Két divattervező is a 100 legbefolyásosabb közt

Egy hónappal ezelőtt a Forbes legbefolyásosabb nőinek listáját nézhettük meg, most pedig a Time tette közzé a világ 100 legbefolyásosabb emberének névsorát. A lajstromot kategóriákra bontva itt böngészheti (felkerült rá egyébként többek között Kim Dzsongun, Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, illetve Adele is), mi most – divatrovat lévén – a tervezőkkel foglalkozunk egy kicsit. Ők csak ketten vannak a teljes listán: Guo Pei és Riccardo Tisci a hajtás után.

Guo Pei

A 49 éves kínai tervezőről többször írtunk már: legelőször akkor figyeltünk fel rá, amikor Rihanna az ő ruháját viselte a Met-gálán, amiről később bővebben is írtunk, végül pedig Pei munkásságát mutattuk be egy hosszabb posztban. Nem cseng ismerősen a neve? Ez részben azért lehet, mert leginkább Ázsiában ismert, de ott nagyon: húsz éve öltözteti az ottani hírességeket, couture zseninek tartják, a luxus alapanyagokat importálja és van, hogy éveket tölt el egyetlen ruhadarab elkészítésével. (Rihannáé például kettő évig készült). Érdekesség: Pei sem ismer mindenkit, ugyanis amikor az énekesnő először megkereste őt, nem tudta, kiről van szó.

2015
Dimitrios Kambouris / Europress / Getty

A tervezőről Wendi Murdoch, az Artsy alapítója írt pár kedves sort a Time-ra: Murdoch szerint a kínaiak nemzeti büszkeségnek tekintik azt, aki az országon kívül is híres lesz és ez Pei esetében sem volt másként – az ő munkája egyenesen művészet. Azt is kiemelte, hogy a párizsi showroomjával, az amerikai Vogue-címlapjával és MAC sminkmárkával közös együttműködése, illetve a Met-es kiállításaival hatalmas befolyást gyakorol mind a divatra, mind a kultúrára – azért ez elég sok mindenkire igaz, de nem vitatjuk el tőle a listán szereplést. 

Riccardo Tisci

Nem rajtunk múlt, ha Tisci neve sem ismerős, ugyanis az 1974-ben született tervezőről is többször írtunk már. Tavaly év elején például azt rebesgettük, talán ő lehet 2015 nagy kedvence (ez részben így is lett), de megtudhattuk azt is, hogy a mára teljesen megőrülő Kanye West szerint jó tervező (valószínűleg ez minden elismerésnél fontosabb visszajelzés volt Tisci számára) és azt, hogy a feltörekvő stílusikonok is szívesen viselik a Givenchy-nak megálmodott ruháit. A Donatella Versacét a divatház arcának választó Tisci 2005 óta a márka női couture vonalának kreatívigazgatója, e mellé csapódott 2008-ban a férfiruhák és kiegészítők vezetése is.

169894406
Bryan Bedder / Europress / Getty

Tisci biztosított turnéruhákat Rihannának és Beyoncénak is, továbbá 2014-ben a Nike-val is összeállt, hogy megalkossák az Air Force 1 cipőket. Róla – a fenti tények ismeretében nem meglepő módon – Donatella Versace írt pár gondolatot a Time oldalára. „Mi tesz valakit a 21. században véleményvezérré?" – teszi fel a kérdést, majd rögtön meg is válaszolja, hogy természetesen kreatívnak kell hozzá lenni és az sem elhanyagolható, hogy az embernek legyen egy jövőképe és ereje, hogy meg is valósíthassa. Legalább ennyire fontos, hogy az illető lázadó legyen, olyasvalaki, aki kitolja a határokat és összehozza a divatot a művészettel és a kultúra más részeivel. Az olasz divatház kreatívigazgatója szerényen megjegyezte: valahol Versace-vér folyik Tisci ereiben. 

Miért ők?

Mint minden "befolyásos" lista, így feltehetően ez is elképesztően szubjektív módon készült, ezért csak részben vannak kérdőjelek a fejünk felett. Nem értjük például, hogyan maradt ki a tavaly a csapból is folyó, a H&M-mel összeboruló és a Kardashian-West családdal jó kapcsolatot ápoló Olivier Rousteing és azt sem hisszük el, hogy a több évtizede a szakmában lévő Karl Lagerfeldnek nincs akkora hatalma, mint Tiscinek. Ugyanígy hiányoljuk Miuccia Pradát is, akinek a trendszetter divatházáról minden évben ódákat zengenek a divatkritikusok. Bár nem divattervező, de szintén hihetetlen, hogy ne lenne elég befolyása Anna Wintournak, az amerikai Vogue főszerkesztőjének sem. Ön mit gondol? A lenti szavazódoboz segítségével elmondhatja nekünk!

Ön hiányol valakit? (Többet is választhat!)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek