Ez a hatodik íz, ami miatt annyira imádjuk a pizzát!

A szénhidrátokért mindenki rajong: pizza, tészta vagy sült krumpli – egyszerűen képtelenek vagyunk lemondani róluk. Eddig úgy tudtuk, hogy öt íz van, amit az ember érzékelni tud – a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az unami –, ellenben egy új kutatás szerint nagyon úgy tűnik, hogy lehet egy hatodik is. Igen, korábban is volt szó arról, hogy bővült a kör, de ez most más. 

A Chemical Senses nevű folyóiratban megjelent tanulmányban szerint az öt ízt kiegészíti még egy igen fontos, szénhidrátalapú hatodik íz is. „Minden kultúrában fogyasztanak összetett szénhidrátokat. Az, hogy nem érezzük az ízét ezeknek az ételeknek, egyszerűen lehetetlen”­ - mondja Juyun Lim, az Oregon Állami Egyetem élelmiszertudományokkal foglalkozó oktatója. 

Az új íz gyakorlatilag nem más, mint a keményítős íz. A keményítő egy összetett szénhidrát, amit a szervezet kisebb egységekre bont, és a sejtjek számára fontos energiává alakítja. A keményítő kétségkívül szükséges a túléléshez, Lim csapata szerint pedig az is bizonyos, hogy az ízét is képesek vagyunk érzékelni.

shutterstock 225746563

Kutatók korábban azt állították, hogy a keményítő a rágás folyamata alatt bomlik cukorrá, amelyet mi édes ízként érzékelünk. Ennek az állításnak az igazolására önkéntesekkel egy sor különböző szénhidrátot kóstoltattak, majd megkérdezték őket, hogy milyen ízeket éreznek. Kiderült, hogy sokan képesek voltak beazonosítani egy semmihez sem hasonlatos ízt, melyet az ázsiai származású alanyok inkább a rizshez, míg az európai származásúak a kenyér vagy a tészta ízéhez hasonlították - írja a Science Daily. Mivel e kettőben közös a keményítő jelenléte, az új íz vélhetően ezt fedi le. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra