Teszt: érdemes laktózmentes sajtot venni?

Egyre több embert érint valamilyen táplálkozási allergia/érzékenység, ami miatt a bevásárláskor nem kerülhet akármi a kosárba. Ezért nemrég a gluténmentes kenyerek között kerestünk ehetőt, korábban kipróbáltuk a laktózmentes tejeket és a laktózmentes tejfölöket is. Most pedig a laktózmentes sajtok közül válogattunk.

A különbség csak annyi, hogy gluténérzékenyként kenyérből (és mindenből) muszáj a gluténmentes jelzéssel ellátottat megvenni, viszont egy laktózérzékenynek nem feltétlenül csak azt a sajtot szabad megvennie, amin rajta van a laktózmentes címke.

Valójában elég sok sajt "laktózmentes"

A helyzet az, hogy elég sokféle sajt megfelel a laktózmentes jelölés kritériumainak, az is, amin ezt nem jelöli külön plecsni. Ezek laktóztartalma nem haladja meg a törvényben meghatározott 0,1g /100g határértéket, és ezt minden esetben le is lehet olvasni a termék csomagolásáról a tápérték táblázatban.

A legnagyobb eséllyel ezek között talál ilyeneket: parmezán, ementáli, "hegyi típusú" keménysajtok (pl Gruyere vagy Comte), gouda, appenzeller, cheddar, és általában a keménysajtok.

Innen tudja, hogy laktózmentes a sajt

Amennyiben a sajt szénhidrát vagy cukor tartalma 0,1g /100g  vagy az alatti, akkor – mivel más cukrot, mint ami a tejben található tejcukor a termék nem tartalmazhat – biztosra veheti, hogy a sajt megfelel a laktózmentes termékekre vonatkozó előírásoknak. Forrás:laktozerzekeny.hu

A kifejezetten laktózmentesként árult sajtok laktózmentes tejből készülnek, vagy  a gyártás során vonják ki belőlük a laktózt, esetleg laktáz enzimet adnak hozzájuk, tehát ha nagyon biztosra akar menni, ezektől sem szeretnénk eltántorítani. Annyira nem, hogy erre a tesztre összevásároltunk egy csomó szeletelt laktózmentes plecsnis sajtot, hogy kiderítsük, melyikkel jár a legjobban. 

A teszten a sajtok mellé kenyeret ettünk, és kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontozásnál. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, egészen jó eredmények születtek, nem volt ehetetlen sajt a felhozatalban. 
 

Utolsó helyezett: Heinrichsthale edamer, 18 pont

Összetevők: Pasztőrözött tej, Tejsavbaktérium-kultúra, Oltóenzim, Étkezési só, Szilárdító anyag: kalcium-klorid, Színezék: béta-karotin.

Nagyon bizarrul néz ki ez a sajt, borzasztó műsárga színe van, vajas az íze, és túl tömör. Volt, aki ezt is nagyon szerette, a többség viszont leszavazta. Az ára még meggyőző lehet, mármint abból a szempontból, hogy miért ne vegye meg... 

IMG 20160629 122857

 „Ez talán gouda? Amúgy nagyon ízlik!” „Vastag gumiszerű, az íze nem túl karakteres.” „Jó puha, viszont ízre nem tud sokat. Egy sima, „utazós szendvicsbe” nem rossz.”

Hetedik helyezett: Mizo laktózmentes Trappista, 20 pont

És akkor most megmutatjuk a Mizo sima Trappista sajtjának és a laktózmentes sajtjának az összetevőit:

  • SIMA: Tej, Étkezési só, Tejoltó, Kultúra (tej), Szilárdító anyag: kalcium-klorid, Tartósítószer: kálium-nitrát, Színezék: annatto, Védőgáz: szén-dioxid, nitrogén, Zsír a szárazanyagban: legalább 45% m/m
  • LAKTÓZMENTES: Tej, Étkezési só, Tejoltó enzim, Kultúra (tej), Színezék: annatto, Szilárdító anyag: kalcium-klorid, Tartósítószer: kálium-nitrát, Zsír a szárazanyagban: legalább 45% m/m, Laktóztartalom: <0>

Ön lát különbséget? Nem sok, lássuk be. És természetesen ezt az összetevőlistát bármelyik másik sajttal is összevethetnénk... Ez a teszt egyetlen olyan terméke, amelyben van tartósítószer, legalábbis azok közül, amelyeken megtalálható az összetevők listája.

IMG 20160629 122908

„Finom, puha, trappistaszerű.” „Trappista szaga és íze van, nagyon finom.” „Ez Trappista, átlagosan jó.”

Hatodik helyezett: Heinrichsthale gouda, 20,5 pont

Összetevők: Pasztőrözött tej, Tejsavbaktérium-kultúra, Oltóenzim, Étkezési só, Szilárdító anyag: kalcium-klorid, Színezék: béta-karotin.

Ha bekötött szemmel kellene megmondani, illat alapján, hogy ez milyen termék, többen is vajat mondtunk volna, az íze viszont már egyáltalán nem az, inkább enyhén savanykás. Nagyon tömör sajt, nem lyukacsos. 

IMG 20160629 122839
Dívány

„Puha, finom, tetszik, kedvelem!” „Eléggé vajszagú, de az íze az teljesen oké.” „Nekem túl tömör, az íze egyébként jó.” „Nem lukacsos, és ez az egyetlen ami ebben a kategóriában ízlik.”

Ötödik helyezett: Milram burlander, 21,5 pont

Összetevők: Pasztőrözött tej, Étkezési só 1,2% (m/m), Kalcium-klorid, Tejsavbaktérium-kultúra, Oltóenzim, Színezék: béta-karotin, Csomagológázok: nitrogén, széndioxid, Zsírtartalom a szárazanyagban: 45% (m/m).

Édes és lágy sajt, kicsit lapkasajt érzete van, olyan, mintha egy olcsóbb utángyártott pannóniaszerűség lenne. Visszazárható.

IMG 20160629 122903

„Kisebbek a lyukai, mint a többi nagylyukúnak, de egyébként pont elég kesernyés és puha.” „Telt, markáns íze van, nem rossz.” „Kicsit gumis, van nála ízesebb a teszten.”

Bronzérmes: Milfina gouda (Aldi), 22 pont

Összetevők: mi sem akartunk hinni a szemünknek, de ezen a terméken sajnos sehol nem találtunk összetevőlistát. Hiába forgattuk, fürkésztük, nem találtuk meg.

Egyből a sajt megszagolása után nagyon kellemes csalódás éri az embert, ha úgy dönt, hogy meg is kóstolja, ugyanis az íze zseniális. Nagyon jól szerepeltek az aldis sajtok ezen a teszten, ezt érdemes megjegyezni.

IMG 20160629 122851

„Szintén kellemesen kesernyés és puha.” „Egyáltalán nem gumis, krémesen lágy, kellemesen olvad, nagyon finom.” „Lágy, pont jól szétolvad a számban.” „Alig lukas, intenzív íze van, de minek.” „Nem rossz, nekem kicsit túl selymes.”

Bronzérmes: Pannónia, 22 pont

Összetevők: és csak ismételni tudjuk magunkat, ahogyan az aldis sajtok esetében is, ugyanis a Pannónián sincs összetevőlista. 

Nem tudott elbújni a laktózmentes sajtok világában a Pannónia ,és minek is tette volna?! Amióta egyre több laktózérzékeny van Magyarországon, voltak annyira jó fejek, hogy rányomatták a sajt csomagolására, hogy laktózmentes termék. Okos húzás volt, emiatt is gratulálunk.

IMG 20160629 122846

„Nagylyukú, puha, de valahogy nem elég ízes, ez is pannóniaféle.” „Ez egy olyan Pannónia sajt, amiből valami hiányzik.” (A láthatatlan laktóz? - a szerk.) „Pannónia, szeretem.” „Kicsit gumis, nem túl telt.”„Édes és rágós, az illata természetes és jó.” „Lágy ízű Pannónia.”

Ezüstérmes: Milfina alpesi sajt (Aldi), 24 pont

Összetevők: Nem találtunk a termék csomagolásán összetevőlistát.

Ez egy lukacsos sajt, ízre és szagra hasonlít a Pannóniához. A szeletek kicsit vastagabbak, mint amil mi szeretünk, de még így is egyöntetűen szavazta meg a zsűri másodiknak ezt a terméket, mindenki négy ponttal jutalmazta. Ha meg még azt is nézzük, hogy csak egy ponttal maradt le az aranyérmestől, akkor igazán büszke lehet erre a sajtjára az Aldi. 

IMG 20160629 122917

„Pannóniaszerű, kellemesen csíp, és keserű, csak az a baj, hogy gumis, kemény kicsit, talán mert túl vastagra van vágva.” „Ez mondjuk Pannónia? Vagy ez is?” „Nagyon finom lyukacsos sajt, szagra abszolút Pannónia és ízre is. Nekem túl vastag.” „Kemény, markánsabb, pannóniaszerű sajt. Vagy ez a Pannónia?!” „Finom, kemény, karakteres ízű sajt.”

Aranyérmes: Kerrygold butterkäse, 25 pont

Összetevők: Tehéntej, Víz, Jódozott só, Zsírtartalom a szárazanyagban (m/m): min. 50%.

Nagyon tetszetős, rövidke összetevőlista, mindenki eléggé kedvelte, és az is klassz, hogy az egyes szeletek papírral vannak elválasztva egymástól, így nem ragad-olvad össze az egész csomag, mire egy meleg nyári nap hazaérünk a boltból. Ennek persze ára is van: konkrétan 6660 forint kilónként, ez volt messze a legdrágább termék a teszten. 

IMG 20160629 122913

„Finom az íze és jól is van porciózva, tetszik.” „Nincs szaga, ellenben jó sárga. Az íze elég cheddaros, nagyon erős.” Karakteres, finom, eddig ez a legjobb.” „Nagyon tetszik, hogy kis papírlapokkal választották el, így legalább nem ragadnak össze a szeletek. Emellett az íze is nagyon jó, erős, karakteres.” 

Termék Ár/forint Fajlagos ár/kg Értékelés (max. 30 pont) Itt vettük
Kerrygold butterkäse  999 6660 25 Tesco
Milfina alpesi sajt 549 2745 24 Aldi
Pannónia 439 3512 22 Tesco
Milfina gouda 499 1998 22 Aldi
Milram burlander  489 2794 21,5 Tesco
Heinrichsthale gouda 599 3993 20,5 Auchan
Mizo laktózmentes Trappista 399 3192 20 Tesco
Heinrichsthale edamer 599 3993 18 Auchan

     

 
 
 
 
 
 
 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek