OFFLINE

Íme 10 táska, amibe érdemes befektetni!

2016. február 23., kedd 08:17

Nem az Hermes Birkin táskája az egyetlen, ami napjainkban jobb befektetésnek bizonyul, mint az arany vagy egyes részvények, ugyanis a párizsi Artcurial aukciósház divatszakértője, Penelope Blanckaert szerint számos olyan exkluzív luxustáska van még, amibe hasonlóképpen érdemes beruházni, mivel a dizájnertáskák értéke körülbelül 8 százalékkal nő évente. Mutatjuk a hajtás után, hogy mely divatházaknál ajánlott körülnézni és bevásárolni!

1. Az Hermes Birkin táskája

Mi mással is kezdhetnénk sort, mint a francia divatház ikonikus darabjával, melynek értéke 500 százalékkal nőtt az elmúlt 35 évben, ami azt jelenti, hogy bölcs döntésnek tűnik befektetni a luxustáskába, aminek egy gyémántokkal kirakott, Barbie-rózsaszín krokodilbőr változatáért 146 ezer fontot, 58,5 millió forintot adtak ki 2015 júliusában a hongkongi Christiesben, de a párizsi Artcurialban is 23,100 fontért, 9,2 millió forintért kelt el egy hasonló darab az elmúlt napokban.

„Nem lehet mellélőni egy Birkin táska megvételével”– állítja a DailyMail.co.uk riporterének Blanckaert, aki szerint körülbelül 6000 fontról, 2,4 millió forintról indul egy mezei, Jean-Louis Dumas által 1984-ben megálmodott Birkin táska és mintegy hat éves várólistára tesznek fel minket, ha úgy döntenénk, hogy befektetünk egy ilyen bombabiztos darabba. A luxuscucc-turkálókban sem járunk jobban, nemrég például a Collector Square üzletében vettek meg egy fekete Birkin táskát 7000 fontért, 2,8 millió forintért.

2. A Christian Dior Lady Dior fazonja

A Lady Dior táskát Diana hercegnő hozta újra divatba a kilencvenes évek közepén, mikor az akkori francia First Lady, Bernadette Chirac egy ilyen ikonikus luxustáskával lepte meg a birminghami találkozójuk alkalmával. A mutatós kézitáskát viccesen „Chouchou-ként” emlegették, majd olyan gyakran volt látható Diana hercegnő kezében, hogy „Princesse” néven futott egy darabig, de később mégis a „Lady Dior” lett a hivatalos elnevezése az 1947 óta piacon lévő formának, amit állítólag III. Napóleon székei ihlettek és aminek vintage verziójáért 3155 fontot, 1,2 millió forintot kérnek a Farfetch.com oldalán.

3. Az Hermes Kelly táskája

A körülbelül 29,200 fontos, 11,6 millió forintos, 28 cm-s piros krokodilbőr kiegészítőt a divatszakértő leginkább azoknak ajánlja, akik valamilyen kivételes anyagú és szokatlan színű luxuscuccra vágynak. „Ezek a tulajdonságok növelik a táska vonzerejét, mivel azt sugallják, hogy senki másnak nincs még hasonlója sem” – jegyzi meg Blanckaert a táskáról, ami a monacói hercegnének és hollywoodi dívának, Grace Kellynek köszönhetően tett szert ekkora népszerűségre a harmincas években.

A vintage Kelly táskák az árveréseken is keresettek, egy vörös Kelly táskán például 17.800 fontért, 7,1 millió forintért adtak túl a napokban, míg egy 28 cm-s Kelly 29.200 fontért, 11,6 millió forintért kelt el ugyanezen a vásáron az Artcurialban. A Collector Square luxus használtruha-üzletében viszont valamivel olcsóbban, 6730 fontért, 2,6 millió forintért lehetett lecsapni egy sárga Togo típusú bőrtáskára.

4. A Chanel örökzöld 2.55 kistáskája

„Ezt a klasszikust minden évben újragondolják, így lehetőségünk nyílik rá, hogy különlegesebb anyagú darabokat is beszerezzünk” – mondja Blanckaert, aki a ritkább, dzsörzé anyagból készült kistáskákat ajánlja. Egy sötétkék bőrtáskáért egyébként nemrég 2024 fontot, 810 ezer forintot fizettek a Vestiaire Collection üzletében, de az elmúlt öt évben több mint ötven százalékkal emelkedtek a Chanel 2.55 táskák árai. Ezt azt jelenti, hogy évente átlagosan 8-12 százalékkal emelkednek az árak a divatháznál, így ha most vásárolunk be Chanel táskából, az rövid időn belül több mint harminc százalékkal többet érhet a piacon, mint amennyiért vettük.

A láncos táska ötlete egyébként Coco Chanel fejéből pattant ki a 1920-as években, amikor ráunt arra, hogy táskáit állandóan a karjában kell hordoznia, a fazon pedig a mai napig megtalálható a legtöbb magára valamit is adó híresség ruhásszekrényében. Az eredeti forma újragondolt verziója, a 2.55 az 1954-es évben került forgalomba, majd mikor Karl Lagerfeld 1983-ban átvette a divatházat, dupla C csattal küldte kifutóra az eredetivel megegyező steppelt fazont.

5. Luggage Phantom táska a Céline háztól

Blanckaert szerint a közepes méretű, nubuk bőrből készült változat ára folyamatosan növekedik a 2014-es év óta, így egy ilyen táska ára a legtöbb szalonban 1750 fontról, 701 ezer forintról indul annak ellenére, hogy a 2010-es megjelenésekor még nem aratott olyan hatalmas sikert a gazdagok körében. A francia Céline háznak sajnos még nincsen saját webáruháza, így a viszonteladási többletérték is tehet róla, hogy a klasszikus táska többe kerül, mint azok a dizájnerdarabok, amiket egy kattintással beszerezhetünk az online márkaboltokból.

6. A Balenciaga City Classic táskája

Az időtlen, fémcsatokkal és szegecsekkel kombinált táskát Nicholas Ghesquiere tervezte a francia divatháznak az 1990-es években, amikor az egykori kreatívigazgató szerint nem volt olyan könnyű eladni ezeket a táskákat. A divatháznak nem is tetszett különösebben a Ghesquire által megálmodott „merev” fazon, de végül sikerült meggyőznie a vezetőséget arról, hogy kifutóra tegyék a párizsi divathéten.

A fazont azonnal megkedvelték a hírességek, Kate Moss és Rooney Mara kezében is gyakran látni City Classic táskát, így nem is lepődünk meg azon, hogy napjainkban már 1195 fontért, 478.819 forintért vesztegetik a butikokban.

7. Sac Plat fazon a Louis Vuitton-tól

A sokmindent elnyelő elegáns darabot Angelina Jolie már jópár helyen meglóbálta az elmúlta években Londontól Máltán át Párizsig, de ennek ellenére az 1980-as években tervezett 'Sac Plat' ára a többi dizájner táskához képest még a megfizethető kategóriába tartozik, 760 fontot, 304.500 forintot kérnek érte a divatháznál. „Ezt a logós táskát gyakran ajánljuk az ügyfeleinknek, mivel továbbra is kiváló befektetés. Ezzel a táskával egy komoly üzleti tárgyaláson is megjelenhetünk, arról nem is beszélve, hogy akár még egy laptop is belefér” – mondja a divatszakértő, aki kihangsúlyozta, hogy csakis „ jó állapotban” lévő dizájner táskákat vegyünk a használt piacon, mivel az növeli a táska értékét.

Minimálisan szoktak rajta változtatni a divatháznál.
Minimálisan szoktak rajta változtatni a divatháznál.
Fotó: Louis Vuitton

8. A Hedi Slimane féle 'Sac De Jour' táska az Yves Saint Laurent háznál

„A Birkin-szerű formát kapott táskát négy különböző méretben és több színben dobták piacra és viszonylag friss húsnak számít, mivel 2013-ban került forgalomba. Ezért is annyira meglepő, hogy a 2015-ös tavaszi-nyári szezonban a Forward by Elyse Walkernél már árat is emeltek és 2299 fontot, 921.289 forintot kérnek egy ilyen klasszikus kiegészítőért” – jegyzi meg Blanckaert, aki szerint vannak, akik inkább kicsengetik érte ezt az összeget, minthogy aukciókon versengjenek másokkal vagy hogy évekig várjanak a hőn áhított darabra.

9. A Gucci 'Jackie' táskája

Az olasz divatház azért nevezte át az ötvenes években tervezett ikonikus formáját Constance-ról Jackie-re, mert Jackie Kennedy Onassist állandóan ilyen táskával kapták lencsevégre a hatvanas években. A formába 2009-ben leheltek új életet a kreatívosok, de még a ráncfelvarrást kapott táska elkészítése is körülbelül nyolc órát vesz igénybe, így a színes luxusdarabnak megkérik az árát, 1670 fontot, 669.000 forintot kell fizetni érte a márkánál.

10. A Bottega Veneta 'Veneta' táskája

A Tomas Maier által tervezett 'It Bag' táskafazon egyszerű, de tartós és időtálló felépítésének köszönhetően már a hatvanas évek óta töretlenül népszerű a táskamániások körében, sőt egyfajta státuszszimbólummá is vált az elmúlt időszakban. Az olasz divatház védjegyévé vált rácsos táskáért, ami formájában kicsit a Gucci 'Jackie' táskájára hajaz, 1965 fontot, 785.695 forintot kell fizetni a Net-A-Porter online boltjában.

Töretlenül népszerű a fazon a Bottega Veneta háznál.
Töretlenül népszerű a fazon a Bottega Veneta háznál.
Fotó: Bottega Veneta

Hogy hogyan különböztessük meg az igazi táskát a kamutól?

Erre ad néhány hasznos tippet a híres online akciós ház, a Catawiki árverés vezetője, Marja Neimann:

1. Figyeljünk a részletekre

Egy méregdrága táskánál sosem fordulhat elő, hogy a varrás nem tökéletes vagy kevésbé sűrű vagy hogy a szálak nincsenek tökéletesen eldolgozva. Legyen szó akár egy steppelt Chanel darabról akár egy Louis Vuitton táskáról,ezek a divatházak egészen biztosan nem fogják hanyagul elkészíteni a védjegyüknek számító logókat, címkéket és betűket.

2. Csekkolja le belülről is

A táska belsejéről gyakran ki lehet szúrni már a helyszínen, hogy hamis táskáról van szó, mivel hamisítók sosem ügyelnek olyan apró, de fontos részletekre, mint a zsebek vagy a gomb körüli precíz eldolgozás vagy a táska belsejébe rejtett logó és sorozatszám elhelyezése, így gyakran ez a legjobb módja a hamis cuccok beazonosításának. A Mulberry például egy sorszámmal ellátott érmét épített be a táskákba, amiken mindig ugyanaz a típusú betű és szám látható, így ha egy ettől eltérő számot látunk a táskában, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy az a táska hamis.

3. Zsebek

Ennél a pontnál is könnyen nyakon lehet csípni a fotókból dolgozó hamisítókat. Különösen igaz ez azokra a láncos vintage Chanel táskákra, amelynél eredetileg nem elöl, hanem hátul van elhelyezve a zseb. A hamis táskák gyakran onnan is könnyen kiszúrhatóak, hogy az eredetinél jóval nagyobb zsebeket kapnak a hamisítóktól, így mielőtt megvennénk, mindig csekkoljuk az eredeti táska zsebméretét is.

4. Nem mindegy a gyártás helye

Néhány zöldfülű hamisító rutinszerűen „Made in France” címkét tesz a Louis Vuitton koppintásokba, pedig nem feltétlenül van ez így, mivel a táskák egy részét egy ideje Spanyolországban készítik. Tehát hiába tűnhet úgy, hogy a címke alapján könnyen beazonosíthatjuk a táskát, néha sajnos ez is félrevezető lehet.

5. Ne felejtsünk el kérdezni

Elvileg az eladónak mindent tudnia kell a kiszemelt táskáról és minden kérdésünkre tudnia kell a megfelelő választ is, így néhány keresztkérdés feltétele után gyorsan rájövünk, hogy igazi vagy hamis táskát akarnak-e nekünk eladni.

h i r d e t é s

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta