Zanza!

Ha a tavaszi zöldségekre gondolok, mindig a spárga jut elsőként eszembe, hiszen paradicsom, paprika, uborka már egész évben kaphatók, de a spárga igazi tavaszi hírnök a zöldségek között. Hamarosan jön az újkrumpli, lesz zöldborsó, cukkini és így tovább.

Ahogy telnek a hetek, az ára is barátságosabb lesz, és végre hozzájutunk magyar spárgához is. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttünk 10 spárgás receptet, amit érdemes kipróbálni, ha ez a zöldség is bekerült a kosárba.

spárga
Fotó: Katuci

Ha nem tudja, mire kell figyelnie vásárlásnál, olvassa el kisokosunkat

1. Spárgakrémleves  

Ez a leves fehér spárgából készült, amit pisztáciával és parmezánforgácsokkal gazdagítunk.

2. Reformkonyha: paleo spárgás csirke

Nem vagyok elkötelezett híve a paleo étkezésnek, de az tény, hogy rengeteg pozitív hatása van, és nem is akkora macera néha így főzni. Persze a kimaradt húst másnap reggel egy zsömlébe vágva ettem meg, szóval ennyit erről. A lényeg, hogy ez a spárgás csirke egyszerű, pillanatok alatt elkészül és persze nagyon finom is.

spárgás csirke2kicsi
Fotó: Katuci

3. Tavaszi spagetti, piaci ámokfutás utánra

Ahogy elkezdődik a friss zöldségek szezonja, nem tudom megállni, hogy ne vegyek mindenből egy kicsit a zöldségesnél vagy a piacon, aztán agyalhatok, hogy mi legyen ennyi mindenből. Így született ez a tésztaétel is. Minden zöldségből került bele, aminek épp nem tudtam ellenállni aznap reggel. Igazi friss, tavaszi tészta, nagyon laktató, és még szép is.

DSC 4212a kicsi
Fotó: Katuci

4. Spárgás rizottó

Rizottó fehér- és zöldspárga-fejekkel, citrommal és parmezánnal. Olyan gyorsan kész, hogy a harmincperces kaják közé is befért volna.

5. Szezonja van: újkrumplis tojáslepény vajas spárgával

A spárga bőven elkészül, ameddig a lepény sül, mellé pedig csak egy kis friss saláta kell. 

tojáslepény spárgávalkicsi
Fotó: Katuci

6. Zsenge spárga újkrumplival, tejszínben

A semmiből valami tipikus esete, vegáknak akár egytálként, elszánt húsevőknek köretként.

7. Spárgás-sonkás lepény

Mivel kész leveles tésztából van, mondanom sem kell, hogy villámgyorsan elkészül a lepényünk, ami jól jön, ha nincs kedvünk hosszasan a konyhában időzni.

spárgás
Fotó: Katuci

8. Ha tavasz, akkor rakott spárga

Ezt a receptet Spanyolországban kísérletezte ki kolléganőnk, évekkel ezelőtt. Andalúziában előszeretettel fogyasztják a spárgát mindenhez. Készítenek belőle krémlevest, párolva adják húsokhoz és halakhoz, mártogatóst készítenek belőle friss zöldségekhez, omlettbe és salátába is teszik, serrano sonkába tekerik, sőt még a süteménybe is belesütik. Persze a spárga ott sokkal olcsóbb, mint Magyarországon.

DSCN2119
Fotó: Dívány

9. Spárga sonkaköntösben

Spárga és sonka együtt – még alliterál is; ráadásul milyen jó betekergetni egyiket a másikba…

10. Sült spárgasaláta

Pirított szezámmal indítunk, úgyhogy már csak jó lehet. És akkor a spárgáról és a bébispenótról még nem is szóltunk…

Blogmustra