Teszt: a zacskós pisztáciák jók, nagyon jók és szuperek

Pisztáciát a nyolcvanas évek vége felé még csak pár, hiperexkluzív helyen lehett kapni - vagy ugye külföldre látogató családtagok ajándékaként hozzájutni - holott Ausztriában már rég az összes szuper polcán ott ücsörgött. Akkoriban óriási hipszerségnek számított, ha valaki ilyet ropogtathatott, ezért is volt hatalmas csalódás gyerekkoromban, mikor egy bécsi kiruccanásunk alkalmával kaptam egy jó nagy konzerv (konzervben árulták!!!) pisztáciát.

Természetesen hazafelé a kocsiban azonnal rá is mentem, és mi volt a konzervben?! Nagyjából csak pisztáciahéj. Arra nem emlékszem, hogy meddig bőgtem, de jó sokáig. Aztán eltelt pár év, és már Magyarországon is csak egy mag volt a sok közül.

2


Persze, ha a "magok" kerülnek szóba, még mindig benne van az első négyben, ezért választottuk hát, hogy megnézzük, van-e különbség az itthon kapható zacskós változatok között.

Összesen hatféle terméket kóstoltunk, mindegyik a pirított és sózott (legalábbis a csomagolásuk szerint). A magokat nem tudományos szempontok alapján vizsgáltuk, egyszerűen a legfinomabbat kerestük. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, mindegyik termék jó helyezést kapott.

Hatodik helyezett: SPAR pisztácia, 20,5 pont

Nem sokkal maradt le a sparos pisztácia a dobogóról, más teszteken a nyertes kap annyit, mint itt az utolsó, szóval nem kell kizárni a megvehetők közül. Lehetne sósabb is a mag, de legalább nagyok a szemek a zacskóban.

6

"Ez kicsit íztelen." "Nagyok a szemek, könnyen szétpattinthatóak a héjak, a megszokott pisztáciához képest ez egyáltalán nem sós. Vagyis a héja igen, de a mag egyáltalán nem. Többnek mellékíze volt." "Kicsit penész íze van, vagy romlott és túl sós is."

Bronzérmes: Tesco pisztácia, 22 pont

És akkor nyissuk meg a "bronzérmes" sort a tescós pisztáciával. Ez volt az egyetlen, amelyik kicsit édeskés volt, nem annyira sós, kicsik a szemek, és csak nagyon enyhén pirított.

7

"Édeskés, de van íze." "Nem túl sós, édeskés, könnyen nyithatóak a szemek, enyhén pirított. Jó ropogós és kemény, túl kicsik a magok." "Könnyen nyitható, nem túl sós, finom."

Bronzérmes: Alesto kaliforniai pisztácia, 22 pont

Nem a legdrágább termék a teszten, viszont állítólag valami csúcs szuper kaliforniai pisztácia van a zacskóban az USÁ-ból. Nos, ez nekünk annyira nem jött át. Maximum azt vettük észre, hogy ez sokkal sósabb, mint bármelyik a kóstolón, és ezt többen kifogásolták is. Finom és jó ropogós a mag, de túl sós.

8

"Elég sós, túlságosan is, de finom." "Túl sós, viszont jó ropogós. Szeretem a sósat, de ez már nekem is sós." "Jó nagyok a szemek, sósabb, mint az eddigiek, nem rossz."

Bronzérmes: Tesco (zöld csomagolású) pisztácia, 22 pont

Még mindig a bronzérmeseknél tartunk, és ez a zöld csomagolásos tescós kapta közülük a legtöbb negatív kritikát. Több, nehezen nyitható szem van benne, kicsit nyers érzete van a pisztáciának, és nem is sós.

9

"Több nehezen nyitható van benne, mint a többiben, nincs olyan markáns íze." "Ez nem sós, kicsit nyers íze van, nehezen nyitható és kicsik a szemek. Nem annyira jön be." "Úgy néz ki, mintha valaki már végignyalta volna a magokat, nincs rajta a fehéres, poros réteg. Egyáltalán nem sós, nagyon természetesnek hat."

Ezüstérmes: Mogyi pisztácia, 24 pont

Két ponttal hagyta le a Mogyi a harmadik helyezetteket, semmi rosszat nem tudunk elmondani erről a pisztáciáról, hacsak azt nem, hogy túl kicsik a magok. És gyorsan elfogynak...

5

"Ez egyszerűen csak finom." "Jaj, ez nagyon jó! Pont annyira sós, mint amennyire kell, egy baja van csak: kicsik a magok. Ezt leszámítva tökéletes." "Könnyen nyitható, nagyon finom."

Aranyérmes: Auchan pisztácia, 26 pont

Az Auchan sajátmárkása lett az első, annyiban különbözik a mogyistól, hogy ennél jobban kijön, hogy pörkölve vanak a szemek. Gratulálunk!

4

"Ez is elég sós." "Oké, ez még jobb, mint az eddigiek! Pörkölt íze is van, amit imádok. Kicsi és nagy szemek is vannak a tányéron, ami jó." "Elég sós, nagyon ropogós, nagyon pisztácia!"

 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Auchan pisztácia 369 6150 26 Auchan
Mogyi pisztácia 449 7483 24 SPAR
Tesco (zöld) 999 4995 22 Tesco
Alesto kaliforniai pisztácia 1249 4996 22 Lidl
Tesco pisztácia 769 7690 22 Tesco
SPAR pisztácia 599 5990 20,5 SPAR
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek