OFFLINE

Pénteki süti: CCC, az amerikai csokidarabos keksz

2016. március 4., péntek 13:43

Csokidarabos keksz, avagy eredeti nevén chocolate chip cookies. Ezt a fajta kekszet ma már minden hiper és szuper árulja, van belőle saját márkás, és neves gyártó által készített is. Nem is rosszak (hétfőn olvashatja is majd a tesztünket), de a házi azért sokkal jobb, és lényegesen olcsóbb is.

ccc1
Fotó: Koncz Andrea

Összeállítani nem egy agysebészet, a recept eredetije az angol Good Food magaziné, kevés változtatással. Ha szeretnénk a boltihoz hasonló, kicsit műízű kekszeket készíteni, akkor a vanília esszenciát érdemes két tasak kamu vaníliás (vanilinos) cukorra cserélni. Na, ilyen tanácsot sem adtunk még.

A mennyiséget nyugodtan lehet duplázni, döbbenetes sebességgel fogy. Steiner Kristóf ugyanezt tudja vegánul is, így ha az kell, itt találják az ő receptjét.

Hozzávalók (30-32 tisztességes méretű kekszhez)

150 gramm puha vaj
80 gramm nyers világos barna cukor
80 gramm kristálycukor
2 tk vaníliakivonat (vagy, ha szeretik a kicsit bolti-ízűt: 2 kamuvaníliás cukor)
1 nagyobb tojás
225 gramm liszt
fél tk szódabikarbóna
negyed tk só
100 gramm apróra darabolt étcsokoládé

0. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, vagy hőlégkeverésnél 170-re.

1. Az első lépés a recept lelke, ezen áll vagy bukik, hogy a kekszeink szépen fognak-e terülni sülés közben. A vajat a cukorral habosra-krémesre keverjük. Eleinte ez elég reménytelennek szokott tűnni, a robotgép karja összegyűjti az összes vajat, de nem szabad feladni. Egy idő után végül ki is köpdösi a vajdarabkákat, és az egésznek keverhető, krémes állaga lesz. Addig kell dolgozni, amíg ez meg nem történik, minél hidegebb volt a vaj az elején, annál tovább tart.

2. Beledolgozzuk a vaníliakivonatot és a tojást.

3. A lisztbe keverjük a szódabikarbónát és a sót, aztán az egészet a vajas-tojásos massza tetejére szitáljuk. Kanállal vagy fakanállal elkeverjük, az állaga egy igen puha gyurmáéra emlékeztet.

4. Alaposan elkeverjük benne  csokidarabkákat.

5. Sütőpapíros tepsire teáskanálnyi kupacokat rakosgatunk (két teáskanállal egész jól lehet kezelni a tésztát), jó nagy helyet hagyva köztük, mert jócskán terülnek. Egy sütőtepsire 4 sor 4 oszlop nagyjából jó, akkor nem folynak egymásba.

A sütés első egy-két percében elég valószínűtlennek tűnik, hogy ezekből a kupacokból kekszek lesznek, de mégiscsak így történik
A sütés első egy-két percében elég valószínűtlennek tűnik, hogy ezekből a kupacokból kekszek lesznek, de mégiscsak így történik
Fotó: Koncz Andrea

6. A sütési idő attól függ, milyen állagot szeretnénk a végén. Ha a szélén kicsit ropogós, belül puha kekszekre vágyunk, vegyük ki őket 8-9 perc után, amikor a széle kezd barnulni, a közepe még fehér, és kissé puha. A sütőből így kivéve lehetetlenül nyersnek néznek ki, de nem azok. Ha teljesen ropogós kekszekre vágyunk, hagyjuk őket bent még egy-két percig.

7. Akárhogy is: néhány percig hagyjuk őket még a tepsin szilárdulni, aztán pakoljuk át az adagot egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta