OFFLINE

A zöldségeknek csak az illata a drága

2017. február 16., csütörtök 19:14

Sokkal drágábban kapható egy rakás zöldség a boltokban, mint egy évvel korábban. A népszerű zöldségek közül a jégsaláta 190 százalékkal, a padlizsán 189 százalékkal, a fürtös paradicsom pedig 103 százalékkal kerül többe, de a karfiol, a brokkoli, a kelkáposzta és a kaliforniai paprika ára is jelentősen emelkedett az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint.

Az ok, hogy a termés nagy része elfagyott Dél-Európában, és feleannyi zöldség érkezik Magyarországra, mint ilyenkor szokott. Ez azért gond, mert a friss zöldségek jelenleg nagyjából 90-95 százalékban importból származnak. Egy darabig nem is várható, hogy normalizálódik a helyzet, a becslések szerint húsvétig maradnak a mostani árak és a mostani kínálat. 

A friss zöldségek tehát jóval drágábbak lettek, azonban van megoldás, mégpedig borzasztó egyszerű. Nem a friss zöldségekre rendszeresített pultban kell keresni a portékát, hanem a boltok fagyasztópultjaiban. Az elmúlt napokban több boltlánc egységeiben és piacon is megnéztük pár népszerűbb zöldséget és gyümölcsöt.

A friss brokkoli kilós ára 800-1000 forint volt, a kelbimbóért közel 1000 forint kértek, a padlizsán darabja 400-600 forintra rúgott, a cukkini kilója pedig 1200-1600 forint között mozgott. Az epret pedig 1400-1600 forintos kilós áron adták, negyedkilós kiszerelésben. A fagyasztott termékek jóval barátságosabbak, a brokkoli kilónként 550-650 forint, a kelbimbó 650-750 forint. A különböző zöldségmixek - amelyekben borsó, karfiol, brokkoli, kukorica is van - 600-700 forintért elhozhatóak. Az eper és egyéb erdei gyümölcsök kilós fagyasztott kiszerelésben alig több mint 1000 forintba kerülnek.

Friss vs. Fagyasztott?

Tehát sok zöldség olcsóbb fagyasztva, mint a frissek. Igaz, az állaguk és az illatuk kétségtelenül nem veszi fel a versenyt a frissekkel. Ami azonban fontosabb, a minőségmegőrzési időn belül tápanyagban lényegében ugyanazt biztosítják. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling Hungary Kft. szakemberei, Szomorné Orosz Lotti, illetve Szigeti Tamás, aki egyben az Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos lap főszerkesztője a Díványnak azt mondták:

“A gyorsfagyasztás során - a termékeket mínusz 20-30 fokon sokkolják, azaz gyorsan lehűtik. A nagysebességű hűtést követően az élelmiszereket mínusz 18 fok alatti hőmérsékleten tartják. Ezt a hőkezelést nevezzük a szaknyelvben mélyhűtésnek. A -18 °C alatti hőmérsékletű hűtőláncot folytonosan tartani kell. Az állandó mélyhűtött állapot fenntartását a hűtőházaknak igazolniuk kell a hatósági ellenőrzések során. A fagyasztás technológiája blokkolja az enzimek működését, nem teszi lehetővé a víz felvételét, és így akadályozza a mikroorganizmusok szaporodását. A táplálkozás-élettani szempontból fontos hatóanyagok nagyobb része tehát megmarad számunkra. A baktériumok az alacsony hőmérsékleten nem pusztulnak el, de szaporodni sem tudnak.”

A wesslinges szakértők szerint a gyorsfagyasztott élelmiszerek érzékszervi tulajdonságai a friss termékekhez képest romolhatnak,. Fagyasztás hatására a kukorica például alig változik. A tápérték- és a rosttartalom várhatóan nem változik, a vitamintartalom csekély mennyiségben csökkenhet. “Téli időszakban tehát a gyorsfagyasztott termékekkel pótolhatóak a friss zöldségek és gyümölcsök” – mondta Szigeti Tamás.

Fagyasztóba a bogyóssal!

Ezzel összhangban nyilatkozott még tavaly novemberben a New York Timesnak egy amerikai kutató, Ali Bouzari. Szerinte sincs lényeges különbség a friss és fagyasztott zöldségek között, amerikai kollégái nyolc termék vitamintartalmát vetették össze, a versenyzők között szerepelt többek között a kukorica, a brokkoli, a répa, a spenót és a borsó.

Bouzari és csapata a friss és a fagyasztott termékek antioxidáns- és az ásványianyag-tartalmat vetették össze, de nem találtak szignifikáns eltérést. Bouzari azt is elmondta, hogy a friss bogyós gyümölcsök – például az áfonya – sok tápanyagot veszítenek, miközben a boltok polcain várják a vásárlókat, ezért érdemes ezeket mielőbb elfogyasztani. Tehát a megvásárolt bogyós gyümölcsöt ne a hűtőben tartsuk, hanem fagyasszuk le, ha nem esszük meg.

A répa, mint paradicsom?

Arra a kérdésünkre, hogy például a paradicsomból vagy a paprikából miért nincs gyorsfagyasztot verzió Szigeti Tamás azt mondta, hogy a gyorsfagyasztás során a jelentős víztartalmú zöldségek sejtszerkezete roncsolódik, ezért kiolvasztáskor az állagukat nem őrzik meg, összeesnek, élvezeti értékük csökken. Elsősorban ezért lehet ritkán mélyhűtött paradicsomot vagy éppen paprikát látni a boltok hűtőpultjaiban.

Ugyanakkor vannak zöldségek, amelyek remekül bírják a hideg hősokkot, ilyen például a borsó. Ha a friss paradicsom méregdrága, gyorsfagyasztott pedig nincs, azért a tápanyagot lehet pótolni. Igaz, nem paradicsommal. “A paradicsomban található likopin nemcsak a zöldség színanyagát adja, hanem fontos vegyület a szervezet számára. Ez pótolható a sárgarépában található karotinnal, amely a likopin izomerje. A répaevés tehát valamennyire kiválthatja a paradicsomfogyasztást” – fogalmazott Szomorné Orosz Lotti. Jó hír, hogy a répa ára az nem szaladt el annyira, mint például a paradicsomé. (Az izomer azonos vegyületet jelent, de más szerkezetet.)

A wesslinges szakértők szerint nem csak a gyorsfagyasztott gyümölcsök és zöldséget jelenthetnek kiutat, hanem a fagyasztva szárított élelmiszerek is. Ezeknél a fagyasztás során kivonják a víztartalmat, a növényi részek pedig vízmentesen ott maradnak. Így készítik a porkávét, illetve a zöldség-fűszer keverékeket. Az ízanyag és a vitamintartalom ebben az esetben is megmarad, de a rostoknak búcsút inthetünk. Összességében bármilyen drágák a friss zöldségek, nem kell elszontyolodni és lemondani róluk, ezzel pedig elvenni magunktól a bennük lévő tápanyagokat, rostokat, vitaminokat stb. Az olcsóbban beszerezhető fagyasztott társaikat kell megkeresni a fagyasztópultban.

Kiszórják a gagyit a fagyasztókból

A gyorsfagyasztott élelmiszerekre készül egy szabályozás, melynek célja, hogy eltűnjenek a rossz minőségű termékek a piacról – írta február elején a Napi.hu. Ezzel folytatódik a gagyi élelmiszerek elleni hadjárat, amelynek eredményeként már megjelent a virsli- és kenyérrendelet, valamint készülőben van egy szabályozás, mely számos süteménynél csinál rendet, emellett a fűszerpaprikáknál is az eddiginél nagyobb szigor jön.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta