a karamellbe, majd egy kerámia piteformába vagy egy sütőbe tehető serpenyőbe öntjük.
  4.  A banánokat kb. egy centi vastag karikákra vágjuk, és a karamellszószra sorakoztatjuk a szeleteket.
  5.  A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastag kör alakúra nyújtjuk: a piteforma vagy serpenyő méreténél kb. egy centivel nagyobbra kell nyújtani. A kinyújtott tésztát a banánszeletekre helyezzük, majd a piteforma/serpenyő szélénél behajtogatjuk a túlnyúló tésztát, hogy legyen majd egy kis pereme a süteménynek.
  6.  A tésztát villával megszurkáljuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, míg aranybarna nem lesz.
  7.  Kb. öt perc várakozás után a tortát egy tányérra óvatosan átfordítjuk, az esetleg a piteformában ragadt banánszeleteket egy késsel a helyükre tesszük. Langyosan a legfinomabb.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta